Uniunea Vatra Romaneasca este una dintre ONG-urile care ocupa un spatiu detinut de municipalitate in zona centrala. Chiar daca activitatea organizatiei este apreciata de un numar restrans de cetateni, si cel mai probabil sunt mai multi care ii trec pragul pentru o copie xerox, decat pentru discutii patriotice, Uniunea este printre putinele care are usa deschisa in fiecare zi.
Programul pe Bulevardul Eroilor nr. 2 incepe la 9 dimineata si cele doua secretare constiincioase nu intarzie. Stau la birou si discuta de-ale femeilor. Sus pe dulapul de metal vopsit in maro e un televizor nefunctional, calculator este doar in biroul presedintelui. Pe un alt birou stau insirate mai multe carti, ca la targ, si in fata femeilor un telefon fix si un calendar.
Seful inca nu a venit, dar usa e deschisa, suntem bineveniti sa il asteptam. Dupa cateva minute apare si presedintele Uniunii si saruta galant mainile celor doua secretare, care se ofera imediat sa ii faca o cafea.
“Un trei in unu sa imi faci. Dumneavoastra nu vreti, nici din ala?”, ne intreaba si ne pofteste in birou pentru discutii.
Pentru a ajunge acolo trecem prin sala de sedinte. Uniunea inchiriaza aici 90 de metri patrati inca din anul 2000 pentru care plateste lunar 54 de lei. In sala sunt mese asezate in forma de T cu fata de masa purpurie, iar intr-un geam e si aici un televizor vechi, langa cateva dulapuri.
Biroul presedintelui Ioan Traian Balota e micut, cu un dulap ruginit in colt, un calculator si o imprimanta. Pe perete, intr-o rama uriasa e agatat un citat de-al lui Onisifor Ghibu.
“Faceti poza, domnisoara, sa stie toti ce inseamna nationalism, ca multi il confunda cu extremismul”, spune presedintele.
“Cum de ne baga presa in seama? Ma mir ca v-ati amintit de noi, ca de obicei suntem cam marginalizati. Oricine poate veni, noi ne-am bucura ca toti sa fie membri sa putem avea mai multe incasari la cotizatii. Vin mai multi batrani, tineretul nu prea vine, merge la discoteci. Suntem foarte marginalizati, nu un pic. Problematica principala pe care o abordam este afirmarea si apararea identitatii nationale, or asta inseamna patriotism. Patriotismul asta, cam toate partidele si le-a asumat, dar nimeni nu-l urmareste – toata lumea zice ca apara interesul national, cand colo uite ce interes apara, toate intreprinderile le-au distrus”, isi varsa omul naduful.
Excursii, coroane si carti
Chiria nu e mare, dar a aparut o noua lege si trebuie sa plateasca si impozitul pentru spatiul ocupat. Retroactiv. Asa s-au ales cu o datorie de 70 de milioane de lei vechi. Cu sponsorizarile e cam greu, cotizatia anuala e de numai 40 de lei, si nici macar partidele cu care impart aceeasi curte nu se indupleca sa ii ajute cu bani.
“Cand e vorba de vot, vin si ne curteaza. Nici ei nu au mai multi membri. Ei se bazeaza ca avem totusi o anumita notorietate si daca spun ca si Vatra Romaneasca este de acord cu programul lor, vor avea mai multi sustinatori. Politicienii astia, care au plecat chiar din Vatra Romaneasca, n-as vrea sa dau nume, au plecat si au ajuns Cei mari au uitat si nici nu vin cu 100 de lei sa dea, nici pomeneala. Desi ii invit aici si vin, se dau mari, dar nu contribuie cu nimic”, mai spune presedintele.
Cat priveste activitatea Uniunii, Balota ne spune ca se axeaza pe mai multi piloni si scoate mandru un registru unde sunt trecute toate evenimentele organizate in primul semestru al acestui an.
“Martea avem program de dupa masa, atunci avem sedinte ale Comitetului Director sau avem actiuni de prezentare de carte, martea ne facem activitatile de conferinte pe diverse teme. In afara de conferinte, in fiecare zi dam acces la oameni sa citeasca, avem carti donate. Stau aici si citesc, oricine poate veni, si sedintele noastre sunt deschise, poate sa vina oricine, nu avem restrictii. Avem literatura patriotica – Cacoveanu, Mustata, Brudascu. Mai avem inca o activitate legata de depunere de coroane in zile festive de interes national si a treia activitate sunt excursii tematice in locurile cu insemnatate istorica pentru poporul roman. Am fost la Sarmizegetusa, la Sarmizegetusa Regia, Porolissum, Guruslau”, spune el.
De altfel, la avizierul de langa intrare sunt afisate mai multe fotografii din diverse excursii.
“Am vrea ca actiunile noastre sa fie mai popularizate. Imi pare rau, dar ziarul local nu gaseste in paginile lui posibilitatea de a ne pune articole pe care noi le facem. Noi mai scriem si articole, le-am trimis si primului ministru, pe diverse teme, de exemplu acum am scris un articol pe retrocedari”, a explicat Balota.
La despartire nu se abtine sa ne serveasca o maxima: Vatra Romaneasca e a tuturor celor care locuiesc pe teritoriul tarii.