Cozile de la Serviciul de Pașapoarte Cluj sunt aceleași zi de zi și an de an. Autoritățile implicate în acest sens, sunt fie depășite de situație, fie măsurile pe care le adoptă sunt ineficiente. În continuare, oamenii se adună în fiecare dimineață și se încarcă cu răbdare pentru a rezista orelor de așteptare din fața porții metalice de la Serviciul Pașapoarte din strada Andrei Mureșanu. Alții, mai puțin răbdători sau care sunt sătui de rămășițele ceaușismului clujean, apelează la serviciile de eliberare a pașapoartelor din alte județe.
În cadrul Serviciului Pașapoarte Cluj, din Andrei Mureșanu, funcționează în total 4 ghișee pentru program cu publicul. Astfel, ghișeele 1 și 4 funcționează pe baza bonurilor de ordine, limitate ca număr pentru ziua în curs. Aceste bonuri de ordine se eliberează la ora 8.00 dimineața, iar apelul persoanelor se face pe bază de strigare. Celelalte puncte de lucru, adică ghișeele cu numerele 2 și 3, sunt pentru programările online. Nici cu aceste programări nu se termină ”coada”: în termeni virtuali, aceasta durează câteva luni.
Alexandra, o clujeancă ce a recurs la programarea online, a fost surprinsă de ”eficiența” acestei opțiuni: încercând să se programeze încă de la finele lunii aprilie, aceasta a găsit primul loc disponibil abia în luna iulie.
Serviciul Public Comunitar Pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Cluj se află în subordinea Instituției Prefectului Județului Cluj.
Conform poziției lui Aurel Cherecheș, județul Cluj este privilegiat prin faptul că menține și înscrierea pe liste, nu doar programarea online, spre deosebire de alte județe, unde mediul virtual este singura opțiune la care pot apela cetățenii pentru a se programa.
De asemenea, o altă remarcă a prefectului Cherecheș, ”explică” cozile permanente de la Cluj: faptul că aici vin cetățeni din alte județe, iar numărul acestora devine tot mai mare, motiv pentru care sunt nevoiți să aștepte la poartă.
Iată și declarația lui Aurel Cherecheș.
Cu următoarea observație: prefectul a apreciat situația destul de calm, măsuri pentru eficientizarea operațiunilor se vor lua din luna iunie, există și niște explicații, iar imaginea de ansamblu este că autoritățile se implică. Întrebarea care poate fi formulată în acest sens, se referă însă la ”eficiența” acestor măsuri. Iar problema cozilor de la Pașapoarte nu este de azi, de ieri. Din contra, în lunile de concediu, problema devine și mai acută.
Dar, să revenim:
”În ultimele zile a fost o cerere mai mare de pașapoarte. În cel mai rău caz, au rămas sub 10 persoane care nu au prins bilete de ordine într-o zi, dar de ieri, s-au luat absolut toate cererile. Începând din iunie, vom crește și programul de lucru. Și așa am crescut deja numărul de ghișee, suntem la capacitate maximă. Singura chestiune pe care o putem face este să mărim orarul de funcționare”.
Cu privire la faptul că unii clujeni sunt nevoiți să își schimbe pașaportul în alte județe, mai eficiente la acest capitol, prefectul a afirmat:
”După cum știți, este liber să se facă pașapoarte oriunde, în orice județ al țării, conform legii. Iar foarte mulți dintre cei care vin și solicită, către 40% dintre cei care vin și solicită în Cluj pașaport, sunt din alte județe. Și ăsta este unul din motivele pentru care la noi este o aglomerație așa de mare. Noi suntem printre puținii care mai facem și programări pe bază de bon de ordine, nu doar online. Pentru că am vrut să fim mai aproape de cetățeni, și față de cel care nu are internet sau nu știe să-l folosească, sau nu-i e la-ndemână, am încercat să le oferim și acelora posibilitatea să beneficieze de pașaport, mai facil. Unii înceracă să se ducă pe partea ”offline”, să zic așa, mai mult decât pe programările ”online”.
Vom face față și la treaba asta, pentru că vom crește și mai mult capacitatea de lucru. Există și niște chestiuni de programări cu Bucureștiul, niște motive tehnice pentru care nu pot fi făcute de azi. Dar într-o săptămână, creștem din nou capacitatea de producție”.
Astăzi, la ora 8 dimineața, la poarta de la pașapoarte se înghesuiau peste o sută de persoane. Numărul de bonuri de ordine, pentru ziua de miercuri, a fost de 150 de persoane.
Aurel Cherecheș a explicat acest aspect în felul următor:
”Noi nu încurajăm formarea listelor, nu-i încurajăm să vină de la 2-3 dimineața, pentru că pot să vină în mod normal, în timpul programului de lucru, și sunt preluați. În cel mai rău caz, au rămas mai puțin de 10 oameni, fără programare într-o zi”.
Prin urmare, tot se face ceva. Cozile pot fi înțelese printr-o cerere sporită, dar care s-a înregistrat doar în ultimele zile. Atât se poate. Online sau offline – tot aștepți. Fie te înregimentezi și stai la poartă, fie îți aștepți rândul, care poate veni peste o lună ori două.
Însă mai crunt, ne-a uimit obediența și resemnarea celor care așteptau: am fost descurajați să filmăm, însă nu de către autorități, ci de către clujenii supărați – oricum, nu se rezolvă nimic. De ce mai furăm din timpul lor sau a funcționarului care ieșise să facă strigarea pe baza listelor?! Cică, ”e românește”: nu se schimbă, ce n-ai face. Nimeni nu a dorit să își asume situația și să sufle câteva vorbe în fața camerei.
E bine, atunci… Asta vrem, asta avem. Ne merităm înregimentarea taciturnă din turmă.