Diete

Unde si ce mancam la Stockholm

Cel mai bun termen pentru a descrie mancarea suedeza este “natural”. Orice suedez poate sa devina liric cand iti vorbeste despre farskpotatis, un fel mancare din cartofi noi cu marar si servita cu unt. Afinile salbatice, coacazele, murele si ciupercile sunt foarte pretuite, motiv pentru care tarifele acestora sunt destul de ridicate in restaurante.

Suedia are specialitati pentru fiecare anotimp, iar unele mancaruri regionale, ca supa de sange sau heringul fermentat, suna mai putin apetisant, dar turistii cu gust de nou si aventura gastronomica vor voi, cu siguranta, sa incerce cateva din astfel de preparate.

La Stockholm exista restaurante foarte multe si variate; in ultimul timp au aparut pizzeria, lanturi de fast-food-uri, restaurante internationale si, nu in ultimul rand, Hard Rock Café.

Pentru a gasi mancare suedeza cu adevarat traditionala cautati restaurantele (husmanskost) care servesc: Janssons frestelse (Tentatia lui Jasson), o delicioasa portie de cartofi, sardele, ceapa si maioneza; kaldolmar, rulouri de varza umpluta; pytt i panna, carne tocata, ceapa si cartofi; kalops, fiertura din carne de vita; dillkon, miel sau vitel in sos de marar; kottbullar, faimoasele chiftele suedeze; sill, hering in saramura sau alte sosuri; stromming, hering din Marea Baltica, dezosat si prajit; arter med flask, o supa galbena, cu mazare si carne de porc si pannkakor med sylt, clatite cu gem.

Un mic dejun suedez (frukost) consta, de obicei, intr-o ceasca de cafea sau ceai, cu paine prajita, unt si marmelada sau branza, ou si sunca, cand este mai consistent.

Cafeaua, care este excelenta in Suedia, este consumata in cntitati mari la orice ora din zi sau noapte. De asemenea, suedezii beau mult lapte la masa; in plus veti intalni destul de des iaurtul si alte produse lactate. Nu uitati sa incercati knackebrod, paine crocanta de secara. In privinta branzei, exista peste 200 de feluri, dintre care cautati tipurile vasterbottenost, herrgardsost si sveciaost – branzeturi tari si vechi.

Dupa cum sugereaza si numele, fettis-dagsbullar sau semlor (gogosi de post) sunt asociate Postului Pastelui.  Gogosile gata coapte sunt desfacute si umplute cu frisca si crema de alune si sunt servite, uneori, intr-o farfurie adanca, cu lapte fierbinte, zahar si scortisora.

Sosirea primaverii este celebrata cu vafflor, un fel de clatite crocante, cu gem si frisca si cu trei delicatese de somon: gravid lax (somon marinat cu marar, servit cu sos de mustar), farskrokt lax (somon afumat) si kokt lax (somon fiert).

Vara, cautati wastkustsallad, o delicioasa salata din fructe de mare, care contine ciuperci si rosii. Daca vizitati Suedia in august, asigurati-va ca nu ratati petrecerea kraftor (rac), unde se servesc “mormane” de crustacee. Kryddost (branza cu mirodenii), painea prajita cu unt si icrele proaspete completeaza meniul traditional. Starea de spirit se imbunatateste cand se serveste bautura aquvit, o tarie insotita, in mod normal, de surstromming (hering baltic fermentat). Mirosul este cutremurator pentru majoritatea turistilor; chiar si asa suedezii din partea de nord a tarii, il considera o delicatesa.

Atractia pentru ziua Sf. Martin, un eveniment anual in noiembrie, sunt preparatele traditionale: stekt gas (friptura de gasca), svartsoppa (supa de sange, extrem de picanta) si spettekaka, o prajitura infasurata in jurul unui bat, care vi se topeste in gura de buna ce e.

In timpul sarbatorilor de Craciun, puteti inca degusta preparate traditionale: smorgasbord sau julbord (o masa copioasa cu nenumarate feluri de hering asortate cu cartofi fierti si paine cu unt, somon fiert, tipar afumat, caviar suedez si creveti, salate, carnuri reci si preparate din oua, chiftele, carnati prajiti si omlete, dulciuri, cascaval, fructe…), lutfisk (cod uscat si tinut in saramura), risgrynsgrot (fiertura de orez care contine un bob de migdala, destinat sa fie gasit de persoana care se va casatori in anul urmator) si niste skinka (sunca).

Bautura nationala a Suediei, aquavit sau schnaps este distilata din cartofi sau grau si aromata cu ierburi si mirodenii foarte variate. Bautura se recomanda a fi consumata cu mancare, mai ales hering. Se serveste in pahare mici, rece cu gheata, si se bea o inghititura sau doua, dupa care se stinge cu bere sau apa minerala. Alte specialitati sunt glogg, un vin aromat de Craciun si punsch (punci), baut dupa cina, rece, cu cafea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *