Din oras

Un an de parcari platite prin SMS la Cluj. Cat de populara este metoda?

De aproape un an, cat a trecut de la implementarea modalitatii de plata a parcarii prin SMS, zeci de mii de clujeni au folosit aceasta metoda. De la finalul lunii noiembrie si pana acum Primaria a incasat din cele peste 144.000 de mesaje trimise aproape 65.000 de euro.

Inainte de ocuparea locului de parcare sau in maxim 5 minute de la oprire utilizatorul are obligatia de a achita contravaloarea timpului de parcare prin transmiterea unui mesaj text de pe telefonul mobil la numarul 7420 valabil in Vodafone, Orange sau Cosmote. Astfel pentru o ora de parcare se transmite sms cu indicativul zonei (401 pentru zona 1, 402 pentru zona 2), urmat de numarul de inmatriculare al autoturismului. Beneficiarul va primi ulterior un mesaj de confirmare a efectuarii platii, care cuprinde costul stationarii, zona tarifara, ora si minutul la care expira timpul de parcare. Planul tarifar este de 0,45 euro + tva pentru un sms.

Societatea timisoreana Piconet SRL este cea care a implementat si la Cluj sistemul de plata a parcarii prin SMS. Contractul castigat prin achizitie directa de la Primaria Cluj-Napoca se ridica la peste 18.000 de lei, plus TVA. Piconet este lider de piata in ceea ce priveste acest sistem de taxare a parcarii, fiind firma care a implementat sistemul Tpark in Timisoara inca din 2006. De atunci sistemul lor este functional si in Oradea, Satu-Mare, Arad, Brasov, Bacau, Baia Mare si Bistrita. Piconet a fost infiintata in 2003, iar pentru anul trecut a raportat o cifra de afaceri de aproape 3,6 milioane de lei si un profit de 22.000 de lei.

Parcarile cu bariera, cele mai banoase

Chiar daca metoda SMS a fost agreata de clujeni si s-au trimis in medie 470 de SMS-uri pe zi, cea mai mare parte a banilor de pe parcari la plata cu ora au provenit din parcarile cu bariera. Aici o ora costa 2 lei, iar pentru o zi se platesc 9,5 lei. In perioada 1 septembrie 2013 si 1 octombrie 2014 Primaria a incasat din cele trei parcari cu bariera din oras, respectiv din Piata Cipariu, Piata Unirii si Piata Mihai Viteazu nu mai putin de 1,1 milioane de lei, adica aproape 260.000 de euro.

Din parcometrele de pe strada s-au adunat peste 810.000 de lei, adica peste 180.000 de euro. In functie de zona, pentru o ora de parcare soferii platesc un leu sau doi. Si parkingul de pe Motilor a strans o suma frumusica, aproape 160.000 de euro, in acelasi interval de timp.

In total, in decurs de un an, adaugand si abonamentele si taxele adunate din parkingurile din cartiere, municipalitatea a incasat 7,3 milioane de lei, adica in jur de 1,6 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *