Sex

Viata de cuplu sau viata de celibatar?

Cine nu s-a intrebat vreodata daca nu cumva e plictisitor sa te culci ani de zile cu aceeasi persoana? Sau de ce sa induri constrangerile unei relatii de lunga durata, de vreme ce un grup de prieteni buni si o mica aventura amoroasa din cand in cand aduc, poate, mai multa fericire? Raspunsurile din ghidurile practice sunt contradictorii si, in marea lor majoritate, pot induce erori in comportamentul nostru social.

 

Desigur, cel care isi schimba mereu partenerele are parte de o viata mai palpitanta. Dar acceptarea unui anumit grad de plictiseala poate sa aiba si avantaje. Relatia cu un partener stabil ofera sentimente placute, iar dragostea fizica da o senzatie de apropiere sufleteasca. Exista unele indicii ca oamenii sunt orientati, spre deosebire de cele mai multe animale, spre relatii de lunga durata cu un singur partener. Cei mai multi dintre noi manifesta deci o tendinta naturala spre monogamie, inflentata de circuite complicate din creier in care oxitocina joaca un rol important. Acesta ar putea fi un motiv pentru care relatiile de lunga durata pot oferi mai multa siguranta si caldura decat simplele aventuri.

 

Sondajele de opinie confirma aceasta teorie. Toate ajung la concluzia ca viata de cuplu este in general mai fericita decat cea de celibatar. In Statele Unite, de exemplu, 40 % dintre adultii casatoriti s-au considerat “foarte multumiti”, iar dintre celibatari, doar 25 %. Acest rezultat este valabil atat pentru femei, cat si pentru barbati. Nu e deloc imposibil sa-ti gasesti fericirea singur, dar in doi este mai usor.

 

Celibatarii sufera mult mai des de depresii decat cei casatoriti, iar la persoanele divortate cifrele cresc mult. Statisticile americane, dar si cele europene arata ca persoanele casatorite sunt mai rar bolnave decat cele separate de partener sau divortate.

 

Apropierea emotionala joaca un rol important in acest context. Prietenii buni pot acorda mult sprijin, dar rareori pot inlocui o relatie de cuplu, pentru ca disponibilitatea partenerului de a oferi ajutor este aprope intotdeauna mai mare. O simpla atingere din partea unei persoane apropiate diminueaza tristetea si stresul. Se poate recunoaste si aici efectul unor neurotransmitatori precum oxitocina sau opioidele, eliberate in momente de tandrete.

 

Pe scurt, o relatie de cuplu solida te poate face fericit. Alaturi de frecventa sexului (cu care se afla in directa legatura), ea reprezinta cel mai important factor extern care determina starea de multumire. In comparatie cu acest factor, starea financiara, serviciul, locuinta sau activitatile din timpul liber joaca un rol mult mai mic. Cu toate astea, irosim mai multa energie in aceste directii in loc sa fim alaturi de partener. Ar merita sa reconsideram situatia. Pe termen lung, nimic nu contribuie mai mult la fericirea noastra decat timpul petrecut in mod intens langa celalalt.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *