In vizor

Zeci de copii renunță la școală. Care este motivul și ce măsuri se iau în județul Cluj

Zeci de copii abandonează școala timpuriu. Abandonul şcolar continuă să fie una dintre problemele majore ale învăţământului românesc. Acest fenomen este cauzat în primul rând de sărăcia care afectează mare parte a populaţiei, dar și de dezinteresul părinților și al societății pentru educație.

Unul din cinci tineri cu vârste între 18 și 24 ani a părăsit timpuriu sistemul educațional, în anul 2017, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS). De asemenea, circa trei din cinci elevi care au promovat anii terminali de liceu au reușit să obțină diploma de bacalaureat. Rata de succes este mai mare la fete decât la băieți.

“În România, băieţii abandonează timpuriu şcoala într-un număr mai mare decât fetele. În anul şcolar 2016-2017, rata abandonului şcolar a înregistrat valori mai mari pentru populaţia şcolară masculină, atât în învăţământului primar şi gimnazial, în învăţământul secundar superior (liceal şi profesional) cât şi în învăţământul postliceal. Abandonul școlar se manifestă cel mai evident în învățământul postliceal, rata celor care părăsesc sistemul de educație fiind de 10,0% (9,5% în cazul fetelor, respectiv 11,0% în cazul băieților)”, reiese dintr-o publicație a INS.

În Cluj situația este diferită față de alte județe. Aici numărul copiilor care abandonează școala totuși este mai mic, dar și așa ne lovim de un număr nefavorabil.

Inspectorul General, Valentin Cuibus, susține că la Cluj situația este mult mai bună.

„La Cluj situația este mult mai bună decât în alte părți, dar nu perfectă. Perfectă o să fie în momentul în care niciun copil nu abandonează școala, lucru care e destul de greu, dar asta ne propunem”, declară Valentin Cuibus.

Cel mai mare număr de elevi care renunță la școală sunt de etnie romă sau din mediul rural.

„Sunt o categorie unde e vorba de chestiuni de etnie, unde abandonează pentru că pleacă din țară cu părinții. Romii sunt cea mai numeroasă categorie care abandonează școala. După aceea sunt cei care abandonează la sfârșitul clasei a 8 a. Noi discutăm de învățământ obligatoriu de 10 ani. Pe Cluj procentele sunt mult mai mici, dar există”, mai spune Valentin Cuibus

În Cluj, pentru a motiva copiii să meargă la școală, aceștia sunt incluși în diferite proiecte, care să îi trimită inclusiv la grădiniță.

Sunt și măsurile care se iau pentru elevii de clasa a 8 a. Fiecare elev este identificat, după care se face o listă care se trimite primăriilor. Primăriile sunt singurele care sunt abilitate să caute părinții, împreună cu cei de la social, pentru a verifica motivul din cauza căruia copiii nu se duc la școală.

Conform legii, părinții sunt obligați să trimită copiii la școală.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *