In vizor

Un nou FOCAR DE COVID-19 la Institutul Oncologic. Domnule Achimaș, se aude, sau sunteți în campanie?

Institutul Oncologic din Cluj a devenit din nou focar de infecție cu COVID-19. Este pentru a treia oară când mai mulți angajați și pacienți se infectează cu coronavirus. Institutul Oncologic devine spitalul cel mai vulnerabil în fața COVID. Nu putem să nu ne întrebăm unde sunt fisurile, cine nu respectă protocoalele? În tot acest timp, Patriciu Achimaș-Cadariu, directorul medical al Institutului este preocupat să ajungă deputat, fiind cel care deschide lista PSD Cluj pentru Camera Deputaților.

După focarele din martie și din iunie în această săptămână s-au mai înfectat cu COVID-19 11 pacienți și 5 membri ai personalului medical. În acest moment, 26 de angajați ai Institutului de Oncologie (8 medici, 9 asistente, 2 ingrijitoare, 1 infirmiera, 6 personal auxiliar) preponderent de pe sectia Radioterapie III,  contaminat din sursa externa,  se afla in izolare acasă. 

”Din cei 11 pacienti sunt 2 pacienti simptomatici cu afectiuni oncologice, cancer pulmonar, având simptome asemanatoare Covid – in IOCN, contaminati posibil, din surse externe, pe Sectia de Radioterapie III. Mentionam faptul, ca toti acesti pacienti, sunt cazuri grave, ce au necesitat internare in vederea efectuarii proceduri de radioterapie tratament imposibil de realizat in spitalizare de zi, dat fiind situatia critica in care se aflau”, transmite managerul Institutului, dr. Vlad Ioan-Catalin.

În ultima săptămână la IOCN s-au prezentat peste 2500 pacienti cu afectiuni oncologice. În spitalizare continuă media e de 220 pacienti/saptamana (in medie de 45/zi internari/externari pe zi). În spitalizare de zi, in saptamana in curs au fost 937 pacienti, din care:162 pacienti radioterapie, 341 pacienti chimioterapie, 596 pacienti alte servicii. Pentru consultatii in ambulatoriu si investigatii paraclinice s-au prezentat 1353 pacienti, dinntre acestia 249 pacienti au beneficiat de investigatii in Laboratorul de radiodiagnostic si imagistica medicala. 

De asemenea în perioada 26-28 octombrie au fost efectuate 740 de teste COVID-19 pentru pacienți, 139 de teste personalului propriu și 197 de teste efectuate personalului extern.

În ciuda acestui număr de teste, apar în continuare focare de COVID în cadrul Institutului. Se pare că personalul medical se îmbolnăvește de la pacienți și apoi unul de la altul ceea ce înseamnă că nu se respectă măsurile de distanțare între angajați, mai ales ca în cazul acestui focar majoritatea celor infectați sunt din aceeași secție, Radioterapie III.

În cazul focarului din iunie, deputatul Emanuel Ungureanu acuza conducerea de faptul că nu realizează triajul pacienților așa cum ar trebui, de aici aparând cazuri de COVID în cadrul Spitalului.

”Atmosfera de teroare impusă de conducerea spitalului a împiedicat personalul să își strige nemulțumirea și  atunci informarea am aflat-o din altă parte. În niciunul din buletinele de informare ale prefectului nu a apărut acest nou focar de infecție COVID. Noi trebuie să învățăm să deschidem spitalele, să izolăm aceste zone, să testăm mult mai bine. Acolo a fost foarte clar o greșeală de management, nu s-a făcut bine acel triaj și pacienții au dat boala către personal. Timp de două zile personalul a venit infestat la serviciu”, declara Ungureanu în iunie. 

Citește și:

Un nou FOCAR de infecție cu COVID-19 la Institutul Oncologic din Cluj? Ungureanu: ”Focarul a fost ASCUNS de autorități pentru că se stricau cifrele acelea perfecte pe care și le-au asumat în mod mizerabil”

În timp ce Institutul Oncologic rămâne treptat fără personal medical, aceștia fiind nevoiți să se izoleze din cauza infecției COVID, directorul medical al Institutului, Patriciu Achimaș-Cadariu, este preocupat de politică. Acesta deschide lista PSD Cluj pentru Camera Deputaților și speră să ajungă deputat. Patriciu Achimaș-Cadariu a fost pentru o scurtă perioadă Ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, un mandat de tristă amintire, având în vedere că a fost nevoit să își dea demisia. Se pare însă cu medicului Achimaș i-a plăcut la București și vrea să reîntoarcă, de această dată din postura de parlamentar. Poate că până atunci ar putea să găsească soluții pentru a-i proteja pe medicii, asistentele țși pacienții din cadrul Institutului de Oncologie. Chiar dacă visează la București, încă este directorul medical al Institutului. Cum le veți cere clujenilor votul, dacă instituția medicală în conducerea căruia vă aflați devine periodic focar de COVID?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *