Sanatate

Varsta critica

Varsta critica reprezinta etapele de criza psihologica de involutie a individului. Ele au semnificatia opusa crizei de pubertate din perioada adolescentei, traducand in acest caz declinul general al persoanei din punct de vedere psihobiologic, iar  in plan psihosexual o stergere partiala a cacacterelor sexuale secundare, cu diminuarea consecutiva a functiei erotico-sexuale.

 

Aceste “crize” se insotesc de manifestari zgomotoase atat la femei, cat si la barbati si impun o atitudine protectiv-corectiva, atat din punct de vedere terapeutic, cat si in ceea ce priveste masurile de igiena mintala si sexuala, precum si o psihoterapie specifica.

 

Menopauza sau climaxul reprezinta la femeie oprirea definitiva a menstrelor datorita epuizarii functiei ovariene. Ea este un fenomen fiziologic natural, care se produce in jurul varstei de 45-55 de ani. Este momentul critic al trecerii de la varsta adulta la batranete a femei.

 

Exista trei perioade ale menopauzei:
1) premenopauza poate dura mai multe luni sau chiar mai multi ani si se caracterizeaza prin neregularitatea aparitiei menstrelor, uneori cu pauze prelungite intre ele de mai multe zile sau chiar luni. Din punct de vedere clinic se manifesta varteje, fosfene, mici pusee de hipertensiune arteriala, stari depresive sau anixioase asociate. Modificarile au un caracter neobisnuit si sunt insotite de o stare anormala de nervozitate sau chiar de crize de excitatie nervoasa;

 

2) menopauza este variabila ca durata si consta in suprimarea completa a menstrelor prin epuizarea functiei ovariene. La femeile la care exista un dezechilibru neuro-vegetativ, menopauza este deosebit de zgomotoasa, pe cand la cele echilibrate psihic si care duc o viata linistita aceasta perioada critica se desfasoara aproape pe nesimtite. Menopauza se traduce prin tulburari neurovegetative, vasomotorii, bufeuri de caldura urmate de transpiratii generalizate. Tulburarile vasomotorii din sfera cerebrala se traduc prin cefalee, crize migrenoase, ameteli, la care se adauga senzatii de greutate si furnicaturi in cap. In plus, se constata modificari viscerale de tip vegetative, ca : palpitatii, jena precordiala, oscilatii ale tensiunii arteriale. La menopauza, se poate vorbi de o instabilitate emotional-afectiva cu variatii ale dispozitiei, fapt care poate declansa sau chiar accentua tulburari psihice de tipul fobiilor, obsesiilor, gelozie patologica, idei delirante etc. Tot in aceasta faza libidoul se reduce considerabil, pana la totala sa disparitie. In sfera genitala, se produce o involutie a organelor sexuale: uterul se diminueaza ca volum, ovarele se atrofiaza, vaginul se modifica in dimensiuni, libidoul si orgasmul scad. Menopauza antreneaza si modificari de tip constitutional: crestere ponderala, scaderea elasticitatii cutanate, aparitia ridurilor la fata, pilozitate faciala si corporala, ingrosarea vocii etc.;

 

3) postmenopauza este ultima etapa, in cursul careia ovarul intra intr-o stare de repaus functional. Unele femei prezinta o stare de liniste  fiziologica si psihologica, la altele  insa se inregistreaza schimbari caracteriale si de comportament nevrotic (stari de neliniste, angoasa, insomnii, labilitate emotionala, instabilitate etc.).

Andropauza este la barbat corespondentul menopauzei si marcheaza intrarea acestuia in “varsta critica”, prin care se face trecerea de la perioada adulta la varsta a treia. Ea desemneaza incetarea functiei sexuale la barbat si este insotita de un sindrom de anxietate si o lentoare intelectuala. Incetarea functiei sexuale a barbatului nu poate fi localizata cronologic cu aceeasi exactitate cu care se situeaza menopauza la femeie. Ea poate incepe sa se manifeste  uneori chiar in jurul varstei de 30 de ani, dar, in majoritatea cazurilor, se instaleaza dupa 70 de ani. In general, andropauza este insotita si de schimbari caracteriale si de tip comportamental. Barbatii, manifestand o hipersexualitate, au impresia unei revigorari fizice si sexuale, sunt inclinati catre aventuri erotice, se orienteaza catre fete tinere etc. Aceste manifestari pot avea efecte negative asupra vietii personale si, in special, asupra familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *