Anchete

Video-interviu: Ioan Rusu, președintele sindicatului DGASPC Cluj – dezvăluiri în exclusivitate legate de ilegalitățile directorului Daniel Tămaș. Ioan Rusu s-a decis să îl denunțe la DNA

Discutăm astăzi cu domnul Ioan Rusu care este președinte de sindicat la DGASPC Cluj, un interviu mai special pentru că este pentru prima oară când un om din sistem, care a lucrat atâta timp acolo, dorește să facă câteva dezvăluiri și să-și spună punctul de vedere, probabil, credem noi, constrâns de situațiile de acolo, de ce se întâmplă în Direcție, și probabil dorind să nu mai poarte povara acestor lucruri și să le arate publicului. 

Ziar de Cluj: Dumneavoastră, practic, de când sunteți în instituție? De cât timp lucrați acolo? 

Ioan Rusu: Am fost angajat în 2000 pe postul de inspector de specialitate – inginer mecanic, întrucât era absolut nevoie de un inginer specializat în…

Ziar de Cluj: Aveți 16 ani, așadar, în instituție. Când ați devenit președinte de sindicat?

Ioan Rusu: Am încercat prima dată să înființez sindicat pe vremea PSD-ului și a domnului președinte… îmi scapă numele acum, în 2000-2004. Pentru această încercare am fost detașat 6 luni la Jucu, mi s-a tăiat o treime din salariu și am devenit președinte în mandatul domnului Marius Nicoară, trebuie să menționez acest lucru, liberal care mi-a spus: „Faceți un sindicat! Cine vreți să vă apere drepturile?!” Și, în 2005, am înființat sindicatul. În 2006 am făcut primul contract colectiv de muncă, care ne-a fost contestat de directoarea care era atunci, Nicoleta Brad. 

Ziar de Cluj: Practic, înțelegem că aveți 10 ani, azi-mâine, 11 ani, în care ați condus destinele Sindicatului. Prin mâna și ochii dumneavoastră au trecut mulți directori, mulți președinți de consilii județene. Cu Daniel Tămaș de când ați început? Cu actualul director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. 

Ioan Rusu: Am lucrat cu el încă din 2000, era șef de centru la Centrul Gavroche.

„Daniel Tămaș era un om rebel, era un om care nu respecta pe nimeni, venea la serviciu când dorea el”

Ziar de Cluj: Cum era atunci Daniel Tămaș?

Ioan Rusu: Era un om rebel, era un om care nu respecta pe nimeni, venea la serviciu când dorea el, venea în pantaloni scurți, nu are rost să comentez…

Ziar de Cluj: Dar, totuși, într-o zi a devenit director…

Ioan Rusu: Și, într-o zi, a devenit director, și, din păcate, se leagă exact de ceea ce el nu făcea. Vânează exact ceea ce el nu îndeplinea când era șef de centru. 

Ziar de Cluj: Ați spus că ați colaborat bine cu Daniel Tămaș până la 1 iunie 2016. Ce înseamnă că ați colaborat bine?

Ioan Rusu: Adică, drepturile pe care le-a obținut sindicatul prin Contractul Colectiv de Muncă pe care l-am negociat, printr-o sentință judecătorească definitivă și irevocabilă pe care am obținut-o personal în 2012, împotriva guvernării Boc…

Ziar de Cluj: Ați spus că ați colaborat bine în sensul că domnul Tămaș a fost mereu de acord cu respectarea legii…

Ioan Rusu: Legii, Contractului Colectiv de Muncă și să dea oamenilor ce se poate da.

Externalizarea unui serviciu, pe bani mulți

Ziar de Cluj: Până în momentul în care nu a mai fost de acord cu dumneavoastră și cu contractele de muncă. Ați spus că a externalizat un serviciu. Ce serviciu a externalizat?

Ioan Rusu: Eu am obținut autorizația RSVTI, asta înseamnă responsabil cu supravegherea tehnică a instalațiilor, noi avem multe instalații, avem centrale termice în Direcție, am avut rezervoare de GPL, avem lifturi și, pentru asta, legea ISCIR prevede o persoană autorizată. Eu eram singurul care puteam să obțin această autorizație.

Ziar de Cluj: Prin licitație sau prin încredințare directă?

Ioan Rusu: Autorizația aceasta am obținut-o eu printr-un concurs la ISCIR.

Ziar de Cluj: Și de ce ar fi trebuit să vă dea domnul Tămaș dumneavoastră?

Ioan Rusu: Eu am avut-o înainte de a fi domnul Tămaș director, autorizația RSVTI.

Ziar de Cluj: Dar de ce ar fi trebuit să vă dea dumneavoastră contractul?

Ioan Rusu: Pentru că eu eram angajat, nu trebuia să mă plătească în plus pentru munca pe care o prestam. Această muncă de RSTVI poate fi prestată de persoană angajată a instituției sau poate fi făcută de o firmă din exterior. 

Ziar de Cluj: Pe bani…

Ioan Rusu: Pe bani mulți!

Ziar de Cluj: În cazul dumneavoastră era pe gratis. Spun asta ca să nu se înțeleagă că ați fi câștigat ceva de acolo…

Ioan Rusu: Absolut nimic! Doar în plus ceva activități și responsabilități chiar foarte importante pentru că o explozie sau un incident tehnic la o instalație…

Conflictul cu Daniel Tămaș

Ziar de Cluj: Din acel moment ați intrat în conflict cu Tămaș, sau ați mai avut momente de…

Ioan Rusu: De contre, am mai avut, mai mici, am cedat întotdeauna. O problemă a fost când am început negocierea contractului colectiv pentru anul acesta, în ianuarie 2016, și nu am putut-o finaliza decât, după insistențe, în iunie 2016. 

Ziar de Cluj: De ce? Ce a făcut?

Ioan Rusu: Nu a vrut să semneze, a amânat. 

Ziar de Cluj: De ce?

Ioan Rusu: Pentru că nu sunt legal, nu sunt… mai trebuie să facem… Într-adevăr, nu aveam reprezentativitatea reînnoită a Sindicatului, deci am avut într-adevăr și noi o problemă. Dar, am rezolvat-o în aprilie. Din aprilie, până în 16 iunie s-a tot tărăgănat. 

Când a preluat domnul Tămaș instituția au fost 930 de angajați, acum sunt 1340 de angajați

Ziar de Cluj: Domnule președinte, de la depărtare instituția aceasta nu pare așa, cine știe ce; nu pare că e o instituție mare, că e puternică. Haideți să spunem câți oameni sunt angajați?

Ioan Rusu: Când a preluat domnul Tămaș instituția, au fost 930 de angajați, acum sunt 1340. 

Ziar de Cluj: Deci, practic, aproape 400, aproape jumătate din ce era s-au mai mărit un pic. Și ce buget are instituția anual?

Ioan Rusu: Bugetul instituției noastre se compune din două părți. Este buget care se dă direct de la bugetul centralizat al statului, dat prin bugetul Consiliului Județean, toate ajutoarele sociale, indemnizațiile de handicap.

Ziar de Cluj: Acestea în ce cuantum sunt?

Ioan Rusu: Cred că sunt cam 10-15%, cam așa.

Ziar de Cluj: Și, 80%?

Ioan Rusu: 80% sunt din bugetul Consiliului Județean care e împărțit pe două capitole: capitolul cheltuieli cu forța de muncă, care înseamnă cam 50-60%, deci salariile pentru cei 1300 de angajați, și este partea de buget pentru finanțarea activității Direcției, operaționale.

Ziar de Cluj: Toate acestea cât însumează, în bani? 

Ioan Rusu: Am făcut adresă să îmi pună la dispoziție, conform legii 62 a Dialogului Social, să îmi pună la dispoziție acest buget, a refuzat categoric de fiecare dată. 

Ziar de Cluj: Dar, totuși, ați fi putut ști câți sunt alocați, de la CJ.

Ioan Rusu: Da, sigur că se poate, dar nu am făcut la dânșii, pentru că mi-au zis să mă adresez Direcției, pentru că acolo lucrez. 

Ziar de Cluj: Deci, nu știți câți bani se plătesc pe salarii în fiecare lună acolo? Aproximativ.

Ioan Rusu: Nu, habar nu am. Nu mi s-a pus la dispoziție, nu are rost să dau o cifră.

Ziar de Cluj: Ultimul buget era undeva la 20 de milioane de euro pe an. 

Ioan Rusu: Poate și mai bine, pentru că foarte mult a crescut bugetul alocat direct din bugetul Consiliului Județean pentru investiții în instituția Direcția de Protecția Copilului. Bugetul pentru investiții pe guvernarea domnului Tămaș a crescut cred și de două și de trei ori, după lucrările pe care le văd, pentru că la cifre nu am acces. 

Achiziții dubioase

Ziar de Cluj: Adică, s-au făcut lucrări acolo investiții?

Ioan Rusu: Investiții serioase. Cât de eficiente…

Ziar de Cluj: Haideți să spunem că nu știm să ne referim la bani, că nu știți dumneavoastră, care sunteți președinte de sindicat, dar vreau să vă întreb: e vorba totuși de foarte mulți bani acolo, nu?

Ioan Rusu: Foarte mulți bani!

Ziar de Cluj: Pe care cine îi gestionează?

Ioan Rusu: Domnul Tămaș!

Ziar de Cluj: Exclusiv dumnealui?

Ioan Rusu: Exclusiv dumnealui!

Ziar de Cluj: Vă întreb pentru că dumneavoastră, totuși, în afară de faptul că sunteți președinte de sindicat, la un moment dat în activitatea dumneavoastră ați fost și șeful pe achiziții. 

Ioan Rusu: Exact!

Ziar de Cluj: Ați făcut achiziții?

Ioan Rusu: Am făcut! Timp de 10 ani, până în 2014.

Ziar de Cluj: Și apoi nu ați mai fost bun!

Ioan Rusu: Nu am mai fost deloc bun!

Ziar de Cluj: De ce nu ați mai fost bun? Nu ați vrut să cumpărați la suprapreț? Nu ați vrut să… nu știu ce nu ați vrut să faceți…

Ioan Rusu: Păi, la vârsta mea, cum să încalc legea? Nu am încălcat legea timp de 40 de ani, cum să o încalc acum? Nici când am fost pe vremea tovarășului nu am încălcat legea! Eu știu să respect legea.

Ziar de Cluj: Totuși, ne-ați spus că știți de foarte multe achiziții dubioase, care s-au întâmplat.

Ioan Rusu: Absolut!

Ziar de Cluj: Haideți să dăm câteva exemple!

Ioan Rusu: Să dăm câteva exemple! Nu are rost să ne mai ferim! Să dăm exemplu! Prima: aveam asigurarea auto a parcului auto la Asirom, aveam multe facilități, de 6 ani lucram cu ei. 

Ziar de Cluj: Ce s-a întâmplat cu ea? Au mutat-o pe altă firmă?

Ioan Rusu: În momentul în care domnul Tămaș a preluat funcția, în august 2013, în decembrie, că în decembrie facem întotdeauna, a dat dispoziție clară – nu mie – șefului meu, Radu Doru, „nu mai facem asigurările cu Asirom, ci le facem cu Unita”. Unita știți cine e…

Ziar de Cluj: Cine e?

Ioan Rusu: Unita este firma domnului Remus Lăpușan. Și, de atunci, numai acolo facem asigurarea.

Ziar de Cluj: Ce parc are direcția, mare?

Ioan Rusu: Mare, 40 de mașini.

Ziar de Cluj: Și, cam cât era bugetul acolo?

Ioan Rusu: Era undeva la 100 și ceva de mii de lei, asigurările RCA, plus Casco.

Ziar de Cluj: Ne-ați mai spus de o altă achiziție. Din punctul de vedere al unui om care s-a ocupat de achiziții atâția ani. O achiziție dubioasă, panourile solare. Cum a fost acolo?

Ioan Rusu: Stați să vă spun alta. Noi lucram cu firma Juky, pe bază de licitație, prețul cel mai bun și calitatea cea mai bună, pe specialitatea mea, pe RSTVI; service-ul la centralele termice și la toate instalațiile termice ce le avem în 39 de locații, era firma Juky, care lucra la niște prețuri… abia își puteau acoperi cheltuielile! Ei, când ăsta… nu a mai fost bună firma Juky, a venit firma Asi, care știți cine e acționar, probabil, domnul Sălătioan Ioan, consilierul județean, președintele comisiei Buget-Finanțe. 

Ziar de Cluj: Adică, cel care aprobă și bugetul…

Ioan Rusu: Da!

Ziar de Cluj: Și, de mult este situația aceasta?

Ioan Rusu: Da, de când a venit domnul Tămaș, din 2013.

Ziar de Cluj: Deci, practic, un consilier județean papă niște bani prin firma Asi. Interesant… Haideți să vă pun alte întrebări. Mie îmi spuneau sursele mele că marile afaceri în Direcție se fac la achiziții directe: cartofi, clor.

Ioan Rusu: Nu, este greșit. Foarte greșit! De la salarii, de la achizițiile de bunuri, respectiv produse agricole, acelea se fac licitații corecte. De acestea m-am ocupat și eu și acolo nu s-a băgat pentru că de acolo nu pică. Se face licitație, vin 4-5 firme, normal, vine firma cu prețul cel mai mic, nu are de unde să mai… nu are cum…

Ziar de Cluj: Dar unde se face șmecheria?

Ioan Rusu: La investiții și la lucrări de modernizare! Și de-aia ne trebuie bani la investiții, pentru că acolo se pot. Eu nu știu dacă se fac, nu declar că se fac, pentru că nu am avut…

Ziar de Cluj: Dar, din experiența dumneavoastră, credeți că se pot face multe mișmașuri…

Ioan Rusu: Se pot face multe!

Ziar de Cluj: De exemplu? Cum aș putea, dacă aș fi eu șef la direcție, cum aș putea să fac șmecherii?

Ioan Rusu: Păi, e foarte simplu: îmi aduc firma de la mine de la Bistrița.

Ziar de Cluj: Vă referiți la Tămaș, că el e bistrițean. Are firma lui din Bistrița…

Ioan Rusu: Care face lucrări acolo…

Ziar de Cluj: Firma lui, sau firma unui prieten?

Ioan Rusu: Nu a lui, că Tămaș nu are firmă. Firma care face lucrările de doi ani la noi acolo.

Ziar de Cluj: Dar, cum? Prin încredințare directă? Sau, nu se știe, nu aveți acces.

Ioan Rusu: Nu am acces! Nu am mai avut acces! 

Ziar de Cluj: Dar, are mulți bistrițeni aduși așa, care să facă lucruri pentru Direcție?

Ioan Rusu: Aceasta este firma din Bistrița și mai are o firmă din…

O altă „mâncarea de pește pentru DNA”

Ziar de Cluj: Ziceți-mi de panouri acelea solare! 

Ioan Rusu: Stați puțin, haideți să nu amintim aia, că aia e altă mâncare de pește!

Ziar de Cluj: De ce?

Ioan Rusu: E pentru DNA… lăsați-mi-o mie…

Ziar de Cluj: Bine, atunci v-o lăsăm dumneavoastră.

Ioan Rusu: Lăsați-mi-o mie. Pentru informarea dumneavoastră…

Ziar de Cluj: Nu spuneți, că suntem în înregistrare. Faceți ce credeți că trebuie să faceți…

Ioan Rusu: Ceea ce consider că trebuie să fac…

„Tămaș nu că m-a amenințat, mi-a chiar făcut-o!”

Ziar de Cluj: Iar președintele sindicatului, care s-a ocupat atâția ani de achiziții publice, la un moment dat, nu s-a mai ocupat de achiziții, că deranja. E adevărat că ați fost amenințat de Tămaș, v-a spus că vă lucrează, sau cum v-a spus?

Ioan Rusu: Categoric! Păi, nu că m-a amenințat, mi-a chiar făcut-o, că eu, într-adevăr, m-am pensionat un pic mai repede decât vârsta mea, pentru că eu am avut 30 de ani de grupa a doua de muncă.

Ziar de Cluj: Și v-ați cerut drepturile legale.

Ioan Rusu: Exact! Drepturile legale!

Ziar de Cluj: Și, v-a zis așa, că te lucru eu înainte de a mă lucra tu pe mine?

Ioan Rusu: Exact! Iar concret nu mi-a mai prelungit contractul de muncă de la 1 iunie. Am avut pe perioadă determinată până la 1 iunie și nu mi-a mai prelungit contractul. Însă, nu și-a dat seama că rămân președinte de sindicat și că îmi dă, poate, o putere mai mare decât cea de angajat, unde trebuia să respect și pe unul și pe altul. 

Ziar de Cluj: Nu ați vrut să faceți măgării, nu ați vrut să furați cu el…

Ioan Rusu: Deloc!

Concurs pe post cu subiectele date de dinainte

Ziar de Cluj: Dar, marele cui al dumneavoastră, una dintre cele mai mari supărări, a fost numirea aparentă a unei doamne, Ramona Crișan, în ce funcție?

Ioan Rusu: În postul de șefă de centru la CP 10, Pinocchio. E un centru pentru copii cu handicap, cu autism.

Ziar de Cluj: Și, ce v-a supărat la numirea acestei doamne, Ramona Crișan? Ce s-a întâmplat atunci?

Ioan Rusu: Păi, foarte simplu: s-a organizat concurs pentru ocuparea postului, am sfătuit într-adevăr două angajate, care erau de la început în centrul respectiv, doctorița, care era acolo, care a pus mult suflet, doamna Dumitru, și o educatoare care, la fel, lucra cu copiii aceia, a avut rezultate, Prunea Aurelia, care și ea era cu studii superioare, să candideze și ele la postul acesta, că mi s-a părut normal ca o persoană care a lucrat acolo să aibă dreptul să participe la un concurs.

Ziar de Cluj: Le-ați sfătuit să participe la un concurs, nu le-ați dat pe mână postul.

Ioan Rusu: Nu, absolut nimic! Le-am zis să participe și ele la concurs.

Ziar de Cluj: Și, ce s-a întâmplat?

Ioan Rusu: Dumneavoastră ați scris atunci, la vremea respectivă…

Ziar de Cluj: Eu știu ce s-a întâmplat, dar vreau să o aud din gura dumneavoastră. 

Ioan Rusu: S-a organizat concursul, aparent foarte legal, cu o zi înainte s-a întrunit comisia să facă subiectele, nu pot să garantez, sau pot să garantez, dar nu pot să probez sigur că i s-au dat subiectele. Totuși, doamna Ramona Crișan a luat nota 10 curat, bineînțeles, și la interviu a luat 10, perfect. Și, oameni cu experiență care s-au dus la concurs au luat 6 50. Nu a fost destul atât! Domnule, se mai întâmplă! Așa e o practică la bugetari, să se facă și să se… Dar, după ce a ajuns șefă, a doua zi, le-a făcut plângere de sancționare celor două că nu au anunțat-o pe ea că participă la concurs și le-a pus absente pentru ziua respectivă.

Ziar de Cluj: Și, aici v-ați supărat dumneavoastră…

Ioan Rusu: Aici m-am supărat rău, pentru că era un abuz. Era un abuz, categoric! Au participat în cadrul Direcției la concurs, doamnele respective au spus, bine, avem zile de concediu, avem zile libere care nu ni le-ați dat, puneți-ne în concediu… „Nu se mai poate!” Și, bineînțeles, au luat amândouă, eu le-am apărat din partea sindicatului, și nu a avut totuși atunci curajul decât să le dea câte o sancțiune minoră, respectiv mustrare. Doamna Dumitru a făcut contestație, a câștigat în instanță, i-a anulat mustrarea. Doamna Prunea nu a mai făcut, săraca, e foarte bolnavă.

Ziar de Cluj: Sunt multe astfel de posturi câștigate în interiorul Direcției, politice? Dacă a crescut cu 400 de angajați instituția, câți dintre ei sunt pile?

Ioan Rusu: Domnul Alexa, haideți să o luăm cu începutul: domnul Tămaș a ocupat acest post în halul, în sistemul acesta. Dacă doriți, vi-l spun; e public, de fapt. USL-ul, când a câștigat, domnuʼ Auleu, pardon, Oleleu, prietenul bun al domnului Tămaș, i-a spus: „Te pun director la Direcție!” Director era la vremea respectivă, era director executiv la direcție la noi, director executiv, post pe care îl ocupa doamna Molnar. Erau 3 posturi de director: director executiv, director cu probleme sociale și cu probleme economice. Directori adjuncți pe probleme sociale și pe probleme economice. Pentru că ocupase postul prin concurs, a încercat să o facă să renunțe la post, dar doamna a rămas destul de verticală, a zis: „Nu, nu îmi dau demisia!” Ca să poată totuși, s-a făcut o nouă organigramă prin care Direcția a fost transformată din… posturile de director executiv au fost transformate în posturi de director general. 

Ziar de Cluj: Practic, metoda clasică, când vrem să schimbăm ceva, facem o organigramă nouă. Dar, Ramona Crișan este mai apropiată de domnul Oleleu, așa cum se vorbește?

Ioan Rusu: N-aș vrea să mă dea în judecată, dar se pare că asta e…

Ziar de Cluj: E mai apropiată, în sensul acesta…

Ioan Rusu: Da, da…

Ziar de Cluj: Domnul Oleleu vine în direcție?

Ioan Rusu: La chefuri am văzut…

Ziar de Cluj: La chefuri sunt mai apropiați?

Ioan Rusu: Da, acolo sunt mai apropiați un pic.

Ziar de Cluj: Poate au de vorbit…

Ioan Rusu: Sigur că da…

Ziar de Cluj: Nu trebuie să tragem concluzii…

Ioan Rusu: Nu trebuie să tragem concluzii, exact, absolut! Dar, totuși, e o persoană foarte conflictuală doamna Ramona Crișan. Deci, cu nimeni nu am avut treabă din Direcție… pentru că, dacă ți-ai făcut treaba… ai ajuns acolo, fă-ți treaba! 

Președintele viitorului sindicat, „soțul doamnei procuror”

Ziar de Cluj: Cine trebuie să fie președintele viitorului sindicat, acela paralel, cu care vă amenință Tămaș că îl face?

Ioan Rusu: Domnul Grădinariu Dragoș, soțul doamnei procuror…

Ziar de Cluj: Care doamnă procuror?

Ioan Rusu: Doamna Romana Răducanu.

Ziar de Cluj: Deci, e soțul doamnei procuror Romana Răducanu?

Ioan Rusu: Romana Răducanu, da. 

Ziar de Cluj: Și credeți că asta e ceva greșit?

Ioan Rusu: Nicio greșeală, absolut nimic…

Ziar de Cluj: Din contra, credeți că îi dă mai multă…

Ioan Rusu: Da, părerea mea este că se folosește de, inclusiv… se folosește de acest atu. Care e în fața mea, într-adevăr. Pentru că soția mea e doar educatoare la un centru.

Ziar de Cluj: Și, pentru faptul că e procuror, înțelegeți că are mai mult în spate, nu?

Ioan Rusu: Are mult mai mult în spate, clar.

Ziar de Cluj: Istoricul domnului Dragoș Grădinaru, dacă ni-l puteți spune…

Ioan Rusu: Nu, nu, găsiți-l dumneavoastră, vă rog… găsiți-l dumneavoastră și nu vreau să-l dau eu. Eu nu vreau să dau cu nimeni, nu am fost…

Ziar de Cluj: Nu vă cerem să calomniați pe nimeni, povestiți ce cunoașteți, ce știți, pentru că oricum am înțeles de la dumneavoastră că vreți să faceți niște demersuri în fața instituțiilor statului.

Ioan Rusu: Nu vreau, am și făcut deja. Deja am făcut o adresă către director că are imixtiune directă în destrămarea sindicatului a 930 de oameni, din 2005 înființat, și înființarea altui sindicat. 

Cazurile de violență împotriva copiilor

Ziar de Cluj: Vreau să vă întreb: sunteți tată, bunic? 

Ioan Rusu: Sunt bunic. 

Ziar de Cluj: Sunteți bunic și aveți nepoței?

Ioan Rusu: Un nepoțel, un băiat. 

Ziar de Cluj: Bănuiesc că îl iubiți ca pe lumina ochilor dumneavoastră și e averea dumneavoastră sufletească. Dacă ați ști că nepotul dumneavoastră este bătut sau molestat de cineva, v-ați supăra, nu?

Ioan Rusu: Urât!

Ziar de Cluj: Și știu tot de la dumneavoastră că nu au fost puține cazurile de violență îndreptate împotriva copiilor care sunt incluși în sistemul de protecție al statului acolo. Haideți să povestim mai pe șleau despre Daniel Tămaș, pentru că noi am avut la un moment dat un interviu dat de niște copii care ne-au spus, în repetate rânduri. Eu, ca jurnalist, m-am dus cu copiii respectivi la DNA. Nu s-a întâmplat nimic. Ce cazuri de violență asupra copiilor cunoașteți? 

Ioan Rusu: Nu am participat direct, lăsați-mă să mă abțin aici. 

Ziar de Cluj: Dar, despre ce ați auzit. Nu ați participat direct, dar ați auzit măcar.

Ioan Rusu: Am auzit.

Ziar de Cluj: Ați auzit de la oameni din interiorul instituției?

Ioan Rusu: Din interiorul instituției, da. 

Ziar de Cluj: Ce vorbeau ele?

Ioan Rusu: Le aplicau constituția.

Ziar de Cluj: Constituția însemnând corecții fizice, nu?

Ioan Rusu: Fizice…

Ziar de Cluj: Dar, despre episodul acela cu trasul cu pistolul cu bile? 

Ioan Rusu: A trecut… În orice caz, acum, e foarte interesant, a trecut în cealaltă extremă. Merge și ia copiii: „Nu ascultați pe doamnele, spuneți-ne nouă ce fac doamnele educatoare”. Deci…

Fostul sediul al Serviciului pentru persoanele cu Handicap, hotel pentru angajatele Direcției

Ziar de Cluj: De ce s-a mutat Serviciul pentru Persoanele cu Handicap în sediul nou? Care a fost rațiunea, după părerea dumneavoastră?

Ioan Rusu: După părerea mea, ca să fie controlați și să fie sub ochii… era serviciul controlat de doamna Molnar, directoarea adjunctă, fosta directoare executivă. Sediul a fost pe Padin 20, acolo în spate la Flora, un spațiu care ne-a fost atribuit de la Consiliul Județean special. A fost Salvarea acolo. Noi, cu investiții serioase l-am amenajat, l-am dotat cu cele necesare, pentru timpul de vară cu aer condiționat.

Ziar de Cluj: Și, ce e acum pe Padin 20?

Ioan Rusu: Leagăn de copii…

Ziar de Cluj: Leagăn de copii? Nu e leagăn de copii, pentru că eu am niște informații că acolo sunt niște…

Ioan Rusu: Niște domnișoare care locuiesc acolo. 

Ziar de Cluj: Domnișoarele fiind cine? 

Ioan Rusu: Angajate ale Direcției.

Ziar de Cluj: Și locuiesc în ce calitate? Au contract de chirie sau…

Ioan Rusu: Nu cred că au contract de chirie, din ce știu eu. 

Ziar de Cluj: Acum, Direcția e hotel pentru angajați? 

Ioan Rusu: Așa se pare… nu pot să spun pentru că sunt informații pe care le deține doar domnul Tămaș și le ține destul de stricte. Dar, am fost acolo că li s-a defectat odată veceul, când lucram încă la Serviciul Administrativ; ba li s-a defectat veceul, ba li s-a defectat centrala, și am văzut vreo 4-5 camere cu cheie. Eu, în Contractul Colectiv de Muncă am cerut… Asta iar e ceva ce mă deranjează… Pentru că, o să mă întrebe, dar ce te interesează pe tine? Mă interesează, pentru că eu, în Contractul Colectiv de Muncă, am prins un punct în care să spun că membrilor de sindicat, dacă doresc acțiuni de socializare, noi avem un microbuz de 20 de locuri, dacă doresc acțiuni de socializare, să meargă la o mănăstire, să iasă la un picnic, acțiuni de socializare să mai iasă din mediul acesta; noi, sindicatul, să plătim șoferul și combustibilul și Direcția să ne pună la dispoziție… Și mi-a spus: „Cum așa? Microbuzul este al Consiliului Județean și este interzisă închirierea lui.”

Certificatele de handicap

Ziar de Cluj: Dar, mai mult decât copiii pe care îi bate sau nu cineva pe acolo, dar, de data aceasta, nu o să renunț la întrebare, o să insist pe ea, spuneți-mi, ce știți despre certificatele de handicap? Cum se dau ele? 

Ioan Rusu: Acum se dau corect, vă spun sincer. 

Ziar de Cluj: Până când nu s-au dat corect? 

Ioan Rusu: Se pare că până la venirea domnului Tămaș. 

Ziar de Cluj: Până la venirea lui nu se dădeau corect? 

Ioan Rusu: Aveam informații că nu…

Ziar de Cluj: Le dădea doamna Molnar greșit?

Ioan Rusu: Serviciul respectiv. 

Ziar de Cluj: Și, de când a venit Tămaș, totuși, se dau corect? 

Ioan Rusu: Se dau corect. Deci, ce este corect este corect. Deci, se dau corect acum. 

Ziar de Cluj: Noi vă întrebăm, nu vrem să îl punem numai într-o lumină proastă pe Tămaș, vrem să aflăm adevărul. 

Ioan Rusu: Da, eu, cel puțin, știu că nu se mai poate…

Ziar de Cluj: Nici la procurori, nici la judecători, la copii de… sau știați de situații de genul acesta? Ați mai auzit? 

Ioan Rusu: Da, acolo pentru copiii care… pentru prelungirea…

Ziar de Cluj: Și nici prelungiri nu se mai dau incorect?

Ioan Rusu: Nu se mai dau incorect. Vreau să precizez aici totuși un lucru: nu noi eram cei vinovați în prelungirea respectivă, erau medicii care dădeau certificatul de handicap pentru copil. Dacă venea mama, sau veneau părinții cu certificatul respectiv, comisia noastră nu era de specialitate, trebuia să ia în considerare certificatul respectiv și să îi dea.

Prin noua Comisie de Achiziții s-a asfaltat trotuar peste trotuar

Ziar de Cluj: E adevărat că, la un moment dat, prin comisia aceasta nouă de achiziții, s-au asfaltat…

Ioan Rusu: E serviciu nou, Serviciu de Achiziții Publice. Dragoș Dacian e șeful serviciului. 

Ziar de Cluj: S-a asfaltat trotuar peste trotuar?

Ioan Rusu: Da…

Ziar de Cluj: Unde s-a întâmplat asta?

Ioan Rusu: În Direcție. 

Ziar de Cluj: Și, nimănui nu i s-a părut straniu? 

Ioan Rusu: Păi, cum nu? Dar, cine are curaj să vorbească?

Ziar de Cluj: De ce nu au curaj oamenii să vorbească? 

Ioan Rusu: Pentru că e un loc de muncă…

Ziar de Cluj: Dar, e o pâine bună de mâncat de acolo, sunt salarii mari? 

Ioan Rusu: Sincer, avem cele mai bune salarii din Direcția din țară. 

Ziar de Cluj: Ca și șef de sindicat, care știți că este media de salarizare? Salariul normal, mediu.

Ioan Rusu: Eu eram, de exemplu, inspector de specialitate cu studii superioare, aveam 2 300. 

Ziar de Cluj: Deci, nu se câștigă rău în Direcție, din acest motiv stă toată lumea acolo.

Un post sigur, atâta timp cât nu intri în conflict cu Tămaș

Ioan Rusu: Nu se câștigă rău, e un post sigur. E un post sigur, atâta timp cât nu intri în conflict cu Tămaș. 

Ziar de Cluj: Ce se întâmplă dacă intri în conflict cu Tămaș? Te face, te dă afară, îți găsește de vină?

Ioan Rusu: Te trimite de la Ana la Caiafa, chiar afară nu te poate da pentru că mai suntem și noi, încă mai suntem și noi sindicat și mai avem și noi avocați și ne batem pentru oamenii noștri care ar ajunge în situația respectivă.

Ziar de Cluj: Câți oameni aveți în sindicat acum?

Ioan Rusu: 930. 

Ziar de Cluj: Și, ați vorbit cu ei, ei sunt cu dumneavoastră, vă susțin?

Ioan Rusu: În spate, toți. Nu toți, că sunt și răi. Sunt și răi printre ei, invidioși… vorba aia cu capra vecinului, din păcate. Păi, de ce ăsta să ia și salariu și pensie? Acesta e un adevăr. Dar, pentru ceea ce am făcut pentru ei…

Ziar de Cluj: Ar fi trebuit să vă fie mai mult alături.

Ioan Rusu: Da, și sunt. Cel puțin moral. Sigur, sunt și oameni cu coloană vertebrală care, când s-a dus la ei, în centrul respectiv, au zis: „Da, foarte bine, faceți alt sindicat! Ce oferi în plus față de ce a obținut sindicatul acesta pentru noi?”

În Direcție sunt angajați foarte mulți pesediști

Ziar de Cluj: Ați spus că există un șofer la Direcție care are un frate mai special la Poliție. Cine este?

Ioan Rusu: Mureșan. 

Ziar de Cluj: E al domnului Mureșan, fost la Poliție, sau actual la Poliție? 

Ioan Rusu: Nu este un comandant de Poliție, Mureșan?

Ziar de Cluj: Era, nu mai este. Poate e acolo din întâmplare sau pe corect.

Ioan Rusu: Pe corect, e un șofer corect.

Ziar de Cluj: Dar, întâmplător, sunt și copii de parlamentari acolo, nu? 

Ioan Rusu: Dar, cine știe de ce-s…

Ziar de Cluj: Deci nu îi știți de ce sunt. Dar sunt mulți pesediști.

Ioan Rusu: Mulți! Foarte mulți! Și asta mă deranjează, politic: domnule, numește-l politic, dar asumă-ți-l! Fă-l să fie om de calitate! Asumă-ți-l! Eu am apelat, vă spun sincer, la cei din PSD: „Potoliți-l, domnule!”

Ziar de Cluj: Și?

Ioan Rusu: Nicio reacție!

Ziar de Cluj: La cine ați fost în PSD să îl potolească? 

Ioan Rusu: La diverși.

Portița prin care Tămaș a reușit să angajeze 400 de oameni 

Ziar de Cluj: Dar, ați zis că a făcut modernizări cu foarte mulți bani și că nu avea voie să angajeze decât 1 la 1. Care e portița prin care a angajat 400 de oameni? 

Ioan Rusu: Una care a fost și pe vremea domnului Boc. Portița era că orice centru nou înființat se poate încadra cu personal. A profitat de ea și când era domnul Alin Tișe în primul mandat. A deschis un centru nou, dar acela a fost pe bune, centru nou deschis: 3 căsuțe și un centru. Și acolo s-au angajat 50 de oameni, personal nou. Acela a fost un singur caz, real, corect, pe lege, foarte bine. Și acum, noi, haide să vedem cum putem să îl folosim. Și, atunci, închide centrul X, deschide centrul Y, centrul Y e centru nou, poate angaja personal. Închide centrul Y și deschide centrul Z, poate angaja personal nou. Și merge cu organigramă și cu tot, organigramă aprobată de Consiliul Județean, unde am avut intrare deschisă total. 

Protecția lui Tămaș

Ziar de Cluj: Dar care e puterea lui Tămaș? Credeți că are protecție?

Ioan Rusu: Categoric că are protecție!

Ziar de Cluj: Ce protecție are? 

Ioan Rusu: Protecția… în primul rând a avut protecția partidului, a PSD-ului.

Ziar de Cluj: Și, altă protecție? Că nu sunteți chiar prost nici dumneavoastră! 

Ioan Rusu: Acum, nu știu dacă o are sau vrea să o arate că o are. 

Ziar de Cluj: Dar, cert e că face ce vrea el în Direcție. 

Ioan Rusu: A spus cu subiect și predicat și față de mine și față de alte persoane. Domnule, faci numai ce vrei! „Păi, numai acum ți-ai dat seama?”

Ziar de Cluj: Cum l-ați caracteriza ca om? 

Ioan Rusu: Sunt doi oameni într-un om. Pe de-o parte, un părinte bun, un cetățean bun, dar, am impresia că are partea răzbunătoare din el; dacă cineva îl deranjează cu ceva, ăla și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul! 

Ziar de Cluj: Dar e un bun manager, ce credeți?

Ioan Rusu: Da, a fost un bun manager până în momentul în care a mai ascultat și de alte persoane. În momentul acesta, nu știu, ni se urcă funcția la cap totuși așa de tare, încât nu mai ascultăm de nimeni, de nimic, noi suntem totul, noi știm totul, noi putem totul. 

„Tămaș îi terorizează enorm pe angajați”

Ziar de Cluj: Îi terorizează pe angajați?

Ioan Rusu: Enorm! Asta mă deranjează!

Ziar de Cluj: Cum?

Ioan Rusu: De exemplu: se organizează controale. Ce înseamnă control? Se formează o echipă de 7-8 oameni… am fost și eu în echipele alea, nu pot să spun că nu am fost… ne urcăm 8 oameni într-un microbuz nou care a fost primit acum și ne ducem la centrul Y. Când am intrat acolo, unul pe aia, unul pe aia… sigur că lumea, când vede 8 oameni de la Direcție, că vin acolo: „Vai de mine, ce am făcut? Ce am greșit?”

Ziar de Cluj: Angajații sau copiii?

Ioan Rusu: Angajații! Copiii nu au treabă! Copiii sunt copii! Angajații: „Vai de mine, ce s-a întâmplat? De ce ați venit? Ce am greșit?” Și, pe urmă, să facem rapoarte, să sancționăm! 

Ziar de Cluj: Ați făcut și dumneavoastră câteodată exagerări?

Ioan Rusu: Nu, eu oricând m-am dus, le-am spus: „Stați, măi, liniștiți! E normal, suntem la Direcție, venim într-un control.” În mod normal, și noi, înainte, făceam din-astea, dar era muncă de îndrumare, nu de control. Îi spuneai la omul acela, ce îți lipsește, discutam, era colegul nostru, administratorul de la centrul nu știu care. Ce probleme ai? Haide să vedem, uite, am făcut referat… nu ne simțea ca pe securiști, că am venit să îi terminăm, și el ne vedea într-adevăr ca pe niște colegi care mergem acolo. Și, uite așa a reușit să bage o teroare în toată lumea pentru că la o simplă dispoziție de-a lui, dată în centre, deja cel puțin 500 de oameni au semnat aceste tabele, să își facă alt sindicat. 

Ziar de Cluj: Asta vă deranjează?

Ioan Rusu: Mă deranjează. 

Dacă nu ar fi fost problema cu sindicatul, Ioan Rusu nu s-ar fi adresat presei pentru a scoate la iveală problemele de legalitate din Direcție

Ziar de Cluj: Dacă nu ar fi fost problema asta cu sindicatul, ați fi venit la noi la presă? Sincer.

Ioan Rusu: Nu.

Ziar de Cluj: Dar de ce?

Ioan Rusu: Pentru că eu am fost omul legii întotdeauna, să respect legea, să am încredere în organele de stat.

Ziar de Cluj: Da, dar legea înseamnă ca și atunci când cunoașteți că s-a încălcat legea să mergeți să spuneți despre aceste lucruri. 

Ioan Rusu: Da…

Ziar de Cluj: Ați tolerat aceste lucruri.

Ioan Rusu: Din păcate. 

Ziar de Cluj: Îmi spuneți, vă rog frumos, dacă ați avea puterea să schimbați ceva, ce ați schimba în ceea ce privește activitatea dumneavoastră? Trebuia să fiți mai bătăios?

Ioan Rusu: Eu aș zice că, pentru binele meu, ar fi trebuit să fiu mai puțin bătăios. Să spun mai puține.

Ziar de Cluj: Aveți cunoștință de fapte și încălcări de lege pe care nu ni le-ați spus? 

Ioan Rusu: Da, deci prima încălcare de lege este… e o imixtiune a directorului general, i-am făcut și o adresă, am înregistrat-o și la ITM și la Consiliul Județean, prin care încalcă grosolan legea 62, Legea Dialogului Social, care spune clar la articolul două sute și ceva, e infracțiune. 

Ziar de Cluj: Nu fiți politician cu mine, puneți hârtia aceea jos și uitați-vă la mine în ochi: aveți cunoștință de fapte de trafic de influență, de delapidare, de fraudă financiară, despre care nu ne-ați vorbit, dar poate o să vorbiți altora?

Ioan Rusu: Puține, din câte se fac. 

Ziar de Cluj: Am înțeles, dar puteți sau vreți să mergeți să vorbiți cu instituțiile statului? Mă refer la DNA. 

Ioan Rusu: Da!

Ziar de Cluj: O să faceți acest lucru.

Ioan Rusu: O să fac. 

Ziar de Cluj: Probabil că o să le spuneți lucruri pe care nu le puteți spune în public.    

Ioan Rusu: Nu. Categoric.

„Tămaș să revină cu picioarele pe pământ!”

Ziar de Cluj: Ce mesaj vreți să îi transmiteți lui Tămaș?

Ioan Rusu: Să revină cu picioarele pe pământ, să fie directorul acela care a fost la început, când am început activitatea, când am mers la el în birou și am… 

Ziar de Cluj: Dar el poate să vă spună în acest moment: „Domnu Rusu, dumneavoastră mă șantajați, de-asta mergeți la presă, să ne dați în gât, pentru că noi vrem să facem un alt sindicat. Sau, nu noi, alții vor să își facă un alt sindicat.”

Ioan Rusu: Sigur că așa o să spună.

Ziar de Cluj: Și sigur că și alții au dreptul de a-și face alt sindicat, corect?

Ioan Rusu: Corect. 

Mesajul președintelui Ioan Rusu, adresat membrilor săi de sindicat

Ziar de Cluj: Dar, ce faceți dumneavoastră în plus? Sau, de ce credeți că sunteți mai valoroși ca sindicat față de alții?

Ioan Rusu: Noi, asistența socială, suntem în grupa ocupațională „Sănătate și asistență socială”. La ordonanța de urgență care se va da cu aplicare de la 1 august, asistența socială trebuia să aibă și ea majorare salarială exact ca Sănătatea, de 25-30%. Când s-a dat ordonanța de urgență, a fost șuntată familia ocupațională, respectiv, a dat la Sănătate, asistența socială a rămas deoparte. Eu am vrut să mă duc cu o delegație importantă la București pentru că am organizat un miting la București pe data de 17 iunie. Am vrut să mă duc cu o delegație importantă acolo pentru că așa e, cu cât ești mai mulți, cu atât ești mai bine băgat în seamă. Nu am reușit decât 4 persoane să mergem, eu și încă 3 persoane, pentru că fiecare mi-a spus: „Știți ce? Duceți-vă dumneavoastră, că am primit un telefon, că mi-a zis șefa că nu se poate, că vă încurc activitatea centrului, că…”

Ziar de Cluj: Deci, practic, au existat presiuni în acest sens.

Ioan Rusu: Categoric, au existat presiuni. Deși, nu mergeam să cer drepturile mele, ale lui Rusu, președinte de sindicat, mergeam să le cer drepturile lor. 

Ziar de Cluj: Ce veți face dacă el vă ia oamenii din sindicat și îi duce în altul?

Ioan Rusu: Nu am decât calea legală care am făcut-o, oamenii să înțeleagă… vreau să le transmit mesajul acesta: oameni buni, înțelegeți că nu-i în folosul vostru! Sau, dacă credeți că e în folosul vostru, să spuneți ce anume! Ce nu am făcut noi și am fi putut face și ce poate să facă noul sindicat pentru dumneavoastră. Dacă credeți că noul sindicat pe care vrea să îl creeze domnul Tămaș va face mai mult decât sindicatul nostru, care e de 10 ani, care are experiență, care a dobândit niște drepturi legale prin contract, prin hotărâre judecătorească, dacă credeți că sunt puține și altul va putea să facă mai multe, duceți-vă,  fără nicio problemă! Eu oricum sunt la sfârșit de carieră. Mă mai întreabă oamenii: „De ce îți trebuie încă un an să stai?” Uite, acum aș putea explica de ce. Pornesc de la 17 iunie. Asistența socială nu a fost prinsă. Am făcut protest, am fost primit la ministrul Pâslaru, deși am fost o delegație mică, am fost în jur de 100 de protestatari, pentru prima dată am fost primiți la ministrul Muncii, Pâslaru. Dânsul: „Ce probleme aveți?” Uite care e problema! Ne-a spus: „Nu-i buget!” Bun, am zis, dar în perspectiva viitoare trebuie să fim primii. „Da, veți fi primii! Vă promit că veți fi primii!” Și i-am ridicat mai multe probleme, în sensul că problema asta a angajărilor în asistența socială se pare că e o problemă pe țară. A crescut numărul, serviciile au rămas cam tot aceleași. Și, am spus: haideți să facem economii și să dăm la cei care sunt în sistem, să îi plătim, nu să tot angajăm acolo și să dăm la mulți salarii mici. Să dăm la mai puțini salarii mai mari și mai bune, să îi cointeresăm. Am stabilit cu ministrul să facem o comisie mixtă cu Ministerul Muncii, pentru că  nu cunoșteau multe probleme. De exemplu, pentru ei, asistent social, asistență socială și asistat social e același lucru. Nu au făcut nicio distincție. Ba ziceau asistent social, ba asistat social, ba asistență socială. Am zis: haideți să facem o comisie prin federația noastră, Publisind, la care noi suntem afiliați, facem o comisie de specialiști de la noi din asistența socială, din sindicatele noastre din asistența socială și cu specialiști de la dumneavoastră, din Ministerul Muncii, care cât de cât cunosc problema. A fost de acord, s-a înființat această comisie, am fost ales în această comisie, nu am participat la prima ședință pentru că am fost într-un pelerinaj, pentru că a trebuit să mă reculeg un pic.

Ziar de Cluj: De ce, v-ați simțit împovărat?

Ioan Rusu: Foarte! 

Ziar de Cluj: De ce?

Ioan Rusu: Păi, totuși, atâta mizerie s-a turnat anul acesta în capul meu… 

Ziar de Cluj: În ce sens, domnule președinte?

Ioan Rusu: Am furat banii sindicatului, nu am făcut nimic pentru sindicat…

Ziar de Cluj: Cine v-a zis asta?

Ioan Rusu: Contracandidatul meu, Dragoș Grădinariu, cel ce vrea să facă noul sindicat. Deși, tot timpul am spus: fă plângere la organele abilitate! Eu am evidență contabilă la zi, am bilanțul contabil pe 2015 vizat de expert CECCAR, am depus la Finanțe. Mai mult, nu pot să fac!

„Spune-i la Rusu să își dea demisia din sindicat, să plece!”

Ziar de Cluj: Ei vor să plecați din sistem?

Ioan Rusu: Da! Mi s-a transmis în luna mai prin… nu dau nume acum prin cine: „Spune-i la Rusu să își dea demisia din sindicat, să plece!”

Ziar de Cluj: Prin cine, domnul Rusu? Haideți să nu ne mai ascundem!

Ioan Rusu: Nu spun prin cine!

Ziar de Cluj: E din politică?

Ioan Rusu: E din politică!

Ziar de Cluj: Din PSD?

Ioan Rusu: Din PSD.

Ziar de Cluj: Domnul Rus?

Ioan Rusu: Nu.

Ziar de Cluj: Atunci, cine?

Ioan Rusu: Cu domnul Rus am fost colegi, am făcut Mecanică Agricolă.

Ziar de Cluj: Domnul Lăpușan?

Ioan Rusu: Nu, nu am avut acces.

Ziar de Cluj: Atunci, cine să vă transmită asta? Domnul Oleleu? 

Ioan Rusu: Nu, nu!

Ziar de Cluj: De ce ne ascundem? Aveți o vârstă, nu aveți ce pierde! Cu copiii am acceptat că nu vreți să ziceți, dar sunteți un om serios și ponderat. Cine v-a amenințat, să plece Rusu? Că poate chiar aceștia reușesc să vă dea afară și o să pierdeți acest moment! 

Ioan Rusu: Nu, nu… nu dau nume, lăsați acum asta; nu, pentru că e chiar sprijinul meu și e singurul om în care mai am încredere.

Ziar de Cluj: Și, același om v-a și cerut să plecați?

Ioan Rusu: Nu, deci prin el… el s-a dus la Tămaș și i-a spus: „Lasă-l pe omul acesta în pace, să își facă treaba de sindicat, nu are treabă cu tine…”

Ziar de Cluj: O fi domnul Cordoș?

Ioan Rusu: „…Nu are treabă cu tine, vrea să te sprijine, nu te-a săpat cu nimic până acum!” „O singură variantă: dacă își dă demisia și pleacă, el îl scutesc de orice s-ar întâmpla!”

Ziar de Cluj: Așa a zis domnul Tămaș?

Ioan Rusu: Așa a zis domnul Tămaș. Și, atunci, eu am spus: înseamnă că eu, dacă fac gestul acesta, recunosc că am fost un hoț și am furat de la sindicat bani!

Ziar de Cluj: Mulțumim pentru interviu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *