Editorial

VIITOR COPIAT ȚARA ARE

Scris de 81

Când mă gândesc la țara asta, îmi apare imaginea unui elev prăpădit într-o clasă bună. Imaginați-vă o sală de clasă cu țările europene: elev Germania, elev Franța, elev Marea Britanie, elev Italia și undeva în fundul clasei e elev România. Și vă dați seama cum e ăsta, îmbrăcat vai steaua lui, cu haine de la ajutoare, cu ujina compusă din slană, brânză și ceapă, obraznic și cu gura spartă.

Elev România trebuia să ajungă la o școală pentru copii cu nevoi speciale, dar părinții lui au dat o șpagă și a ajuns în clasa asta bună. Și așa a început Iadul pentru colegii lui. Elev Germania, tocilarul clasei, a luat nu știu câte bătăi de la elev România. Elevii Spania și Italia se plâng constant că elev România le fură mâncarea. Elev Ungaria, coleg de bancă cu elev România, nu mai poate cu ăsta, că veșnic copiază.

Pentru elev România s-a inventat nota scăzută la purtare. Elev România e împăratul corigențelor. Printr-o minune divină sau printr-un cartuș de țigări plasat discret directorului, elev România a evitat să rămână repetent. Nu se știe exact de câte ori i-au fost chemați părinții la școală, că oricum nu au venit. Nici la ședințele cu părinții nu se prezintă, că le pasă de copilul lor cum îi pasă românului de Covid.

Dar dacă se evidențiază elev România prin ceva, apoi, frate, aia e copiatul. Fură ăsta tot ce poate, de la cine prinde. Copiază trecut, prezent și viitor. Copiază vieți, destine și idealuri. Copiază experiență, copiază și ce nu s-a scris încă. Copiază și elevii, dar copiază și viitorii profesori.

În 2017, 36 de cadre didactice au fost prinse copiind la examenul de titularizare. În 2019, 24 de profesori au încercat să copieze la examenul de intrare în școală. În 2020, cei care aspiră la un post de profesor nu s-au lăsat mai prejos: 32 de cadre didactice au fost eliminate din concurs pentru fraudă la proba scrisă.

Cumva, e de înțeles. Ca să prinzi niște elevi care copiază, trebuie să știi să copiezi. Pe de altă parte, să vrei să fii profesor și să copiezi la examenul de titularizare e la fel de revoltător ca un politician care își plagiază doctoratul. Oamenii ăștia au vrut să intre în sistem ca să formeze viitori oameni. Iar cei care reușesc să intre în sistem, nici nu trebuie să exceleze:

„Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci).”, scrie hotnews.ro.

Mie mi-era rușine să apar cu nota 5 acasă. Nici pentru 7 nu primeam felicitări. Dar pentru viitorii profesori, notele astea sunt suficiente ca să intre la clasă.

Copiat și note de elev mediocru, cam asta e starea învățământului românesc, la zi. Și ne mai mirăm că tinerii de azi scriu „miau” ca pisica? Ne mai mirăm că nu știu lega două cuvinte? Ne mai mirăm că cele mai apreciate lecturi sunt facebook și tiktok? Ne mai mirăm de legiunile de analfabeți funcționali? Nu ne, că dacă ne-am mira atât, am leșina de mirare.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 6 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 9 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 9 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 9 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 10 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 10 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 10 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 11 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 11 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 11 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 13 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 13 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE