Opinia oficială a Agenției Naționale de Integritate cu privire la situația prezentată de Ziar de Cluj cu privire la anumite situații de conflict de interese și/sau de incompatibilitate sesizate printre consilierii județeni, este, conform dispozițiilor art. 46 din Legea Administrației Publice Locale nr. 215/2001:
“(1) Nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărâririlor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local. (…) coroborate cu prevederile art 77 din Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali (…) Consilierii județeni și consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii (…)”.
Urmare la Adresa Ziar de Cluj nr. 33849/G/II/09.08.2016, prin Adresa nr. 37902/G/II/13.09.2016, ANI ne solicită:
“Având în vedere cele mai sus menșionate, în situația în care dețineți documente și înscrisuri care să vină în sprijinul aspectelor semnalate și dn care să rezulte indicii cu privire la un posibil conflict de interese, din care să rezulte interesul personal sau patrimonial al consilierilor județeni la care faceți referire, vă invităm să formulați o nouă petiție însoțită de documente justificative”.
Lăsând la o parte faptul că o autoritate publică ne solicită nouă, un ziar, să cerem unei instituții publice documente pe care, cu autoritatea pe care o reprezintă ANI, ar avea șanse mai mari să le obțină, Ziar de Cluj a produs acum două zile dovezile (însoțite de documente) necesare pentru dovederirea interesului consilierului județean PSD Vasile Sălătioan, care a câștigat bani frumoși de pe urma afacerilor cu DGASPC, deși acesta le neagă. Pe speță am formulat o nouă petiție către ANI.
Și-acum să deșertăm sacul cu întrebări ce-l privesc pe Marius Mânzat, fost președinte al CJ Cluj, actual vicepreședinte și parașutat pe lista pentru Camera Deputaților a PNL Cluj. Mai greu ne va fi cu producerea de documente justificative dar, sperăm ca funcționarii ANI să-și facă datoria și să verifice ceea ce afirmăm prin metodele și mijloacele pe care legea le-o permite.
Este Marius Mânzat (el însuși liberal) afin de gradul II cu numitul Ovidiu Oargă șef al Sucursalei Dej a Companiei de Apă Someș SA, al cărei “patron” este Consiliul Județean Cluj? Dacă numitul Ovidiu Oargă, liberal convins și el, este una și aceeași persoană cu cumnatul Ovidiu Oargă și cu directorul Sucursalei Dej a Companiei de Apă, atunci da.
Și ce zice Legea, prin Art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare)? Că “nu poate lua parte la deliberarea și adoptarea hotărârilor, consilierul care, fie personal, fie prin soț, soție, afin sau rude, până la gradul al 4-lea inclusiv, are un interes patrimonial sau personal în problema supusă dezbaterii. În consecință, anunțarea interesului patrimonial sau personal și abținerea de la deliberare și de la adoptarea hotărârilor se consemnează în mod obligatoriu în procesul verbal al ședinței”. Și asta pentru că, orice hotărâre adoptată cu încălcarea acestor pevederi este nulă de drept.
Iar “Ghidul privind incompatibilitatea și conflictele de interse”, după care s-ar fi putut ghida și Marius Mânzat, ne zice tranșant că cumnatul este afin de gradul II.
Hopa! Cine a votat în decembrie anul trecut Bugetul CJ Cluj și nici măcar nu a anunțat că ar avea vreo incompatubilitate în portofoliu? Marius Mânzat.
Este Compania de Apă SA cu tot cu sucursalele sale componentă a Bugetului CJ Cluj? ESTE.
Marius Mânzat, este genul de om care-și ține dușmanii aproape și afinii și mai aproape. După ce a fost suspendat din funcţia de director al DAST în momentul în care a ales să accepte funcţia de preşedinte al CJ Cluj, să-i țină cald locul până când poate revine la post, l-a pus în pită pe nașul Ioan Curt. Știindu-l om milos din fire, asta ne pune să mai scoatem niște întrebări din săculeț.
A fost afinul de gradul II Ovidiu Oargă în Consiliul de Administrație al RADJ pe vremea când director era Călin Platon (fostul prefect liberal al Clujului care a avut amabilitatea să conducă băut la volan și să omoare un copil pe trecerea de pietoni)? Dar Marius Mânzat a fost membru în AGA la Compania de Apă? Coincide vreuna dintre aceste funcții deținute cu situația în care Marius Mânzat era și consilier județean și vota (fără să se abțină conform legii) bani pentru Drumurile județene, unde era afinul de gradul II al domniei sale?
Că avem precedentul, descris pe larg de către Ziar de Cluj, când soțul Călin Marcel Găbudean era membru în CA la RADJ și soția Adina Găbudean (fostă Rațiu) în calitatea sa de consilier județean a votat niște bani, iar votul său a dus la contestarea licitației pentru Tetarom I. S-a încălcat Art. 69 din OUG 34/2006.
Nu sunt sigur dacă în ce-l privește pe Marius Mânzat se aplică cumva prevederile Art. 253 (indice 1) C.P. – Conflictul de interese: “Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.
Dispoziţiile alin. 1 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.
Dar îl pomenesc spre meditație.
Știu, se poate invoca faptul că Compania județeană de Apă nu primește bani de la CJ Cluj, deși CJ Cluj este “patronul” acesteia, ci numai co-finanțări pe proiecte europene. Dar co-finanțările se fac tot din bani publici, bani care țin de Bugetul Clujului. sper (că altfel nu văd cum sunt prevăzuți pentru a fi cheltuiți).
Așa că, vrând, nevrând, tot despre incompatibilitate vorbim.