Din oras

Vulpi posibil otrăvite în Bună Ziua. Trei exemplare au fost găsite moarte în ultimele luni

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului – OPMCB atrage atenția asupra faptului că  în ultimele 6 luni, în zona străzilor Măceșului și Fagului, Cluj-Napoca, au fost raportate mai multe cazuri suspecte de îmbolnăvire și deces la exemplare de vulpe, fără semne de leziuni externe sau infestări parazitare, dar cu manifestări neurologice severe și stare generală proastă.Necropsiile au exclus rabia și raticidele obișnuite, existând suspiciunea utilizării unor substanțe toxice ușor accesibile, pe care evităm să le numim aici.

 CINE POATE FI VINOVAT?

Cel mai probabil locatarii zonei, dar nu este exclus să fie fermieri, vânători, indivizi deranjați de prezența acestora.

Cazul de ieri a pus capac – imagini greu de privit:

– **05.07.2025:** Vulpe juvenilă găsită apatică, cu semne nervoase, fără leziuni, blană în stare bună. Excludem accident rutier sau agresiune. [Locație] str. Mihai Românul.

– **Săptămâna precedentă:** Cadavrul unei alte vulpi, similar ca vârstă și dimensiune, descoperit la 200 m distanță.

– **31.05.2025:** Alt exemplar cu manifestări identice, la 500–1000 m de primul caz, strada Măceșului, zona hotel Athos. Necropsia a exclus rabia, fiind suspectată intoxicația deliberată.

– **22.01.2025:** Cadavru de vulpe adultă pe strada Fagului, nr. 85, lângă pubele, fără leziuni vizibile.

– **Ianuarie–Februarie:** Cel puțin două alte exemplare găsite decedate în mod inexplicabil în aceeași zonă.

OPMCB face apel la toți membrii comunității să acorde stenție sporită la orice comportament anormal al animalelor sălbatice sau de companie.

De asemenea, aceștia sunt sfătuiți să verifice și să semnaleze orice urme, momeli, recipiente suspecte sau alte indicii privind prezența substanțelor toxice în spațiile publice sau în apropierea locuințelor.

Orice suspiciune sau informație poate fi raportată direct prin mesaj privat sau pe platforma [anim-alert.org]

Cum puteți ajuta

– Anunțați imediat autoritățile sau organizațiile de protecție a animalelor dacă observați animale cu simptome neurologice, apatie, slăbiciune inexplicabilă.

– Nu atingeți direct substanțele suspecte și nu încercați să le eliminați fără echipament de protecție.

– Păstrați dovezile și notați orice detaliu relevant (locație, oră, descrierea substanței/obiectului).

Platformă de raportare

**Toate observațiile și suspiciunile pot fi semnalate pe [anim-alert.org].**Platforma colectează date despre animale sălbatice vii sau decedate și alte semne ale prezenței acestora, sprijinind cercetarea și intervenția rapidă.