Dupa doua “seturi” de proiecte care s-au soldat cu finantare 100% pentru unul sigur, cei care administreaza platforma de crowdfounding a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au renuntat cu totul sa mai posteze propuneri. Sefa proiectului a subliniat ca e vorba doar de o sursa alternativa de strangere de fonduri si ca “e un mod de a vedea cat de deschisa e comunitatea spre a sustine proiecte”. Totodata, ea a dezvaluit ca se lucreaza la un proiect de amploare din domeniul social.
La rubrica “Proiecte de sustinut” a platformei nu mai poate fi accesat in acest moment nimic. Exista un buton inscriptionat cu textul “Toate proiectele”, care nu deschide insa o pagina noua.
Pagina http://crowdfunding.alumni.ubbcluj.ro/ a fost lansata in primavara lui 2014, iar prima sesiune de proiecte propuse pentru finantare a avut doua componente: unul medical si celalalt pentru comunitate. S-a propus reconditionarea frescei din Sala Auditorium Maximum, amenajarea unui complex muzeal in cadrul UBB, inlocuirea calculatoarelor in facultati sau acordarea unor burse pentru “scriitori prestigiosi si inca activi care pot aduce un plus vietii stiintifice si culturale a universitatii”. Singurul proiect pentru care sistemul de crowdunding se dovedeste eficient este cel de obtinere a sangelui artificial, postat de cercetatorul Radu Silaghi Dumitrescu. Pentru celelalte patru s-au donat abia intre 20 si 220 de lei.
A urmat o noua serie de proiecte, intre care Conferinta Internationala „Biologia Moleculara – Aspecte Curente si Perspective de Viitor”, un eveniment stiintific realizat de Organizatia Studentilor pentru Natura (OSPN) in colaborare cu Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul UBB. Din cei 10.000 de lei propusi, s-au strans 800 de lei. La fel, pentru “BBU Open 2015 – turneu international de dezbateri academice” s-au strans 600 din cei 20.000 de lei propusi.
Pentru Conferinta Internationala Studentească „Participarea tinerilor – cercetare si interventie psihosociala in societatea contemporana”, organizata in cadrul programului Cluj 2015 se dorea colectarea sumei de 3.000 de lei, insa proiectul a ramas nefinantat.
“Acum pregatim un proiect inclusiv cu un impact social pe care il vom lansa, probabil, la inceputul saptamanii viitoare. Au fost acele proiecte care au ajuns la maturitate, practic, si acum ne-am gandit sa incercam un proiect cu un impact social mai puternic, ca poate ca acela va strange fonduri”, a precizat Mihaela Lutas, cadru didactic in cadrul UBB si responsabil cu platforma de crowdfunding a institutiei.
Cea mai mare parte a acestor proiecte figureaza ca fiind finantate, desi crowdfunding-ul nu a dat roade prea bogate.
Despre proiectul la care lucreaza, Lutas a dezvalut doar ca e unul cu impact social puternic si ca va antrena si studenti.
“Categoric vor fi implicati si studenti. Practic, in toate proiectele pe care le-am avut in UBB, cu exceptia celui de cercetare, cu sangele artificial sau a celui cu refacerea frescei, in general proiectele au fost indreptate spre studenti. O parte din proiecte au fost finantate cu sumele mici sau mari pe care le-am strans din crowdfunding. In plus, o parte din ele au avut si alte surse de finantare. Platforma asta de crowdfunding este o sursa aditionala de finantare, nu e sursa primara a universitatii pentru finantarea unui proiect. E un mod de a vedea cat de deschisa e comunitatea spre a sustine proiecte”, a mai declarat Mihaela Lutas.