Justitie

Un profesor de la Universitatea Tehnică se luptă cu pompierii clujeni pentru că i-au spart usa de la locuință

Profesorul Doru-Laurean Băldean a depus o plângere penală împotriva unui echipaj de pompieri care i-au spart locuința pe motiv de sechestru. Totul a pornit de la faptul că profesorului i s-a făcut milă de un nepot care era recent ieșit din penitenciar și pe care l-a lăsat să locuiască la el în casă de mai multe ori. Băiatul s-a întors înapoi în penitenciar, fiind prins cu diferite infracțiuni comise în perioada în care a fost în libertate. Înainte să fie încarcerat din nou, nepotul cadrului didactic a făcut o farsă la 112, indicând că la adresa unchiului său are loc un sechestru. 

Poliția și pompierii s-au prezentat la fața locului, au încercat să ia legătura cu administrorul, însă acesta n-a răspuns la telefon. Așa se face că echipajul a decis să spargă ușa de la intrare în locuința proesorului Băldean, constatându-se ca a fost vorba de o alarmă falsă. 

„Petentul arată că a formulat prezenta plangere deoarece din înscrisuri nu rezultă că a fost precizată procedura în baza căreia au acționat organele de poliție și pompierii la fata locului, dat fiind faptul că în toate actele de cercetare sunt precizate cu număr, dată, oră, documentele făcute de ambulanță, telefoanele date între 112, poliție și pompieri, fiind folosită în prezentul dosar expresia „procedura în astfel de situații”.

Arată că la data de 04.03.2018 s-a facut intervenția, i s-a spart ușa în baza unui apel fals la 112, al unui nepot mai îndepărtat, pe care il lăsase să stea în casă. Acesta a reușit sa îi prosteasca pe pompieri și pe polițiști, iar aceștia i-au spart ușa fără să facă un minim de verificări, dacă ar fi cautat pe Google ar fi găsit atât numele său cât și al persoanei care a efectuat apelul. Arată că nepotul său a ieșit din penitenciar, și l-a lăsat pe acesta să stea în apartamentul său până își rezolvă problemele, iar acesta a sunat la 112 pe motivul că este sechestrat, însă înainte cu câteva zile l-a preluat din oraș după ce furase lucruri și se bătuse. La întrebarea instanței, arată că organele de poliție au pierdut o oră, ca să îl sune pe administrator, însă acesta nu avea telefonul la el, după care au spart ușa. Arată că numele său apărea atât la avizier cât și pe ușa apartamentului. Arată că aici este vorba despre indolența sau incompetența organelor de poliție care se lasă manipulate de un copil teribilist, iar acum nu mai doreste să se implice în ajutorarea acelui copil care este din nou în penitenciar, deoarece și-a continuat activitatea infracțională. In esență solicita tragerea la răspundere penală a organelor de poliție și a pompierilor daca se dovedește că au acționat în baza unei proceduri închipuite de ei, să răspundă pentru abuz în serviciu. Păgubitul a depus o plângere penală la Parchet pentru abuz în serviciu, dat fiind că acesta consideră că echipajele nu au luat măsuri suficiente de a se asigura că în apartament ar exista o persoană sechestrată”, se arată la dosar. 

 

Parchetul a clasat dosarul iar profesorul a contestat ordonanța, judecătorii dându-i dreptate: 

„În temeiul art. 341 alin. 6 lit. b) C.proc.pen. admite plângerea formulată de petentul BĂLDEAN DORU-LAUREAN, împotriva soluţiei de clasare dispusă prin ordonanţa din 18.12.2020 emisă în dosarul nr. 272/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj şi, în consecinţă: Desfiinţează soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa din 18.12.2020 în dosarul nr. 272/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj şi trimite cauza la procuror pentru a începe urmărirea penală sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu”, se arată în decizia dată de Judecătoria Cluj-Napoca.

Foto: arhiva/cu titlu reprezentativ 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *