In vizor

Zeci de localități din Cluj, fără medic de familie și cu deficit de cadre medicale. Mii de pacienți în vârstă străbat kilometri întregi pentru o consultație

În secolul XXI, pentru mulți clujeni o consultație medicală este un lux, deși oamenii au asigurare medicală și ar trebui să beneficieze de servicii medicale. În județul Cluj, încă există localități care nu au medic de familie. Vorbim despre sate și comune greu accesibile și cu populație îmbătrânită. O statistică realizată de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie arată care sunt localitățile din România fără medici de familie și cu deficit de medici de familie. Datele sunt cât se poate de reale, centralizează informații de la toate casele naționale de asigurări de sănătate din țară.

În județul Cluj, următoarele localități nu au medic de familie:

Jichișu de Jos – 1127 populație

Bobâlna – 1393 populație

Vad – 1953 populație

Suatu – 1573 populație

Ploscoș – 642 populație

Aiton – 989 populație

Oamenii din aceste localități sunt majoritatea bătrâni, cu boli cronice. În aceste condiții sunt nevoiți să meargă în localitățile vecine sau sunt duși la oraș de către rudele care s-au mutat la oraș. De exemplu, satul Șigău din comuna Jichișu de Jos mai are 22 de locuitori, este foarte greu accesibil, majoritatea sunt bătrâni și au nevoie de tratament permanent. Aceeași situație este și în Bobâlna și Ploscoș, sate uitate de lume, greu accesibile.

Citește și:

Parastasul care a ridicat votul din Cluj – VIDEOREPORTAJ

Mai avem în județul Cluj și localități cu o situație ceva mai bună – există medici de familie, dar nu de ajuns.

Următoarele localități au deficit de medici de familie:

Turda are 25 medici de familie, în timp ce necesarul este de 31 la o populație de 55.392. Câmpia Turzii are doar 11 medici de familie la o populație de 27.403 persoane, în timp ce necesarul este de 15. Situația este mai bună în Gherla unde sunt 12 medici și mai este nevoie de unul singur. În Dej sunt 16 medici de familie, necesarul fiind de 21.

Florești are un deficit de 15 medici de familie la o populație oficială de 40.000 de persoane. În prezent, în Florești sunt doar 7 medici de familie și ar trebui să existe cel puțin 22 pentru o bună funcționare a serviciilor medicale.

Apahida are doar 4 medici de familie la o populație de 14.000 de persoane, iar necesarul este de 8 medici. La fel este și în Baciu.

Cămărașu are un singur medic de familie și este nevoie de doi. Localități în situații similare sunt Bonțida, Tritenii de Jos, Viișoara, Săvădisla, Mintiu Gherlii, Cășeiu, Cuzdrioara, Chinteni, Luna.

O situație exact pe dos este în Cluj-Napoca unde se înregistrează un excedent de 8 medici de familie.

Potrivit datelor centralizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, în România sunt:

– 328 de localități (comune) nu au nici un medic de familie

– 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc

– din 1414 de localități (comune și orașe) lipsesc 2187 de medici de familie

– doar 1496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie

– 271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă. Cel mai mare excedent este în municipiul București, urmat de alte centre universitare

România nu este singura țară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie.

Alte țări europene au acționat însă și continuă să acționeze pentru a remedia această situație.

O serie de recomandări ale Comisiei Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, precum și rapoarte rezultate în urma asistenței tehnice furnizate de Banca Mondială și OMS sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervențiile necesare imediat.

Strategia pentru medicina de familie și planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acțiuni concrete pentru remedierea situației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *