Editorial

Un pranz in familie la mall

Vorbeam ca apucatul la telefon si priveam la oamenii de la fiecare masa din Polus cum infulecau snitele, ciosvarte picante, Mecuri si cornete de cartofi si nu stiam de ce privirea, mai buna ca si creierul meu setat pe convorbirea telefonica, revine la astia doi oameni.

Ea, imbracata extrem de ponosit, dar cu un chip luminos parca dat cu aracet, desfacea expert ditai franzela. Baga degetele in burta pitei si despica mirandu-se cu chipul sau frumos de mirosul aluatului.

Iar el, uscat si putin imbatranit, cu un fular clasic asezat cu grija la gat, asa cum faceau pe vremuri cei ce vroiau sa isi ascunsa ftizia, ungea cu un briceag mic o alta franzela, macelarita ca o balena cu mult inainte. Ungea cu tehnica, ungea ca un mester zugrav, evaluand din cand in cand acoperamantul de pe bucatoaie. Cand si ea a terminat de uns propria franzela, privirile li s-au mutat spre conserva mica cu pateu. Ea l-a privit cuminte, asa cum asteapta leoaica in jungla mall-ului ca leul sa deschida primul carcasa.

Uscatul a scos frumos capacul si l-a asezat langa, impartind in doua parti foarte egale, fara dubiu de egale, pasta de ficat de la Scandia.

Si-a luat jumatatea si apoi i-a dat si ei.

Si din nou s-au pornit amandoi sa-si unga carcasele, ochi pofticiosi, dar rabdatori, impresurati de plase cu haine, plozi macaind, imperturbabili ca un Saint Bernard ce se odihneste.

Iar cand a fost gata masa, inchipuiti-va un el si o ea ce iau in palme o carte de paine ce are intre pagini esenta vietii. Musca din pita fiecare taind cu dintii dumicati mici si nemailasand pita din mana, mananca aplecandu-se, balanganindu-se in fata, ca la rugaciunea de Ramadan.

Din cand in cand, amandoi privesc spre cosul de cumparaturi de la Carrefour, de fapt e doar cosul in care sunt doua genti, probabil singura lor avere.

Nu-s murdari, ci doar sarmani.

Si e atata spoiala pe mine si pe oamenii din jur, si e atat de diferita demnitatea noastra de demnitatea lor…
Nu dureaza mult sa mananci o franzela. Cate o franzela. Iar ei se ridica si fac curat pe masa, ea scutura firele de miez, privesc in jur putin mirati de forfota tot mai mare…

Ea-i cauta mana si pornesc impingand un carut de Carrefour, cautand parca un magazin unde Viata sa nu mai fie niciodata la promotie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *