Din oras

Visul american livrat intens la Cluj de firmele Work and Travel

In ultimii ani, tot mai multi studenti romani au avut ocazia de a trai visul american. Experienta Work and Travel, de munca si calatorie in State, pusa la dispozitie de anumite firme specializate in acest sens a echivalat pentru multi cu prima iesire din tara sau cu prima slujba. Cu toate ca programul pare destul de costisitor, o astfel de experienta ajungand pana la aproape trei mii de dolari, firmele au colaborari si cu bancile, astfel incat toti studentii sa-si poata indeplini dorinta de americanizare. In Cluj activeaza peste zece astfel de firme, cele mai cunoscute fiind American Experience, Adira, Student Travel, Aurora Work and Travel, BRGWork, Work and Travel Club, cu sediul deschis recent si in Cluj.

Odata cu cresterea numarului de studenti doritori sa plece in State, a crescut si numarul firmelor de profil. Sute de studenti opteaza in fiecare vara pentru plecarea in State. Munca nu pare sa-i sperie cu atat mai mult cu cat, dupa perioada de munca ei au sansa de a calatori si de a vizita locurile pe care le-au vazut pana atunci doar in poze.

Mai mult, din perspectiva psihologica, experienta de tipul munca si calatorie a studentilor romani va avea, in timp, un impact benefic asupra societatii, explica psihologul Daniel David.

“Eu cunosc multi studenti care au avut aceasta experienta si consider ca este una benefica. Mi se pare o modalitate foarte buna pentru tinerii romani de a intelege mentalitatea vestica, ceea ce reprezinta un beneficiu pentru ca ei ne vor racorda, practic, la Europa de Vest. Eu cred ca este un lucru foarte bun. Vor avea un impact cand ei vor deveni mai influenti social, vor conecta mai usor tara cu modernitatea vestica, inclusiv cu cea americana, evident”, este de parere psihologul.

Prin urmare, nu doar numarul studentilor care aleg sa plece in State este benefic, cat si diversitatea firmelor care se extind in acest domeniu. Indiferent ca prefera o zona montana sau una langa ocean, studentii au posibilitati variate in ceea ce priveste locul de munca: de la servicii de intretinere in diverse complexuri pana la joburi de salvamari, vanzatori, ajutoare de bucatar, cameriste, ospatari, receptionisti si altele. Cele mai vanate firme din Cluj care asigura astfel de experiente in State sunt American Experience, Adira, Student Travel sau Work and Travel Club. Studentii au posibilitatea de a a alege oferta care li se pare cea mai potrivita cu toate ca majoritatea firmelor functioneaza aproximativ pe acelasi principiu. 

American Experience activeaza din 2002 si este cea mai mare firma de work and travel din tara, avand si birouri in strainatate. Oferta lor presupune si asigurare medicala si gasirea unui loc de munca sau a unei cazari, in functie de cererea studentului. Astfel, programul merge pe doua paliere, self si full. 

“Noi suntem pe piata din 2002, suntem si mai vechi si suntem cea mai mare companie din Romania, asta pot sa va zic despre noi, despre American Experience. Suntem cea mai mare companie de Work and Travel si in acelasi timp, suntem singura companie din Romania care are si birouri in Statele Unite. Per total, noi avem doua variante de inscriere in program, cea de self si de full. Self este varianta in care studentul vine cu propria oferta de munca, asta se intampla la studentii care au mai fost deja in State, de regula. Iar pe full, adica cuprinde pachetul de locatie, job si cazare oferite din partea American Experience. Ei isi aleg din ofertele noastre de munca. Pe pachetul full, in functie de locatia pe care si-o aleg, pleaca de la 999 de dolari, la care se adauga o taxa de locatie, asa-numitele pachete speciale. Astea variaza de la 199 la 299 de dolari toate. La care se adauga taxa Sevis, care e o taxa guvernamentala si niste optiuni extra care sunt facultative, ramane la alegerea studentului daca le va activa sau nu. E vorba de niste asigurari de viza. Per total, costul programului variaza intre 1300 -1400 de dolari”, explica Vlad Florea reprezentant al American Experience.

La acestea se adauga costul vizei, al biletului de avion si banii de cheltuiala. Suma finala ajungand la aproape trei mii de dolari. Un avantaj pe care firma il ofera este asigurarea medicala, care intra in costul programului.

“Obligatoriu, toata lumea pleaca asigurata medical in State. Si orientari si asistenta, care sunt incluse in costul acesta. La asta se adauga apoi taxa de viza separat, care nu se plateste catre noi care este de 160 de dolari. Se adauga apoi biletul de avion dus-intors, care variaza in functie de destinatia in state. In medie, am zice noi 700-1000 de euro dus-intors. Nu trebuie uitati banii de cheltuiala, asta nu e un cost al studentului in sine, dar trebuie considerati, practic, ca parte a investitiei inainte de a pleca in State”, informeaza Vlad Florea.

De asemenea, si firma Adira Work and Travel are un program care functioneaza tot in functie de experienta studentului. Daca el a mai participat la program poate sa vina cu propria oferta de munca, ceea ce determina din start o scadere a costurilor. Cei care se reintorc pentru a doua sau a treia oara in America pot ajunge la o suma de 1.200 de dolari.

“Depinde de forma de program pe care o alege. Daca o alege, de exemplu, job placement, o forma de program in care noi ii ajutam pe studenti cu un job ar costa pana la 1.850 de dolari. Fara bani de buzunar. Daca alege varianta de self placement, adica vin ei cu un contract de munca, ar fi in jur de 1300 pentru persoanele care merg pentru prima data si 1.200 persoanele care au mai fost in Statele Unite si se intorc”, spune Iulia Tiplea, angajat al Adira.

In ceea ce priveste experienta in sine, Iulia Tiplea explica faptul ca e mai usor pentru studenti sa viziteze America printr-un astfel de program. 

“E o oportunitate foarte buna pentru ei din toate punctele de vedere. In primul rand, e ieftin ei sa mearga in State. Altfel, ar fi mult mai scump. Incepand cu biletul de avion ei au oportunitatea de a-si lua biletele de avion cu pret redus pentru ca sunt studenti. In al doilea rand, mergand acolo, pot sa isi si stranga banuti si apoi sa calatoreasca. Nu ai nevoie neaparat de o suma de plecare pe care sa o cheltuiesti acolo. E si o investitie personala, as zice eu”, incheie aceasta.

Desi formularea difera de la self sau full, job placement/self placement sau first timer/returnee, principiul e acelasi. Astfel si cei de la Student Travel au preturi organizate tot in functie de aceste categorii. Pretul este de 670 de dolari pentru un student care merge pentru prima data, dar care si-a gasit singur un angajator si de 590 de dolari pentru cel care a mai participat la program si care are, de asemenea, propria oferta de munca. In contextul in care firma se ocupa si de gasirea jobului si a cazarii, suma ajunge la 1.030 de dolari pentru un incepator si la 990 de dolari pentru cel care are deja o experienta in spate.

Totodata, firma Work and Travel Club si-a deschis recent sediul in Cluj si anunta posibilitati de reducere la taxa de inscriere in program. Astfel, site-ul lor informeaza ca studentii care se inscriu pana la sfarsitul lunii noiembrie pot plati o taxa de doar 400 de lei in loc de doua sute de dolari.

“Reducere la taxa de inscriere: 399 RON (in loc de 200$) – odata inscris poti sa-ti selectezi cele mai bune joburi in cele mai dorite locatii! Beneficiezi de cea mai mica taxa de program. Taxa de program include: o sesiune de orientare si informare inainte de plecarea in Statele Unite, asigurarea medicala valabila pe perioada permisului de munca, eliberarea permisului de munca (DS 2019), asistenta pe toata perioada sederii in SUA, asistenta in pregatirea interviului pentru obtinerea vizei. La achizitionarea biletului de avion beneficiati de o schimbare gratis (in limita locurilor disponibile pe zbor) si refund total in cazul unui refuz de viza”, informeaza site-ul lor.

Pentru cei care merg prima data costul este de 659 de dolari, iar pentru cei care merg pentru a doua oara e cu 40 de lei mai ieftin. Acelasi preturi de 659, respectiv 619 dolari functioneaza si in cazul celor care vin cu propria oferta de munca. In plus, cei care vin cu un prieten pe care sa il inscrie in program beneficiaza de o reducere de 20 de dolari din taxa de program.

Dincolo de costul programului, suma care merge direct catre firme, studentii trebuie sa aiba in vedere si taxe aditionale precum: taxa de 160 de dolari pentru interviul de obtinere a vizei, taxa Sevis de 40 de dolari, biletele de avion si banii de cheltuiala.

Pe site-ul Ambasadei Statelor Unite de la Bucuresti figureaza mai mult de 20 de firme care ofera astfel de servicii in tara, multe dintre ele avand sediul la Cluj precum sunt si Aurora Work and Travel, BRGWork sau Mike’s Agency.

“Aceasta este lista companiilor care au lucrat in anii trecuti cu Sectia Consulara a Ambasadei SUA la Bucuresti si au inregistrat rezultate bune, feedback pozitiv din partea studentilor în ceea ce priveste promptitudinea, numarul studentilor care au revenit la timp in tara, buna comunicare dintre studenti si echipa consulara. Aceasta lista nu include toate companiile cu care noi lucram si nici nu facem recomandari pentru o anume companie. Puteti selecta una dintre aceste companii sau orice alta companie pe care o considerati oportuna.
•    1.Adira  
•    2.American Adventure  
•    3.American Challenge  
•    4.American Experience 
•    5.Belrao Group 
•    6.Com Invest  
•    8.GoforAmericanDream  
•    9.GTS International Romania 
•    10.ICEP World Romania  
•    11.Imagine Travel Club
•    12.Integral Sunny Holidays  
•    13.Mike’s Agency  
•    14.Ocean City SRL  
•    15.Prima Events & Travel  
•    16.Promo International  
•    17.Student Travel  
•    18.US Travel 
•    19.Work Abroad 
•    20.Work and Travel Club  
•    21.Work Profiler  
•    22.ZIP Travel  
•    23.Students Experience  
•    24.Aurora Work & Travel 
•    25.CND Management” informeaza site-ul Ambasadei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *