Politica

Vasile Dîncu și Virgil Popescu sunt vizați de o eventuală remaniere?

Conform stiripesurse.ro, remanierea cerută de Cîțu tulbură apele în Coaliție și stârnește nemulțumiri și în partide: se spune că miniștrii Apărării și al Energiei au viitor incert.

Primul ministru din guverul Ciuca intrat in vizorul criticilor a fost ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Lipsa de initiativa si de reactie a ministrului Energiei in criza facturilor mari , iar mai apoi, pe ordonanta pentru compensarea si plafonarea preturilor la curent electric si gaze naturale i-au determinat pe PSD-isti sa ceara schimbarea din functie. Si si-o mentin si acum, ba chiar acum au sustinere din ce in ce mai mare in randul liberalilor. Si premierul este din ce in ce mai nemultumit de activitatea ministrului Energiei, ca nu a intarziat foarte mult cu OUG-ul pe energie, nu a venit cu calculele solicitate in coalitie, a tras de timp si i-a pus pe liderii coalitiei in postura de a da explicatii contradictorii si imprecise. Mai mult, inclusiv pe legea off-shore, Popescu intarzie foarte mult si nu reuseste sa prezinte toate datele cerute pentru ca liderii coalitiei sa ia o decizie.

De cealalta parte, social-democratii sunt nemultumiti de prestatia ministrului Apararii, Vasile Dâncu si exista discutii despre o posibila schimbare a sa din functie.

PSD-istii sunt suparati pe desele gafe in comunicare, dar mai ales de faptul ca a venit cu un proiect de lege privind situatiile de criza care si a starnit un scandal urias in societate.  Potrivit actului normativ, CSAT putea impune situația de criză, la propunerea ministrului Apărării, fara  un minim control parlamentar. O alta prevedere prevedea ca in caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război, sa poata fi mobilizati toti barbatii cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani. Din cauza reactiilor negative venite din toate directiile, inclusiv de la partenerii de coalitie, parlamentari sau societatea civila, ministerul Apararii a renuntat la proiect si nu il mai pomenesc pe nicaieri.

Surse din coalitie care vorbesc despre un schimb de ministere. PNL sa preia Apararea iar PSD-ului sa ii revina portofoliul Energiei.

Doar ca ambele partide, atat PNL cat si PSD, sunt suparate ca subiectul remanierii a fost deschis prea devreme. Adica, intr-un moment in care Romania se confrunta cu o criza a preturilor din energie, cu invazia rusiei in ucraina, cu cresterea preturilor la carburanti si la alimente. Liberalii ar vrea sa fie mai multe discutii in coalitiei pe acest subiect si abia dupa ce exista o analiza clara si o decizie sa iasa cu anuntul remanierii.