In vizor

Vechimea de clujean, considerată discriminatorie la distribuirea locurilor în creșe. Ce le reproșează părinții, consilierilor locali

Cu cât perioada domiciliului stabil în Cluj-Napoca este mai mare, cu atât șansele ca părinții să prindă un loc pentru copii în creșe este mai mare. Acest aspect este considerat discriminatoriu de către unii părinți, care au mers cu jalba în proțap, la ședința extraordinară de Consiliu Local de miercuri când a fost votat regulamentul de înscriere în creșe. 

Ramona Cotruş, o mămică recent întoarsă în Cluj-Napoca după mai multe luni petrecute în Spania a reclamat că aceste criterii din regulament sunt discriminatorii.

“Cât timp am locuit în Spania era total inadmisibil şi ilegal să fim discriminaţi în funcţie de naţionalitate. Nu se punea problema să fii discriminat în funcţie de vechimea în Cluj. Cum s-ar calcula această vechime? Vechime în acte? Înainte să plec eu am locuit în Cluj, majoritatea timpului în chirie, dar nimeni nu a înregistrat contractul la Finanţe. De data aceasta, am contractul înregistrat la Finanţe, dar plătesc o chirie mai mare pentru că am avut această pretenţie. Cum demonstrez faptul că am vechime în Cluj? Mă duc la facultate să cer actele sau contractele de muncă? Nu o să am pe buletin flotantul cu vechimea. Majoritatea mamelor nu îşi permit o creşă privată. Cred că este împotriva principiului egalităţii votarea acestei legi”, a spus Ramona Cotruș.

Mămicile prezente în ședința de Consiliu Local i-au cerut primarului Emil Boc să schimbe criteriile, nemulțumite de faptul că tot mai mulți părinți din Florești și Apahida își fac domiciliu flotant în Cluj-Napoca și ocupă locurile din creșe. În noul regulament mai există o departajare după vechimea domiciliului părinţilor în municipiului Cluj-Napoca: cu cât este mai lungă perioadă în care părinţii locuiesc în Cluj, cu atât punctajul este mai mare.
Şi consilierii locali PSD au vrut să ştie care au fost motivele pentru care a fost ales criteriul neîntrerupt al domiciliului.

“În momentul de faţă, faţă de cererile depuse în anul curent noi avem insuficiente locuri. Necesitatea cea mai mare este a celui care are domiciliul în Cluj-Napoca şi nu a obţinut un loc în creşă vis a vis de solicitările părinţilor care nu îşi au domiciliul în Cluj-Napoca, au decât o viză de flotant. Am ales să facem o diferenţiere pentru că din experienţa la înscrierea în grădiniţe şi şcoli am văzut cât de uşor se obţine ori flotantul ori domiciliul pe raza municipiului Cluj-Napoca. Era nevoie să introducem un criteriu suplimentar, dar nu depunctare, doar la balotaj. Prin acest regulament nu rezolvăm fiecare problemă individuală, nicio legislaţie n-are cum să rezolve fiecare problemă individuală”, a declarat viceprimarul Olah Emese.

Consilierul local PSD, Dan Morar este de părere că unica soluţie este construirea de creşe.

“Este o eroare ce propunem astăzi. De ce un clujean care locuieşte de 2 ani are alte drepturi decât unul care trăieşte de 10 ani? Această ideea nefericită poate vă va duce la alte gândiri, poate veţi propune ca şi transportul public să fie accesibil doar clujenilor cu o vechime de 10 ani în oraş. Nu toţi ne-am născut în Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc s-a născut în Răchiţele. Unica soluţie e construirea de creşe. Sunt de acord că nu am în momentul de faţă o soluţie. Dar nu pot vota acest proiect discriminatoriu”, a comentat Morar.

Potrivit noului regulament, la punctaje egale se introduc criterii de departajare, după cum urmează:

După vechimea domiciliului părinţilor în municipiului Cluj-Napoca se va aloca punctaj pe vechimea neîntreruptă a domiciliului în municipiul Cluj-Napoca fiecărui părinte astfel:
Între 2 şi 4 ani – 1 punct
Între 4 şi 6 ani – 2 puncte
Între 6 şi 8 ani – 3 puncte
Între 8 şi 10 ani – 4 puncte
Peste 10 ani – 5 puncte

Pentru cei care au o vechime a domiciliului mai mic de 2 ani nu se acordă niciun punct.

În anul 2018, au fost disponibile 570 de locuri la creşă și s-au depus 1475 de dosare de înscriere. Din toamnă, peste 900 de copii vor rămâne pe dinafară din cauză că nu mai sunt locuri în creșe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *