Din oras

Veniturile astronomice ale functionarimii publice. Angajatii de la Curtea de Conturi Cluj, latifundiarii statului

Scris de 4,074

Terenuri, apartamente, case de vacanta pe litoral sau la munte, masini scumpe si depozite bancare de sute de mii de lei. Auditorii publici externi ai Curtii de Conturi Cluj sunt functionari privilegiati ai statului: castiga pana la 100.000 de lei pe an si majoritatea dintre ei si-au adunat averi foarte mari. Ziar de Cluj a consultat declaratiile de avere depuse de auditorii Curtii de Conturi Cluj, institutie abilitata sa efectueze controale financiare la autoritatile statului. Averile multora dintre ei sunt impresionante.

Marius Cimpan, director interimar la Camera de Conturi a Judetului Cluj, are sapte terenuri, dintre care cinci in oras si restul agricole, in judet. Tot in oras, Cimpan are un apartament si o casa. Directorul conduce doua masini – o Skoda Octavia si un Ford Focus si un tractor. In conturi, Marius Cimpan are peste 18.000 de lei si 7.000 de euro, dar are si imprumuturi: 40.000 de dolari, 36.000 de euro si 19.000 de lei. De la Camera de Conturi, Cimpan a castigat, in 2013, 56.318 lei, iar din inchirierea a doua apartamente alti 2.000 de lei.

Maria Monica Campean detine, la fel, sapte terenuri, potrivit declaratiei de avere, patru dintre ele fiind mostenite in 2012 si 2013. Tot anul trecut, aceasta a mostenit o casa in Cluj-Napoca, mai are una in Dezmir si un apartament in Cluj-Napoca. Angajata Curtii de Conturi Cluj conduce un Nissan din 2011, dar mai are si alte doua autoturisme – un Renault si un Volkswagen – dar si un tractor. Anul acesta, si-a deschis un depozit bancar de peste 83.000 de lei, la care se mai adauga si alte depozite bancar, de aproape 47.000 de lei si active financiare de peste 126.000 de lei. Indemnizatia de auditor a acesteia a fost de 71.294 in 2013. Tot anul trecut, din inchirierea unei garsoniere, Campean a castigat aproximativ 3.600 de lei, iar de la APIA Cluj alti 3.700 de lei.

Gabriela Gabor-Abrudan a incasat, in 2013, un salariu lunar de 6.140 de lei de la Curtea de Conturi. Auditorul public extern are doua terenuri in Cluj-Napoca, un apartament si o casa construita in 2007. Conduce doua masini – Un Renault Megane si un Mercedes din 2010. Nici la capitolul conturi nu sta rau: are 86.300 de lei, depusi in 2008 si 2012 si 22.000 de euro, din 2011. In 2013, din chirii, Gabriela Gabor-Abrudan a castigat 4.800 de lei.

Angela Gimbutan este o alta angajata latifundiara a Curtii de Conturi: detine cinci terenuri intravilane, doua cumparate in 2012, toate situate in Cluj-Napoca. Angajata mai are un apartament, o boxa si un garaj tot in Cluj-Napoca, si conduce un Volkswargen Polo.

In ultimii ani, aceasta a reusit sa economiseasca aproape 152.000 de lei, 50.000 de euro si 3.300 de dolari. Si asta nu e tot – mai are si bani investiti intr-o firma, EuroBest Exim SRL – peste 120.000 de lei. In plus, Gimbutan a  acordat un imprumut in nume personal de 50.000 de euro. Asta dupa ce, anul trecut, pentru ca isi permite, a mai acordat un imprumut de peste 90.000 de lei.

Angajata institutiei a avut un venit de 52.246 de lei anul trecut. Aceasta mai detine si functia de director economic la SC Duo Expert SRL, de unde a mai castigat aproape 13.000 de lei.

Lidia Lipovan, director adjunct la Camera de Conturi a Judetului Cluj, are aproape 180.000 de lei si 4.200 de euro in conturi. In schimb, nu are terenuri si nici masini, ci doar un apartament de 80 de metri patrati in oras. Anul trecut, aceasta a avut un venit de 76.000 de lei.

Vara la vila, iarna la cabana

Augustin Craciunas, si el auditor public extern, a avut, anul trecut, un venit de 73.780 de lei numai de la Curtea ce Conturi Cluj, adica un salariu de aproximativ 6.150 de lei pe luna. Craciunas are un teren in oras, doua case in Cluj si doua case de vacanta pe care le foloseste in fiunctie de anotimp – una in Mangalia, la mare, si una la Belis, la munte. Masini are doua: o Skoda Octavia Tur si un Opel Astra. In 2013, din inchirierea unei locuinte, Craciunas a mai incasat aproape 17.500 de lei.

Rodica Pascut e angajata statului care ia de la stat cei mai multi bani. Pe langa banii incasati de la Camera de Conturi anul trecut, 71.294 de lei, Pascut a mai luat, de la Casa Judeteana de Pensii, o pensie de urmas de aproape 94.500 de lei, adica 7.875 de lei pe luna! Din inchirieri, angatata statului a mai incasat peste 15.000 de lei.

Si Ioan Suarasan are cinci terenuri, potrivit declaratiei de avere, dintre care trei mostenite in 2013. Auditorul mai detine doua apartamente si o casa in Cluj-Napoca, la care se adauga depozite si active financiare in valoare de peste aproape 510.000 de lei. De la Camera de Conturi, acesta a castigat peste 73.473 de lei anul trecut. In 2013, Suarsan a devanit mai bogat. In 2012, avea un venit anual de “doar” 66.000 de lei.

Curtea de Conturi controleaza banul public

Auditorii publici externi indeplinesc o functie de interes public, cu statut special. Potrivit legii, acestia trebuie sa aiba studii superioare economice, juridice si economice de alta specialitate, necesare desfasurarii activitatii specifice Curtii de Conturi. Printre atributiile Curtii de Conturi se numara controale si actiuni de audit la institutiile sau autoritatile publice. Curtea de Conturi urmareste exactitatea si realitatea situatiilor financiare, evalueaza sistemenele de management la autoritati, urmareste obligatiile financiare catre bugete catre fondurile publice. Curtea de Conturi realizeaza controale financiare periodice la institutiile statului, intocmind rapoarte de audit pe baza datelor colectate.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 10 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 14 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 15 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 15 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 17 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 18 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 19 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 19 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 19 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 19 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE