Sanatate

Vergeturile, o problema estetica a pielii

Vergeturile sunt una din problemele estetice ale pielii cele mai frecvente la femei, dar si mai greu de rezolvat. Ele sunt de fapt leziuni ale pielii care apar ca rezultat al deteriorarii si ruperii fibrelor elastice si al reducerii sintezei colagenului pe suprafata tesutului cutanat unde se gasesc.

Profunzimea lor atinge, de cele mai multe ori, toate straturile pielii, fapt care explica de ce tratamentul le poate doar ameliora aspectul, insa nu le poate indeparta complet. Zonele cel mai des afectate sunt abdomenul, sanii, fesele, soldurile, gambele si bratele. Vergeturile sunt de doua feluri: imature (au, de obicei, pana la 6-12 luni, sunt rosu-violacee si evolueaza in dimensiuni si forma) si mature (cele cu peste 12 luni, sunt alb-sidefii si nu isi mai modifica aspectul).

De ce apar?

Vergeturile reprezinta o forma de cicatrizare a pielii, aparuta in urma oricarei schimbari bruste a volumului corporal intr-o perioada scurta de timp. Cauzele care stau la originea aparitiei lor sunt diverse. Primii factori sunt cei care tin de natura pielii: mai elastica sau mai putin elastica; acestea din urma sunt si cele care au tendinta de a se “marca” cu vergeturi.

Oscilatiile bruste de greutate sunt un alt mare pericol pentru elasticitatea pielii care “simte” imediat cand acul cantarului sare: fibrele elastice, supuse la o tensiune excesiva, ajung sa se rupa. Acelasi lucru se intampla si in timpul sarcinii cand pielea se intinde la maximum si apoi se “relaxeaza” brusc dupa nastere. Nu intamplator zonele cele mai afectate sunt abdomenul, sanii, coapsele si, in unele cazuri, interiorul bratelor.

Si anumite afectiuni pot duce la aparitia vergeturilor: obezitatea, un dezechilibru al glandelor suprarenale (sindrom Cushing) sau boli de piele care presupun folosirea indelungata a cremelor cu corticosteroizi (Fluocinolon, Nidoflor, Dermovate, Elocom etc). Aceste produse duc, in timp, la subtierea pielii si la scaderea elasticitatii acesteia.

Dar si schimbarile hormonale pot avea efecte nedorite asupra tonusului pielii; in unele cazuri, striatiile isi fac prima aparitie in adolescenta, atunci cand soldurile, coapsele si sanii incep sa se rotunjeasca. Exista persoane predispuse sa faca vergeturi, acestea avand un colagen „mai slab”.

Tratamente

Din pacate, odata aparute, vergeturile pot fi, cel mult, estompate, insa nu putem scapa de ele definitiv. Cele mai bune rezultate sunt obtinute in faza in care leziunile sunt inca roz-rosiatice.

Produsele cosmetice au o eficienta limitata. Ingredientele active sunt, in general, vitaminele A, D, colagenul, elastina si alfa si beta hidroxi-acizii care inlatura straturile superficiale ale pielii si stimuleaza regenerarea celulara. Aceste produse nu dau rezultate in cazul vergeturilor mature.

Tratamentul laser are ca principiu distrugerea tesutului afectat, care se va reface in mod normal. Este o alternativa eficienta in stadiile incipiente, avand rezultate mai slabe in cazul vergeturilor deja albe. Sunt necesare mai multe sedinte.

Peelingurile chimice sau mecanice actioneaza pe acelasi principiu al indepartarii straturilor superioare ale pielii si vindecarea acesteia in mod controlat.

Excizia chirurgicala este indicata atunci cand exista zone intinse cu piele flasca si vergeturi multiple, asa cum se intampla dupa nastere sau dupa o scadere importanta in greutate. Excizia poate fi limitata la abdominoplastie sau extinsa la un lifting corporal total.

Ultrasunetele ajuta intr-o anumita masura refacerea fibrelor conjunctive, cu rol in sustinerea pielii. De asemenea, sunt necesare sedinte multiple.

Vergeturile odata aparute nu dispar numai cu tratamente cosmetice, ci doar prin chirurgie plastica. Diminuarea lor si prevenirea aparitiei altora noi se face prin tratamente in saloanele de cosmetica, prin impachetarile cu parafango sau parafina. Tratamentul trebuie facut de doua ori pe saptamana, intre 1-6 luni, apoi se continua cu tratamentul de intretinere. Aceste tratamente insa sunt contraindicate femeilor insarcinate.

Cum putem preveni vergeturile?

Cea mai buna strategie pe care o puteti adopta este preventia. Folosind cu regularitate produsele cosmetice special create pentru a mentine elasticitatea pielii – mai ales in timpul sarcinii sau a curelor de slabire – veti fi mai la adapost de aparitia vergeturilor. Insa acelasi tratamente pot continua si in cazul in care vergeturile si-au facut deja aparitia, pentru a le estompa, dar si pentru a continua sa dati mai multa elasticitate pielii.

Iata si alte recomandari ale specialistilor:

Evitarea ingrasarii, a slabirii bruste si a corticosteroizilor.
Nu exista o legatura directa intre alimentatie si aparitia vergeturilor, insa printr-o alimentatie sanatoasa, bogata in vitaminele si mineralele necesare, ne putem mentine greutatea in anumite limite si, in plus, pielea va fi elastica si capabila sa suporte anumite variatii de volum.
Hidratarea printr-un aport zilnic de lichide corespunzator este obligatorie.
Masajul regulat si mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii prin folosirea unor produse ce contin vitaminele A, E, colagen si elastina, cu rol in refacerea tesuturilor.
Exercitiile fizice regulate nu pot inlatura vergeturile deja aparute, insa contribuie la prevenirea aparitiei lor, prin mentinerea tonusului pielii.

.ro
Foto: www.slabeste.net76.ne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *