In vizor

Vezi cum vor vota senatorii Clujului pentru cererea de arestare a lui Dan Sova

Cererea DNA privind arestarea senatorului PSD Dan Sova urmeaza sa fie votata maine in plenul Senatului. Comisia Juridica a avizat favorabil cererea procurorilor, dar decizia finala apartine senatorilor. La Cluj, alesii poporului nu au inca o pozitie certa. In timp ce unii dintre ei declara ca se vor supune deciziei partidului, cei pentru care majoritatea nu a decis nu stiu inca ce vor face cu optiunea de a decide de unii singuri.

Senatorul PSD Alexandru Cordos spune ca va vota pentru incuviintarea arestarii preventive a lui Dan Sova.

“Grupul senatorial PSD a decis ca atat in cazul lui Sova, cat si in celelalte cazuri, sa voteze pentru solicitarile justitiei, pentru continuarea demersurilor. Eu, personal, voi face la fel”, a declarat Alexanfru Cordos pentru Ziar de Cluj.

Senatorul UDMR Laszlo Attila e inca nehotarat in privinta votului pe care il va acorda maine. “Eu voi vota normal”, a spus acesta in prima instanta, apoi a spus ca asteapta sa auda discursul lui Sova de maine inainte de a lua orice decizie.

“La nivel de grup nu exista o astfel de decizie. Ieri am avut o desinta si fiecare a decis ca va vota dupa constiinta. Eu sunt nehotarat, astept sa aud ce are de spus Dan Sova, dupa care voi lua o decizie” a declarat Laszlo Attila.

Senatorul PNL Marius Nicoara spune ca se va conforma deciziei partidului in cazul de fata.

“Voi vota asa cum a hotarat partidul”, a spus acesta.

PNL va vota in favoarea cererilor DNA in cazul senatorului PSD, Dan Sova. Vicepresedintele PNL, Teodor Atanasiu, a declarat, luni, ca votul parlamentarilor liberali va fi filmat si pus pe site-ul formatiunii.

Senatorul Alin Tise nu a putut fi contactat.

Ce efecte poate avea votul in cazul Sova

Senatorul Dan Sova, scrie gandul.ro, a obtinut primul mandat de senator in 2008, intr-un colegiu din judetul Olt, in perioada cand partidul era condus de Mircea Geoana. Prieten cu Victor Ponta, amandoi fiind avocati, Sova ajunge vicepresedinte al PSD in timpul mandatului lui Ponta in fruntea partidului. Mai mult, are un rol decisiv la prima excludere din PSD a lui Mircea Geoana. Numele sau este vehiculat in vara lui 2014 ca posibil viitor presedinte al PSD, daca Victor Ponta va ajunge la Palatul Cotroceni. Intre el si Liviu Dragnea se racesc relatiile, iar Sova este scos din echipa guvernamentala, de la Transporturi, motivatia oficiala fiind ca trebuie sa se ocupe mai mult de campania prezidentiala a lui Ponta. Dupa pierderea prezidentialelor, Sova ii cere lui Dragnea sa isi asume esecul, dar este exclus din partid la finale lui 2014, in cadrul unui Comitet Executiv, impreuna cu Marian Vanghelie si Mircea Geoana.

In luna ianuarie, Comitetul Executiv al PSD organizat la Sinaia, a decis reprimirea lui Dan Sova in partid si recapatarea functiei de vicepresedinte al partidului.

Dupa aproximativ o luna, procurorii au cerut Parlamentului sa aprobe incuviintarea arestarii senatorului PSD. Sova absenteaza de la Consiliul National al PSD, in cadrul caruia se voteaza o Rezolutie de integritate. Discursul premierului Ponta din ultimele trei luni vorbeste despre o reforma a PSD si despre faptul ca toate cererile procurorilor vor trebui incuviintate.

Cu toate acestea, in cazul Sova, premierul nu a spus deschis ca parlamentarii PSD sa voteze pentru incuviintarea arestarii preventive. In schimb, presedintele Iohannis a vorbit si in plenul Parlamentului si a scris pe Facebook ca parlamentarii nu ar trebui sa respinga solicitarile procurorilor.

De aceea, un vot negativ in cazul sova in plenul Senatului, poate declansa o prima tema de conflict intre presedintele Iohannis si premierul Ponta. Social-democratii si aliatii lor au majoritatea in Senat, de aceea le va fi greu sa explice cum va fi posibila respingerea solicitarii procurorilor fara sprijinul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *