Clujenii care trec astazi prin Gara Mica pot avea parte de o “calatorie” fara bilet in Vagonul Creativ. Un vagon de tren transformat in spatiu comunitar care gazduieste ateliere interactive, targ handmade, spectacol de teatru si concert.
“Cum ar fi sa calatoriti o zi intreaga cu trenul fara bilet, intr-o lume fantastica? Va invitam sa veniti pasageri mici si mari intr-o calatorie a imaginatiei, a jocului si a produsului cultural servit intr-un cadru neobisnuit. Gara are rolul de poarta de intrare in oras, pe care dorim sa o activam prin oferirea unui spatiu alternativ de investigatie si interactiune cultural-sociala. Libertatea de a calatori, de a cunoaste si experimenta ca si bunuri comune sunt alte simturi pe care vrem sa le trezim in randul participantilor la acest micro-experiment”, indeamna organizatorii.
Este unul dintre proiectele selectate in cadrul concursului Orasul Vizibil, derulat pentru a cincea oara de Fundatia AltArt. Ideea le apartine Simonei Or-Munteanu, Paulei Boarta si Biancai Dimitriu.
“Zona Garii este foarte putin activata si prin astfel de evenimente am putea cumva sa atragem lumea, dar si sa atragem atentia ca exista o problema, adica nu se intampla nimic chiar in poarta de intrare in oras, este o zona foarte austera si practic are nevoie de viata zona asta. Clujul e foarte dezvoltat in centru, incepe sa se dezvolte si in cartiere, mai mult din cauza mall-urilor, dar ca spatii publice nu se intampla mare lucru”, arata Simona Or-Munteanu.
Vagonul a fost transformat intr-un spatiu prietenos, cu expozitie de fotografie intr-un colt, targ handmade insirat pe scaune, clatite si turta dulce delicioasa chiar in capat.
“Prima parte este dedicata atelierelor, am avut atelier de reciclare creativa, atelier de facut sapun natural, atelier de realizat rame foto. Intre timp se desfasoara targul handmade si bunatati facute in casa, iar a doua parte a evenimentului este dedicat spectacolelor, avem teatru, proiectii, concert. Stim ca nu vom atrage mainstream-ul, daca ar fi evenimentul intr-un mall sau in centru poate ca ar veni mai multi. Ne asteptam mai degraba la un public restrans, dar avem ca si scop si implicarea comunitatii”, a mai subliniat Simona Or-Munteanu.
Saptamana viitoare, in 18 decembrie, la Remarul 16 februarie in colaborare cu Transferoviar Calatori cei care au ratat astazi calatoria vor avea inca o sansa. Anul acesta tema programului Orasul Vizibil a fost “Bunuri publice”, care sunt resurse accesibile tuturor.
“Cautam sa sustinem realizarea unei serii de microexperimente care contribuie la reapropierea publicului si privatului, cu scopul de a medita asupra unor noi articulari ale ideii de comun. Initiat in 2010, Orasul Vizibil abordeaza incremental, prin procese culturale si sociale, diferite aspecte ale vietuirii urbane, cu intentia de a imagina si testa modele de dezvoltare sustenabila ale mediului urban si ale interactiunilor sociale care il definesc. Proiectul propune regandirea modurilor de acces, utilizare si control ale spatiului public”, arata organizatorii.