Din oras

Un artizan din Cluj transforma cuprul in podoabe pentru suflet

Mihai Hadaruga crede in magie. Vede cum, zi de zi, sarmele si tabla din instalatiile pentru centrale se transforma in bijuterii unicat. Face podoabe din cupru de 3 ani si, de atunci, se bucura cand poate sa ofere trecatorilor “porti catre o alta dimenisiune”.

Artizanul face parte din Asociatia Mesterilor Populari Clujeni si s-a indragostit de cupru, acum 3 ani, pe cand mesterea prima bratara din cupru si os pentru sotie. 

“Am facut si a doua bratara, ca s-o impresionez si am simtit energia. Suntem casatoriti de 10 ani, dar tot timpul trebuie sa mai punem o caramida la legatura”, marturiseste Mihai Hadaruga, in timp ce isi priveste inelele, bratarile si accesoriile din cupru.

„Cu cuprul e ca si atunci cand iti gasesti iubitul, iubita”

A avut tatonari cu desenul, a dat la Liceul de Arte Plastic, dar nu a mai intrat, a facut caricatura politica la niste ziare, insa  pentru ca “orice artist isi dezvolta laturile pe mai multe domenii”, a ajuns sa faca podoabe.

“Automat mi-am deschis o latura in cupru, lucrand mai multe bratari pentru sotie. Am inceput sa lucrez altceva si altceva si automat s-a deschis cutia Pandorei”, continua mesterul popular, in timp ce recunoaste ca obiectele create in cupru au o simbolistica aparte. “Nu neaparat materiala, insa cu cuprul e ca si atunci cand iti gasesti iubitul/iubita. O faci pentru ca iti spune sufletul. La mine cine vine nu vrea sa cumpere, vrea sa primeasca. Serios. De multe ori nu au bani. A venit un copil, o podoaba avea un pret, o floare cu semipretioase si a vrut sa o cumpere pentru mama lui. Va dati seama, copilul nu a stiut ce vrea sa cumpere. I-a dus la mama lui. Nu stiu daca a prins ideea, insa a ales ceva deosebit pentru varsta lui”, recunoaste artistul.

Traieste cu speranta ca se poate trai din arta impletirii aramei, pentru ca, pentru el, e un mod de viata.

“Tot spiritul si toata viata aici imi e: ma trezesc dimineata la 7, merg la atelier, vin acasa, mananc, fac o pauza de doua ore si ma intorc la atelier”, istoriseste Hadaruga.

Isi procura cuprul din magazinele de electrice, iar sarmele pentru instalatii le preschimba in inele, bratari, clesti de par. Are clienti care folosesc bratarile din cupru inclusiv pentru terapie.

“Tabla o folosesc din tevile pentru apa de la la centralele termice. E cea mai pura microbiologic, cuprul e foarte pur si pentru cine foloseste bratarile din cupru pentru terapie. O doamna din Galati care se ocupa cu terapii energetice poarta o bratara la picior si mi-a zis ca simte vibratia metalului. Puteam sa fac din tabla industriala de cupru, dar facand din teava de apa, e o chestie perfecta. Numai prin imbinare din cupru. Nu lipesc cu cositor. Punand staniu in cositor ii modifica reteaua cristalina, asa, in schimb, e doar cupru. Vibratia e doar a cuprului”, spune mesterul popular clujean, in timp ce scoate dintr-o sacosa un set cu bratara si cercei create special pentru o profesoara de la Arte Plastice.

“Cadouri pentru spirit”

Artistul plastic vorbeste fara sa se poticneasca si insufleteste fiecare vorba. Isi da arama pe fata: de multe ori face cadouri oamenilor care vin sa se uite cum mestereste. La urma urmei, sunt poadoabe pentru suflet.

“Eu lucrez cu portaluri. Sunt niste porti energetice. Mai am oameni care vin si se uita, si-ar cumpara, dar zic ca nu au bani acum. Cand aud asa ceva stiu ca trebuie sa le fac un cadou. Pentru ca ei, la randul lor, vor face un cadou mai departe si asa se schimba lumea. Cadourile astea sunt spirituale. Eu fac ce fac pentru spirit, nu pentru bani. Trebuie facute. Daca lucrezi numai pentru bani, nu mai apare creativitatea. Intre artizani, cineva imi spunea “Cum iti permiti sa creezi, pentru ca nu se vinde?” Atunci am intrebat daca toti artistii ar face asa, dupa bani, atunci mai era istoria artei? Daca toti pictau numai cu gandul la bani, mai picta cineva ceva?”, se intreaba retoric Mihai Hadaruga.

Clujeanul face parte din artistii care fac lucruri pentru suflet. Crede ca are o menire: sa aduca fericire tuturor celor care sunt interesati de podoabele din cupru.

“Trebuie sa lasi spiritul sa mearga. Si cred ca are si o latura spirituala. Sunt podoabe pentru suflet. Lucrarile noastre sunt niste portaluri, ajuta lumea sa treaca in alta dimensiune, sa viseze, sa vada partea frumoasa a vietii si ma bucur ca fac parte din acei oameni care va ofera voua niste cheite”, arata artizanul clujean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *