Editorial

Victor Ponta, adevaratul castigator al alegerilor. De ce

Da, nu ma mai luati cu evidentele. PNL este castigatorul tehnic al alegerilor. USR este castigatorul emotional al alegerilor. Dar ADEVARATUL castigator al alegerilor este Ponta. Restul partidelor si-au facut rost de niste mandate de europarlamentari, insa scorul lor este virtual, nu are relevanta concreta.

Nu e asa pentru Ponta insa. Victor Ponta se va folosi cel mai mult de trecerea pragului si se va folosi in CONCRET si acum.

Vineri seara, multi sefi de partide mici erau nesiguri pe ei sau prea siguri pe ei. Tariceanu era sigur de el, dar, din paj prezidentiabil cu pretentii de negocieri la PSD, s-a impiedicat de prag si acum zice bogaproste daca va mai fi bagat in seama pentru sustinerea guvernului. 

Basea nu era asa sigur de el insa stia ca Ludovic Orban a primit ordin de la Bruxelles sa il ajute pe marinar cu voturi ca PMP sa treaca pragul. Cititi printre excelurile de la BEC si o sa vedeti ca asa s-a intamplat. Cu UDMR nu mai zic ce s-a intamplat, ca am zis si eu si restul presei. 

Ponta insa a jucat all-in. Cu carti mici si securiste. Sa intelegeti: miza lui Ponta pentru aceste alegeri a fost una cruciala – legitimitatea electorala a partidului sau. Daca Pro Romania nu facea pragul, adio si un praz verde, raspopitii se intorceau la PSD sau ALDE. Asa, ca a trecut acum pragul, are si cu ce sa se aseze la masa negocierilor, ba chiar are si cum sa umfle potul in urmatorii 2 ani.

Fiindca Pro Romania va deveni un nou UNPR, mai modern si mai subtil in prezenta. M-am inselat crezand ca Ponta vrea acum sa intre cu propria persoana in achizitia de posturi. Nu. Va lasa oameni din Pro Romania in fata si el va ghidona negocierile, cam cum facea Dragnea. E insa altceva sa joci unepereste cartile, fara sa ai responsabilitatea mare a guvernarii, fara sa decontezi insucces. In fapt, Ponta va conduce intr-un fel indirect si PSD. Caci toti cei care acum preiau puterea in PSD sunt fie fostii lui oameni, fie oameni cu care a pastrat relatii stranse. De aia, intr-un fel nu vor exista surprize pe partea de Parlament si Guvern in urmatorii 2 ani, dupa parerea mea. Chiar daca defecteaza UDMR, ceea ce e greu de crezut. Caci si UDMR isi da seama ca Pro Romania cu salba de voturi din parlament este scut suplimentar pentru guvernare si ca, iesind, UDMR poate ramane cu burtica goala.

Va dura putin, gen 2-3 saptamani, pana sa se aseze lucrurile. Dar negocierile se vor incheia rapid si lucrurile vor intra pe un fagas normal. Nu exista timp pentru certuri. Nu exista timp pentru prostii. In fata se naste o mare intrebare: cu cine va merge Stanga la Cotroceni? PSD-ul din Stanga nu mai are prezidentiabil, e acum la Rahova.

Stanga toata are insa un prezidentiabil. Cel de mai jos. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *