Din oras

Ziar de Cluj îl ajută pe Alin Tişe în problema Spitalului monobloc de urgenţă pentru copii

Ziar de Cluj vine în ajutorul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj în susţinerea acestuia în vederea construirii unui spital pentru copii în sistem monobloc. Pentru că proiectul este în impas, ca urmare a unui ordin de ministru care stabileşte că pentru fiecare pat de spital să fie arondaţi minim 20 de metri pătraţi de spaţiu verde, ideea lui Alin Tişe de a construi o clădire cu destinaţie spital monobloc de urgenţă  pentru copii în Haşdeu nu mai este viabil. Pentru că ştim cât de importantă este o asemenea investiţie, reporterii Ziar de Cluj îi recomandă lui Alin Tişe două posibile locaţii, una dintre acestea cu costuri aproape minime. 

Campania electorală a trecut, ne cunoaştem senatorii şi deputaţii care ne vor reprezenta la Bucureşti în următorii patru ani, însă problemele Clujului rămân aceleaşi. Una dintre problemele Clujului este necesitatea construirii unui spital monobloc de urgenţă pentru copii. În acest sens, imediat după numirea în funcţie Alin Tişe anunţa că doreşte să ridice o unitate spitalicească în Haşdeu pe terenul pe care coelgul să de partid Marius Nicoară semnase un parteneriat în vederea construirii Akademia Center. De la vorbe la fapte e cale lungă. Akademia Center nu a mai fost construită, iar locaţia din Haşdeu pentru a se ridica spitalul de copii nu mai este viabilă. 

Potrivit normativelor prevăzute prin Ordinul nr 914 din 26 iulie 2006  actualizat, privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare, în incinta unităţi, toate clădirile şi anexele care asigură desfăşurarea activităţii trebuie să prevadă o zonă verde cu o suprafaţă de minimum 20 metri pătraţi pe pat.

“Este un proiect pe care sunt convins că ni-l vom asuma cu toţii şi îl vom susţine. Este vorba de o problemă gravă pe care o are actualul Spital de Copii pe lângă faptul că este în 14 locaţii distribuit în tot oraşul, mai avem şi problema revendicărilor şi a imposibilităţii de a face lucrări pe terenul de pe Moţilor. Acolo unde avem terenuri, corpurile de clădire sunt revendicate. Analizăm şi încercăm să găsim o locaţie pentru a construi un spital de copii monobloc de la zero. Îmi doresc să fie proiectul nostru de referinţă al acestui mandat să putem un spital de copii dincolo de celelalte proiecte pe care le-am enunţat. Terenul de pe Victor Babeş, cel pe care era proiectat proiectul acela Academia Center unde avem aproximativ 6.000 de metri pătraţi,din păcate, urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu Direcţia de Sănătate a Populaţiei ne-au comunicat că este insuficientă suprafaţa de teren pentru că în conformitate cu ultimele normative e nevoie de o anumită suprafaţă de spaţiu verte per pat. Suprafaţa de acolo nu e suficientă şi e nevoie de minim un hectar jumătate dacă nu chiar două hectare de teren. În aceste condiţii ştim problema Clujului a lipsei acute de terenuri  a trebui să găsim un alt amplasament chiar dacă nu este în centrul oraşului pentru că e imposibil să găsim atâta. Gasim un teren chiar la ieşire din oraş undeva”, a afirmat Alin Tişe în timpul unei şedinţe de consiliu. 

Pentru că Ziar de Cluj se implică în viaţa comunităţii, ţinem să îi recomandăm domnului preşedinte Tişe nu una, ci două locații care se încadrează în prevederile legii. Una dintre locaţiile care se pretează la ridicarea unui spital monobloc de urgenţă pentru copii este chiar sub nasul său. Este vorba de o clădire ridicată aproape în totalitate, care avea încă de la prima cupă de excavator destinaţia de spital. E drept că acest lucru se întâmpla în anul de graţie 2000, însă clădirea spitalului regional pe care dorea Gheorghe Funar să îl edifice pe Dealul Colina stă nefolosită de peste 15 ani. 

Prin urmare decât să dea bani pe un teren şi apoi să o ia de la zero cu consturirea unui spital, poate face diligenţele necesare pe la minsiterele de resort și cere în administrare clădirea aflată în prezent în patrimoniul Academiei de Muzică. Spaţiu verde este cât vezi cu ochii în parcul Colina, locuri de parcare suficiente, iar locaţia pate fi destul de accesibilă pentru majoritatea locuitorilor din Cluj-Napoca. 

Cum cea mai mare parte a „pelerinilor” medicali vin dinspre Gară și dinspre Aeroport – deci tot prin întreg orașul va trebui să-i tranzităm, o altă locaţie pentru ridicarea unui spital ar fi zona industrială CUG. Este o locație care pate fi ușor interconectată Gării și Aeroportului, cu o suprafață suficient de mare și cu utilitățile necesare construirii acestui proiect care să adune la un loc toate cele 14 secţii ale spitalului de copii împrăştiate în tot oraşul.

Cele două propuneri privind locaţia pe care ar trebui construit viitorul spital monobloc pentru copii nu sunt cele mai bune, dar nici nu ar trebui neglijate. Costurile pe care ar trebui să le suporte bugetul judeţului ar fi mi mici spunem noi în cazul amplasamentului de la Colina, dar decizia aparţine consilierilor judeţeni. Mai ales  că nu știm dacă nu cumva ruina de la Colina nu trebuie mai întâi demoltă pentru a mai face ceva viabil în loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version