Rautacisme

Viceprimarul Tarcea a găsit vinovatul pentru străzile inundate din Cluj-Napoca: clima SUBTROPICALĂ

De ani de zile Clujul se confruntă cu străzi si subsoluri care se inundă după fiecare ploaie dar primarul Boc și viceprimarul Tarcea vin în fiecare an cu același vinovat, și anume natura. În acest an însă viceprimarul Tarcea a trecut la un nivel superior și a găsit un alt vinovat: clima subtropicală. Poate nu știați, dar Cluj-Napoca se îndreaptă sigur spre o climă subtropicală. În câțiva ani banalii meri și peri vor fi înlocuiți de portocali sau lămâi.

”Din nefericire asistăm la o schimbare a climei din ce în ce mai abruptă în ultimii ani care ne afectează și pe noi. Canalizarea a fost proiectată pe un anumit normativ, pe o climă de acum 20-30 de ani. Se pare că încet, dar sigur trecem la o altfel de climă, una subtropicală cu un nivel la precipitațiilor mult mai ridicat. Avem perioade de secetă abundentă după care vin ploi ori canalizarea pluvială funcționează ca o chiuvetă. Vedeți ce se întâmplă dacă turnați dintr-o dată o găleată de apă într-o chiuvetă, la fel funcționează și canalizarea în municipiul Cluj-Napoca. Am avut întâlniri cu Compania de Apă încă de acum trei ani de zile și am făcut câteva investiții în această zonă. Am schimbat canalizarea de pe strada Mihai Eminescu, acolo unde ieșea tot timpul apa, sau în în zona Nodul N, acolo aveam probleme în fiecare an, îi Piața Lucian Blaga a fost făcută o nouă canalizare. Am intervenit în anumite zone, dar mai avem și alte zone, precum strada Frunzișului sau Ceahlău. Suntem în parteneriat cu Compania de Apă și se fac zilnic decolmatări are gurilor de canal și ale canalizărilor. În condițiile în care discutăm de ploi care au 30, 40 sau 50 de litri pe kilometru pătrat nu poți să dimensionezi o rețea de canalizare care să facă față unei asemenea provocări. Important este că rețeaua funcționează, dar niciodată nu poți să fii în ton cu precipitațiile. Natura este mai presus de ceea ce putem face noi oamenii”, a declarat Tarcea.

Zona subtropicală este localizată între latitudinile 30° și 40° în ambele emisfere. În aceste zone cresc arbori care produc fructe precum citrice, mango, lici și avocado. Să ne pregătim deci să cultivăm citrice și avocado, avem undă verde de la viceprimarul Tarcea.

Tarcea zice că natura este mai presus de ceea ce pot face oamenii, însă în acest caz chiar sunt lucruri care pot fi făcute, cum ar fi să continue înlocuirea acelor canalizări care nu fac față. Nu toți clujenii inghit aceste scuze penibile. Unii dintre ei încep să devină conștienți de faptul că în 12 ani primarul Boc putea să facă mult mai mult decât niște străzi colorate. Clujenii au puterea să facă haz de necaz, unii spun că aceste inundații țin locul aquapark-ului de mult timp promis, alții consideră că e vorba de un alt proiect nerealizat, Someșul navigabil, iar unii mai curajoși recomandă ca metroul să fie înlocuit de submarine. 

Clujenii care au subsolurile inundate pot să se bucure de propria piscină, oferită cu generozitate de ploaie, dar și de municipalitatea care ”nu poate fi în ton cu precipitațiile”. O așa atitudine ar trebui să avem toți, să ne bucurăm de ploaie, de darurile naturii, eventual să scoatem bărcile și să ieșim la plimbare sau pescuit pe străzile din Cluj-Napoca

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *