In vizor

Ungur si Vuscan, sub lupa procurorilor in cazul accidentului din Apuseni

Procurorii Sectiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe Inalta Curte de Casatie si Justitiei au dispus inceperea urmaririi penale cu privire la comiterea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, urmand sa fie audiate persoanele cu „atributii atat in pregatirea si coordonarea zborului aeronavei, cat si in coordonarea operatiunilor de alarmare, localizare, cautare si salvare a victimelor„. Responsabilii de la Cluj risca inchisoare de la 2 la 7 ani.

„In continuarea cercetarilor in cauza privind accidentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014, inregistrata la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a declinarii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale cu privire la comiterea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu”, informeaza un comunicat al Parchetului General transmis joi.

In calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Cluj, prefectul Gheorghe Vuscan ar fi primul audiat. Cu toate acestea, Vuscan refuza sa vorbeasca despre accidentul din Apuseni:

“Avand  in  vedere  solicitarea  dumneavoastra  telefonica  cu  privire  la  accidentul  aviatic  va informam ca am luat act de cercetarea penala realizata de Parchetul Militar, urmand ca pe durata efectuarii cercetarii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, sa ne abtinem a face orice fel de comentarii cu privire la faptele ce formeaza obiectul cercetarii”.

Nici seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj, Dorin Ungur, nu vrea sa auda de posibila ancheta penala in ceea ce priveste institutia pe care o conduce.

“Deocamdata nu a fost audiat nimeni. Sa vedem, ancheta este la inceput. Vom raspunde, daca va fi cazul”, a declarat Ungur.

Un specialist in drept penal a explicat, pentru Ziar de Cluj, situatia in care se afla reprezentantii autoritatilor de la Cluj.

“E un subiect complicat si din punct de vedere juridic, dar nu este un dosar imposibil de investigat. Normal ca institutiile se apara, aruncand vina pe altele, e in natura umana sa faca asta. E vorba de libertatea sau de cariera celor care le reprezinta. Dar daca procurorii sunt onesti, nu e o situatie imposibil de clarificat”, spune Sergiu Bogdan, profesor de Drept Penal la Universitatea Babes Bolyai Cluj.

Pedeapsa cu inchisoarea – intre 2 si 7 ani, daca angajatii institutiilor sunt anchetati personal

“Pentru ucidere din culpa, pedeapsa e inchisoarea de la 2 la 7 ani. In cazul acesta, fiind vorba de doua victime, e forma agravata. Pentru vatamare corporala din culpa, in cazul supravietuitorilor, nu ma pot pronunta. Procurorii trebuie sa decida a cui a fost vina. Poate se dovedeste a fi a pilotului. Oricum, institutiile publice nu raspund penal – Nici prefectura, nici ISU”, a mai spus  Sergiu Bogdan.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *