In vizor

VIDEO Vasile Dâncu, discurs regionalist în clipul oficial de campanie

Regionalizarea este una dintre temele de campanie prezente în discursurile lui Vasile Dâncu, candidat pentru Senat din partea PSD Cluj. Dâncu este unul dintre cei care au făcut parte din Comitetul care au pus bazele proiectului de regionalizare în 2013. Acest proiect nu a avansat mai departe de discuțiile din biroruri și câteva dezbateri oragnizate de Liviu Dragnea. Însă așa cum menționa jurnalistul Victor Lungu, politicienii nu își doresc regionalizare și baronizare, ceea ce înseamnă că orice proiect se va face de ochii Europei, dar păstrând metehnele românești.

Dâncu a adus în discuție proiectul regionalizării într-o întâlnire electorală de la  Bistrița, apoi la lansarea candidaților PSD Cluj și în final, tema este prezentă și în clipul editorial de prezentare a candidaturii lui pentru Senatul României. ț

Vasile Dâncu susține în video-ul său electoral că dezvoltarea județului se face exclusiv din banii clujenilor. Acești contribuie cu sume importante de bani la bugetul de stat din care primesc înapoi doar 44%. Potrivit lui Dâncu, parlamentarii clujeni au datoria să aducă sume cât mai mari de bani pentru dezvoltarea județului.

”Județul Cluj are una dintre cele mai importante dinamici de dezvoltare din România. Ne mândrim cu asta, dar, dacă analizăm mai atent, vedem că dezvoltarea se face aproape exclusiv pe banii noștri, prin strădania noastră, a clujenilor conștiincioși plătitori de taxe. Anul acest am depășit județul Timiș la produsul intern brut pe cap de locuitor și ne plasăm pe locul 2 după București, cu un PIB de peste 15.000 Euro/capita. Cu toate că noi contribuim la bugetul de stat cu peste 400 milioane Euro anual, primim înapoi puțin peste 190 milioane, adică 44%. Este acceptabil într-un stat solidar, unde trebuie să sprijinim locuitorii din zonele sărace ale României. Dar, datoria celor care îi reprezintă pe cetățeni în administrația centrală este însă foarte clară: indiderent de partidul din care fac parte, ei trebuie să lupte pentru aducerea unor sume cât mai mari de bani pentru dezvoltarea județului din care provin, sprijinin astfel autoritățile locale”, potrivit lui Dâncu. 

Tema regionalizării este foarte importantă pentru Dâncu, el amintind de acest proiect în repetate rânduri în cadrul întâlnirilor electorale. Dâncu crede că dacă există voință politică, acest proiect al regionalizării poate fi implementat în primii doi ani de mandat. 

”Știu foarte exact care este stadiul regionalizării și descentralizării pentru că în 2016 am continuat ceea ce a făcut Guvernul Ponta până atunci. Apoi în 2017 Guvernul Grindeanu a aprobat ultimele documente privind descentralizarea. Am obținut în 2016 un lucru care era greu de obținut înainte: acceptul și semnătura a șase miniștri și ministere care pot fi descentralizate. Cred că este nevoie să dau o estimare precisă, este nevoie de voință politică și cred că este nevoie cam de un an de zile. Ministerele nu au cărți funciare la București, nu au trecute bunurile în proprietatea lor și trebuie făcută o împărțeală ca la țară când moare un părinte și nu se poate face succesiunea. Toate lucrurile sunt făcute. În ceea ce privește strategia de regionalizare aceasta s-a făcut. Avem câteva scenarii alternative făcute de CONREG, o instituție pe care am creat-o în 2013, creată de Ministerul Dezvoltării Publice. Această strategie înseamna și câteva scenarii și ce tipuri de strategii vom alege”, a susținut Vasile Dâncu în discursul său de la lansarea candidaților PSD Cluj.

Vasile Dâncu susține însă că nu există voință politică pentru realizarea acestui proiect pentru că la nivel central s-ar pierde bani și funcții. 

”Se poate face într-o jumătate de mandat, cu voință politică. Este vorba și de curaj politic. Ni s-a spus după ce am bătut întreaga țara cu proiectul de regionalizare, este în pericol Transilvania dacă facem aceste tipuri de regionalizări. Voința politică lipsește pentru că atunci când s-au făcut ultimele analize legate de descentralizare s-a observat că atunci când descentralizăm rațional, cam 30% din posturile din administrația locală ar trebui să dispară. Ar trebui să vină la nivel județean sau regional. Nu statul administrează teritoriul în societatea modernă. Teritoriul se administrează dintr-un loc cât mai aproape de oameni. Toți cei de la centru mie mi-au spus-o de foarte multe ori când am lucrat la un proiect de descentralizare și regionalizare. Acolo este o bătălie pentru resurse. Dacă facem o descentralizare și o regionalizare, administrativă sau nu, nu are importanță, se pierd o parte din resursele care ajung la București, vreo 30%”, a mai spus Dâncu.

De la Guvernul Năstase se discută despre regionalizare, însă atunci când un partid aflat în opoziție propunea desființarea unor județe, cei aflați la putere se opuneau. Când opoziția ajungea la putere, brusc nu mai erau interesați de acest proiect. Iar lucrurile o țin tot așa de 20 de ani. Dacă PSD câștigă alegerile, iar aici este un mare dacă, oare colegii de partid ai domnului profesor Dâncu vor fi la fel de entuziasmați de regionalizare precum e el acum? Doar dacă printr-o întâmplare fericită Dâncu ajunge premier, ar avea suficientă putere să pună pe agenda publică regionalizarea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *