In vizor

Vesnica problema a gropii de gunoi: azi se inchide, maine nu. Care e noua data limita

Groapa de gunoi de la Pata Rat ramane, periodic, fara spatiu de depozitare din anul 2010. De cinci ani, responsabilii gropii ameninta ca lasa firmele de salubritate cu gunoiul in camioane, ca nu o sa le mai permita accesul pe rampa. Dupa ce spiritele se inflameaza, iar edilii prevad un viitor sumbru Clujului, care, in opinia lor, o sa ajunga precum orasul Napoli, din Italia, sufocat de gunoaie, valul de isterie trece, iar problema rampei intra iar in uitare. Dar doar pana la urmatorul val.

Groapa de gunoi de la Pata Rat, care pana anul trecut se afla in custodia Primariei Cluj-Napoca, trebuia inchisa inca din anul 2010. In locul ei trebuia construita o groapa de gunoi temporara, in care sa fie depozitate deseurile pana la finalizarea celei ecologice. Cu toate acestea, au trecut cinci ani de la data la care groapa de gunoi trebuia inchisa, timp in care autoritatile judetene nu au reusit nici sa o inchida, nici sa construiasca alta noua. Cinci ani in care Salprest Rampa SA, administratorul de la Pata Rat, a amenintat periodic ca va inchide groapa de gunoi, pentru ca spatiul de depozitare nu mai face fata. Cu toate acestea, groapa nu a fost niciodata inchisa, iar gunoiul a fost dus in continuare acolo, desi perimetrul de depozitare a gunoiului nu a fost marit.

„Datorita supraincarcarii platformei de stocare temporara de la Pata Rat, incepand cu data de 01.08.2014, suntem obligati sa suspendam activitatea. Rugam precizati o solutie de continuare a preluarii deseurilor”, a scris directorul Eugen Veres, fostul director Brantner-Veres, intr-o adresa trimisa municipalitatii anul trecut.

Eugen Veres a mai incercat, in 2013, sa inchida rampa temporara, dupa o zi intreaga in care gunoaiele nu au fost descarcate. Asta pentru ca rerezentantii Gardei de Mediu i-au facut plangere penala cu un an inainte si l-au amendat exact pentru aceasta platforma de depozitare a deseurilor.

Ulterior, vicepresedintele cu atributii de presedinte de atunci al Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan, s-a intalnit primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, iar impreuna au stabilit semnarea unui protocol pentru preluarea gropii de gunoi pusa la dispozitie de Primaria Cluj-Napoca de catre CJ si lansarea unei licitatii pentru inchiderea actualelor rampe de gunoi si imprejmuirea acestora.

In prezent, insa, situatia e in continuare tensionata.

“Pe depozitul temporar care e acum se mai poate pune gunoiul cateva luni, iar dupa ce se umple nu mai avem unde sa depunem. Groapa de gunoi nu s-a extins, e acelasi spatiu”, spune Bogdan Costea, comisar sef la Garda Nationala de Mediu.

Noul director al firmei de salubritate Brantner-Veres, Ioan Zlati, spune ca in vara va fi, din nou, restrictionat accesul masinilor de gunoi pe rampa.

“Ni s-a spus pana acum ca nu mai putem sa ducem gunoiul acolo, ca nu mai este loc, pentru ca pana la urma este o platforma de depozitare temporara. Am inteles ca s-a ajuns la o intelegere la nivel judetean, mai multe nu stim. Noi suntem in ipostaza in care avem sau nu avem unde sa ducem gunoiul. Pana in 15 iulie, teoretic, avem unde sa ducem gunoiul. Mai incolo… speram sa se gaseasca o solutie. Nu stiu ce o sa facem daca o sa se ajunga in situatia in care ni se va spune “nu mai puteti sa aduceti gunoiul aici”, habar nu am. Sper sa se rezolve problema si sa nu se ajunga in situatia asta”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

Constructia noii gropi ecologice a judetului a inceput in 2013, iar lucrarile vor trebui incheiate pana la sfarsitul acestui an.

sursa foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *