Din oras

Verificând pe teren platformele subterane de colectare a deșeurilor din școlile clujene, Ziar de Cluj constată că acestea sunt atât de bine dosite, încât nu se văd

Plin de inspirație managerială, cu o zi înainte de începerea anului școlar, siti menejerul municipiului Cluj-Napoca anunța plin de încântare cum că platformele îngropate pentru deșeuri vor fi amplasate în 5 unități de învățământ preuniversitar din oraș. Zis și făcut. Presa docilă a preluat imaginile publicate de domnul siti menejer și a anunțat triumfalist: școlile din Cluj vor avea… Realitatea din teren este, din păcate, ușor diferită.

Recunoașteți discursul specific presei ”de casă”: ne referim la acele anunțuri/comunicate preluate și rostogolite mai departe, care prevestesc schimbări nemaivăzute, dar care nu mai apucă să se concretizeze. 

”Proiectul de îngropare a punctelor gospodărești din Cluj-Napoca , continua cu amplasarea de platforme ingropate si in școlile și liceele din oraș . Pina luni 10.09.2018 , vom avea astfel de puncte in 5 scoli clujene . Este vorba de : Sc. Horea , Lic. Ana Aslan , Lic. N. Bălcescu , Lic .A. Iancu și Colegiul Edmond Nicolau . Acest proiect va continua cu amplasarea de acest tip de puncte gospodărești și in celelalte scoli și licee,unde situatia juridica a terenurilor ne va permite . Colectarea selectiva este o obligație legală și speram ca astfel elevii și liceenii vor deprinde de timpuriu acest lucru”, nota siti menejerul municipiului Cluj-Napoca, Georghe Șurubaru, pe pagina sa oficială de socializare.

click foto pentru imagine completă

Unul dintre comentarii la postarea lui Gheorghe Șurubaru sună cam așa: ”Bun, dar cei ce colectează o fac selectiv sau tot la grămadă, mă îndoiesc?”

Liceul Teoretic Nicolae Balcescu

La Liceul Bălcescu tronează undeva un munte de nisip, iar un muncitor încearcă să-i dea de capăt. Dincolo de acest aspect, o observație se impune de la sine: locul nemijlocit unde este amplasată platforma îngropată de deșeuri reprezintă și locul preferat al copiilor pentru joacă. În pauze, copiii se îngrămădesc lângă platforma nouă de gunoi și trag de capacele metalice ale celor patru containere amenajate recent. Involuntar, cu primul gând care-ți vine în minte, constați că elevii se pot răni ușor cu aceste capace metalice, pe care le tot deschid și închid într-un joc periculos și nesupravegheat.

La măsurile de securitate necesare în acest sens, probabil din grabă, reprezentanții autorităților clujene nu s-au gândit. Oricum, este mult mai ușor să ții câte un discurs populist la începutul anului școlar și să faci publice sumele pe care le-a cheltuit municipalitatea pentru binele școlilor din Cluj-Napoca. În rest, despre lipsa avizelor privind securitatea la incendiu ori avizele sanitare, nu mai încape vorba. Se descurcă școlile cum pot… 

Evident, începutul de an este ceva mai solicitant: autoritățile trebuie să mimeze schimbarea, interesul și investiția în educație. După aceste momente solemne, unitățile de învățământ intră într-un ritm neștiut de nimeni și sunt vizitate de oficialități doar când trebuie să mai taie câte o ”pamblică”.  

Liceul Avram Iancu

Evident, curtea oricărui liceu este din ce în ce mai securizată. Cu toate acestea, am surprins câteva imagini cu tomberoanele amplasate pe teritoriul acestui liceu, semn că platformele subterane care au fost amenajate nu sunt suficiente. De altfel, platformele îngropate sunt amplasate, cel mai probabil, într-un loc bine dosit, pentru că nicicum nu am dat de ele.

Portarul acestei instituții, care își mânca mărul liniștit, ne-a comunicat că aceste platforme există, doar că nu poți filma și fotografia după capul tău. Motiv pentru care vom reveni cu aprobări. 

Iar subiectul neglijat de autorități este următorul: cine supraveghează elevii, astfel încât copiii din clasele primare să nu se rănească în jocul lor cu noile containere metalice de gunoi, numai bune pentru joacă?!

Colegiul Tehnic Ana Aslan

Nici în preajma acestui liceu, elevii nu pot scăpa de gunoaie. Or fi bune și platformele subterane de ceva, dar gunoiul, oricum, dă pe-afară.

Școala Gimnazială Horea

La ora 10:45, părinții își așteptau copiii să iasă de la ore. Despre platformele subterane pentru deșeuri nu vă mai spunem nimic, pentru că, chiar de la intrarea (care se face de pe strada Oravița, destul de îngustă de altfel) în curtea școlii, tronează giganticele tomberoane de plastic, în semn de bun venit.

Aici siguranța copiilor este pe mâna fimei Pyrostop Security, ai cărei angajați, după ce că parchează ilegal, se mai dovedesc și lipsiți de profesionalism.

Acestea ar fi câteva dintre realizările autorităților clujene, reușite care se văd mai mult în spațiul virtual, decât în realitatea de zi cu zi.

CITEȘTE ȘIVIDEO „M*!e, na, că-s șmecher!” Surprinși de reporterul NCN că au parcat ilegal în buricul orașului, un echipaj al Poliției Cluj și o mașină a unei firme private își iau tălpășița, însă nu înainte să înjure ca la ușa cortului 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *