In vizor

Urmează încă un dosar DNA la ISCTR Cluj? Patronul unei stații de betoane acuză că este hărțuit să plătească taxă de protecție

O firmă care administrează o stație de betoane din Cluj-Napoca, acuză un inspector al ISCTR Cluj de hărțuire. DEVEODINEX SRL a fost înființată în 2011, iar la aproape 10 ani de activitate declară în acte o cifră de afaceri de peste 3 milioane de lei, cu un profit de un sfert de milion, fiind condusă de soții Bojan Loredana și Flaviu. Problemele firmei cu organul de control ISCTR s-au agravat în ultima perioadă, compania fiind supusă la trei controale la sediu în mai puțin de șapte zile. Ultima dată când firmei i s-au cerut actele s-a lăsat cu apel la 112 prin care inspectorii au solicitat ajutorul Poliției Cluj.

„Firma este administrată de soția mea, cu care mă aflam în concediu la finele lunii august. Am fost sunați de către angajate că inspectorul Călin Șerb s-a prezentat la firmă cu o atitudine agresivă, cerând acte la control. Doresc să menționez că sunt vânat de acest inspector, care și-a făcut un obicei în a-mi controla camioanele de la firmă, a le ține cu orele în șir blocate. Nu vreau să se înțeleagă greșit. Anul trecut când mi-a amendat un camion, având dreptate, m-am supus legii și am achitat amenda de îndată.

Acum lucrurile au stat altfel. El susține că a vrut să oprească un șofer de la firmă, pentru a-l controla. Însă, în fapt, l-a urmărit în interiorul firmei, filmându-l și cerându-i actele după ce acesta a intrat în curte. Dat fiind că nu eram obligați să le prezentăm, s-a refuzat acest aspect”, explică Flaviu Bojan.

Soția acestuia, Loredana, a formulat o plângere la ISCTR Structura Centrală, în care descrie starea de fapt, bazată și pe declarațiile angajatelor de la firmă. Aceasta a menționat câteva aspecte demne de atenția Direcției Naționale Anticorupție:

„În ultimele 7-8 luni, în repetate rânduri, ne-au fost oprite mai multe mașini aparținând societății noastre DEVEODINEX SRL. Aceste operațiuni repetate și nejustificate au lăsat loc de interpretări către șoferi, ca cineva din conducerea societății să îl caute pe domnul inspector.

În data de 30.08.2021, domnul inspector Șerbu Călin s-a prezentat la punctul de lucru al societății, fără să prezinte un act în baza căruia s-ar desfășura un control. Acesta ne-a cerut să îi punem la dispoziție actele firmei (…). Subsemnata Bojan Loredana, în calitate de administrator, fiind plecată în concediu, fapt pe care angajata l-a comunicat inspectorului de la ISCTR, am solicitat să ni se comunice în scris actele necesare pentru control. La această solicitare, domnul inspector a început să fie recalcitrant, să hărțuiască angajata, cerând în continuare actele firmei (…).
Firma noastră, DEVEODINEX SRL se consideră hărțuită de acest inspector și consideră că evenimentele care s-au petrecut în data de 30 august au fost într-o manieră ilegală.
Vreau să menționez și faptul că am auzit de la mai multe persoane, din anturajul transportatorilor din Cluj-Napoca, cum că solicită o sumă de bani lunar pentru a fi lăsați în pace. Mai precizez faptul că la data de 28 august am avut un control la punctul nostru de lucru de către un echipaj ISCTR cărora le-am pus la dispoziție toate actele solicitate de dânșii. Acest fapt i s-a adus la cunoștință domnului Călin Șerbu, prezentându-i-se și registrul unic de control, însă a precizat că nu îl interesează acest aspect”, se arată în plângerea depusă de administratorul firmei DEVEODINEX SRL.

Angajata firmei: „Au trei fost controale în patru zile”

Una dintre angajatele stației de betoane, care se afla în sediu în momentul în care inspectorul ISCTR Cluj a cerut documentele, susține că s-a speriat de atitudinea acestuia și că în doar patru zile au existat trei controale de la aceeași instituție.

„Eram în birou când a intrat domnul inspector Șerbu. Mi-a cerut acte ale firmei în baza unei legi pe care nu mai țin acum minte că a menționat-o. L-am rugat să îmi spună concret ce acte dorește să îi pun la dispoziție și a început să se răstească la mine, moment în care mi-a spus că am la dispoziție trei minute să îi aduc actele necesare în baza acelei legi cu nu-știu-ce aliniat. L-am rugat din nou să îmi spună ce acte să îi dau și mi-a repetat pe un ton ridicat că sunt contracronometru. Apoi a iești din sediu și peste 40 de minute a venit un echipaj de poliție. Polițiștii mi-au cerut denumirea firmei, pe care le-am și comunicat-o, cerându-le să îl scoată afară pe inspectorul de la ISCTR, lucru pe care l-au și făcut”, arată T. Rus, una dintre angajatele firmei.

Ce au constatat polițiștii?

Contactați telefonic, reprezentații Inspectoratului de Poliție Județean Cluj ne-au confirmat că angajatul ISCTR a solicitat prin serviciul 112 ajutorul unui echipaj de poliție, dat fiind că nu a reușit să controleze un camion care aparținea firmei soților Bojan.

„La data de 30 august a.c., un reprezentant al ISCTR a sesizat neînțelegeri în momentul opririi unei autoutilitare care se deplasa pe Bulevardul Muncii. Reprezentanții ISCTR ar fi constatat faptul că din remorca autoutilitară ar fi existat scurgeri de apă. După oprire, conducătorul auto ar fi refuzat prezentarea documentelor și ar fi adresat injurii reprezentaților ISCTR, iar ulterior și-ar fi continuat deplasarea. Angajații ISCTR au fost îndrumați în vederea efectuării demersurilor legale necesare pentru stabilirea identității conducătorului autoutilitarei”, transmite IPJ Cluj. 

Șeful ISCTR Cluj: Controlul era legitim. Vom cere de la Poliție datele șoferului care a refuzat controlul

În cele din urmă, l-am contactat pe șeful ISCTR IT 4, care ne-a spus că știa de problemele cu controlul de la DEVEODINEX, mai ales că Flaviu Bojan s-a prezentat la sediu cu reproșuri la adresa inspectorului Călin Șerbu. Întrebat dacă angajatul ISCTR a fost sancționat pentru comportamentul manifestat în timpul controlului de la stația de betoane, directorul IT 4, Bogdan Durlea susține că nu are niciun motiv pentru a lua o astfel de decizie, deoarece inspectorul Călin Șerbu a acționat în baza legii.

„Angajații ISCTR și-au făcut treaba conform legii. Cei doi inspectori, Vâtcă Florin și Călin Șerbu au observat camionul respectiv și au încercat să-l oprească, însă șoferul și-a continuat drumul. Noi nu suntem fraieri. Cum să nu oprești când ți se cere acest lucru? Mai ales că era suspiciunea că transportul respectiv depășea tonajul maxim admis. Vom cere mai departe de la Poliție datele de identificare a șoferului, pentru că șoferul nu doar că nu a oprit, ci a intrat în curtea firmei, s-a dat jos din camion și a refuzat să prezinte actele cerute de colegii mei. Adică a refuzat controlul.

Nu este vorba despre nicio hărțuire. Dacă cineva are impresia că dacă oprim camioanele de la o firmă azi, și mâine și încă odată săptămâna viitoare vorbim despre un abuz sau hărțuire, se înșală. Dacă Poliția te oprește și dimineața și seara și îți pune fiola înseamnă că te-a hărțuit?

Se pot verifica numărul de firme pe care le controlăm într-o zi. ISCTR-ul să nu mai lucreze pentru că toată lumea face reclamații? Doresc să menționez că echipajul respectiv a prezentat celor de la firmă ordinul de deplasare și legitimația de serviciu. Cele două acte le permit să verifice legalitatea transporturilor indiferent de oră, zi sau anotimp. Inspectorul ISCTR poate intra în incinta firmei, în orice încăpere a firmei în care se pot găsi documente pentru control, inclusiv în cabina camionului care transportă marfă. În acest caz s-a refuzat controlul în mod nejustificat, iar noi vom merge mai departe cu demersurile legale”, declară șeful ISCTR Cluj, Bogdan Durlea.

*Ulterior publicării materialului, Flaviu Bojan a revenit cu un telefon prin care a dorit să precizeze că inspectorul Călin Șerbu nu a prezentat în timpul controlului nici legitimația nici ordinul de deplasare. 

Iată filmarea efectuată de către cie de la ISCTR Cluj, în momentul în care șoferul de la DEVEODINEX SRL a refuzat să prezinte actele de însoțire a transportului pe care l-a efectuat: 

Șicanări între inspectorii ISCTR Cluj

Culmea, subiectul prezentat mai sus scoate la iveală o poveste interesantă cu afacerea bănoasă pe care doi inspectori au pus-o pe picioare: o firmă de studiu de trafic. Protagoniștii din firma respectivă sunt Călin Șerbu și Hilarion Botezan, cel din urmă fiind cunoscut pentru relația de rudenie cu fosta șefă a DNA Cluj – Elena Botezan, actualmente magistrat la Curtea de Apel Cluj. Între Șerbu și Botezan s-a iscat un conflict de proporții, în urma căruia Călin Șerbu a fost dat afară din firma prin care cei doi inspectori își rotunjeau veniturile.
În vreme ce Flaviu Bojan susține că inspectorul Șerbu îl șicanează așteptând taxă de protecție, în cealaltă tabără se vorbește despre o relație apropiată între Bojan și Botezan, motiv pentru care patronul stației de betoane și-ar răzbuna prietenul. Tot la acest capitol de bârfe circula zvonul că Hilarion Botezan i-ar fi spus lui Călin Șerbu că îl bagă în pușcărie ca pe Rareș Pop (ex-șeful ISCTR Cluj, care a fost arestat preventiv după ce Elena Botezan, cumnata lui Hilarion, a conturat o anchetă la DNA Cluj, pe care ar fi mutat-o pe un alt procuror, ca să nu bată la ochi).

Contactat telefonic, Flaviu Bojan susține că nu are niciun fel de relație de prietenie sau de afaceri cu Hilarion Botezan.

„Pe domnul Hilarion îl cunosc doar în calitate de inspector a lSCTR Cluj. N-a fost niciodată la mine în casă, nu ne-am văzut în timpul liber, nu mergem la aceleași petreceri. Cum să vă explic? Efectiv nu am nicio relație de amiciție cu acesta, darămite de afaceri”.

Șeful IT 4, Bogdan Durlea susține că știe despre firma celor doi inspectori, cea care realizează studii de trafic în județul Cluj, dar că au fost demarate verificări care atestă că Botezan și Șerbul nu se află în ilegalitate, conflict de interese sau vreo incompatibilitate cu funcțiile pe care le dețin la ISCTR Cluj.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *