Reportaj

Ultimul internet cafe din Campusul Hasdeu. Zilnic, zeci de studenti vin pe Piezisa pentru jocuri in retea

Strada Piezisa este locul de suflet al studentilor, care zi de zi se strang in localuri sau pe terase bucurandu-se de cate o iesire in pauzele de cursuri sau la finalul acestora. De la puburi, xeroxuri si magazine alimentare, strada e animata de drumurile zilnice ale studentilor, care, din cand in cand, prefera sa inlocuiasca inclusiv internetul la discretie din camine cu cel din internet cafe-ul de pe Piezisa. Surprinzator, intr-o lume a smartphone-urilor si a internetului usor de accesat si din localurile din zona, tot pe aceasta strada functioneaza si un internet cafe. Aflat in vecinatatea localului Black Sheep, UltraNet Cafe pare un loc abandonat, insa, in spatele unei usi de termopan, zeci de elevi si studenti se strang zilnic pentru jocurile in retea.

De cum intri pe usa, se observa calculatoarele pornite si acelasi joc derulandu-se pe fiecare monitor. Clientii sunt in mare parte studenti sau elevi, cu ochii pierduti in monitorul lor, aruncand din cand in cand cate o privire si la cel de langa ei. Desi este de abia ora doua, in incapere e destul de intuneric, insa atmosfera e relaxanta, lumina difuza e potrivita pentru activitatile de joc. Doar monitoarele sunt luminoase si se pierd in nuanta albastrie a peretilor.

Cei de la calculatoare nici nu intorc capul cand intra cineva in incapere, ei sunt pierdut in jocul lor si discuta doar cu cei din retea. 

Calculatoarele sunt noi, toate negre, toate cu monitoare plate si tastatura e fosforescenta pentru a se vedea in lumina obscura din incapere. O jumatate de ora e 2 lei, iar pe ecran e mereu prezent un contor online care afiseaza ora conectarii la unitatea respectiva, timpul trecut si pretul.

In sala sunt in jur de 16 calculatoare, dintre care doar vreo doua sunt libere. Un grup de patru persoane intra si pleaca nemultumiti pentru ca nu au loc. 

Din cand in cand, cate un jucator se mai ridica de la masa. Revenirea in RL (Real Life), cum spun ei, e doar pentru cateva minute, cat isi cumpara de la administratorul localului o punga de chipsuri sau o cafea. 

Pana se intoarce la locul sau, ceilalti i-au luat-o inainte in joc. Se aud aplauze, un personaj virtual a fost doborat. Baietii se felicita, rad zgomotos dupa care, cu seriozitate, isi continua aventura virtuala.

Fiind inchis pe timpul noptii, unii se joaca noaptea acasa si vin sa-si continue jocul aici.

„N-am prea dormit noaptea trecuta. Parintilor nu le place ca stau atat la calculator si am venit sa ma joc si aici”, povesteste Laurentiu, un elev.

Pe pereti atarna panouri cu denumiri ale jocurilor precum Dota 2 sau League of Legends, insa majoritatea joaca WOW (World of Warcraft). Desi toti sunt concentrati si stau aplecati cu fata inspre monitor, fiecare se agita facand miscari inconstiente: unul mananca chipsuri in graba, altul isi roade unghiile, in timp ce un altul se aude fredonand din spatele incaperii „lalala”. 

Exclamari „hai, no” sau imperative precum „du-te pe acolo”, denumiri de personaje de tipul androizilor, paladinilor, hoardelor si altele sunt la ordinea zilei. La fel si patanii ale jocului precum „atingerea Kharmei”, sunt traite cu intensitate de fiecare client.  

Din cand in cand unii casca, desi e de abia mijlocul zilei, se vede ca au ochii inrositi si ca stau acolo de cateva ore. 

„Eu vin aici pentru ca sunt bune calculatoarele. E altfel senzatia cand joci de acasa fata de aici, cand sunt langa tine prietenii tai”, explica Alex, un elev pasionat de World of Warcraft.

Mai mult, spune un prieten de al lui, locul ofera o oarecare libertate in ceea ce priveste anumite vicii.

„Poti fuma, acasa nu se poate. E o atmosfera placuta”, spune Rares.

Chiar daca unii fumeaza, in incapere nu se simte vreun miros deranjant, Din contra, spatiul pare aerisit si se simte constant aroma unui odorizant de camera. De indata ce unul dintre clienti pleaca, in maxim cinci minute, locul este ocupat de altcineva. Usa internet cafe-ului se deschide si inchide constant, calculatoarele ramanand in continuu deschise. Insa nu toti vin pentru jocurile in retea, pentru studentii din zona e mai confortabil uneori sa stea aici.

„Majoritatea vin in grup sa se joace. Dar nu stiu exact ce jocuri, pentru ca eu nu vin pentru asta, ci pentru ca pur si simplu nu am vrut sa mai urc pana in camin. E liniste si e mai usor, uneori, sa stai aici decat in camin. Cred ca locul are succes in fond e singurul internet cafe din zona si nu are concurenta. Mai mult, porturile sunt inchise in camine, din cate am inteles, asa ca studentii nu pot sa se joace anumite jocuri in retea si atunci vin aici pentru asta. In plus, calculatoarele sunt la indemana, unele langa celelalte si pot sa comunice mult mai usor”, este de parere Codrin Moldovan, masterand in anul II la Facultatea de Studii Europene.

Unul dintre jucatori a renuntat si pleaca. In mod ironic, la radioul de pe masa administratorului se aude un cover al piesei de la Avicii. Odata cu versul „wake me up when it’s all over”, usa scartie si un alt client se pregateste sa-i ia locul celui dinaintea lui.

UltraNet Cafe apartine firmei Dawn Networks SRL, infiintata in 2013. Desi localul este apreciat si vizitat de cei din zona, in ultimii doi ani firma nu a avut niciun profit. Astfel, in 2013, s-au inregistrat pierderi de 15.254 la o cifra de afaceri de 7.446, iar anul trecut a avut pierderi de aproape 60.000 de lei la o cifra de afaceri de 28.103.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *