Focus

Uganda/ Turism în pandemie cu Andrei Mihalca: „Africa este un continent destul de enigmatic pentru români…”

În urma experiențelor minunate din Uganda, din enigmaticul continent african, încercate de profesorul clujean Andrei Daniel Mihalca prin expediții succesive de-a lungul a cincisprezece ani –  cea mai recentă călătorie fiind realizată în plină pandemie, Ziar de Cluj s-a interesat pentru dumneavoastră cum sunt resimțite restricțiile specifice contextului epidemiologic actual în Africa și de ce Uganda este o destinație sigură. De altfel, Andrei Mihalca a împărtășit și câteva detalii în privința turismului în tărâmuri de vis, despre efectele restricțiilor asupra ecoturismului, prilej cu care am aflat că cei care ajung să fie fascinați de Africa, de obicei, sunt fermecați încă de mici de acest tărâm de vis. 

Pentru a împărtăși din frumusețea enigmaticului continent african, Andrei Mihalca a realizat un album fotografic inedit, un produs unic pe piața românească, prin care încearcă să-i familiarizeze pe români cu minunățiile naturale surprinse pe parcursul expedițiilor repetate în acest spațiu. 

Andrei Mihalca este profesor în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca. Prorector responsabil cu relațiile internaționale, cercetător și medic veterinar, Andrei Mihalca a devenit un personaj recunoscut în spațiul public în prisma pasiunii și studiilor întreprinse pe căpușe sau paraziții animalelor sălbatice. A organizat și participat la mai multe expediții internaționale în toată lumea, Africa fiind însă o destinație specială pentru cercetătorul clujean.

„După cum știți nu este prima mea experiență de acest fel din Africa. Dacă stau să număr, probabil, am fost deja de cincisprezece ori în Africa, în ultimii 15 ani.

Nu este nici prima oară când mă duc în Uganda. 

Practic, Uganda a fost una dintre țările pe care le-am vizitat de la prima mea expediție, din 2006, când am stat în Kenya și Uganda în jur de două luni, într-un proiect de cercetare cu o echipă din Cehia. 

Acum am ales Uganda ca o destinație de vacanță, din simplul motiv că e situată în Africa, ori mie îmi place mult Africa. 

Iar un al doilea motiv pentru care am ales această destinație e reprezentat de faptul că e una dintre țările unde era permisă călătoria. 

Din cauza restricțiilor, după cum ați spus, sunt foarte puține țări deschise și dintre cele care sunt deschise, foarte multe cer o autoizolare de câteva zile ori de cca 2 săptămâni, depinde de fiecare zonă. 

Dar, în Uganda, cu un test negativ, poți intra fără nici un fel de restricții suplimentare. 

Acestea au fost motivele pentru care am ales să plec acolo, unde am petrecut vreo două săptămâni, vizitând în principal zone protejate și Parcuri Naționale”. 

Cum sunt resimțite restricțiile specifice pandemiei pe continentul african?

„În privința modului în care sunt resimțite acolo restricțiile specifice pandemiei de coronavirus, pot spune că situația este una aparte: din ce am simțit, putem urmări un amestec, un mix de măsuri reale și măsuri formale.

Cel puțin din perspectiva informațiilor disponibile pe site-ul oficial al Ministerului de Externe al României, dar și pe alte site-uri, legislația Ugandei prevede ca obligativitate temporară purtarea măștii de protecție. 

Desigur, am ajuns și noi cu măști, mă refer la călătoria cu avionul, dar pot spune că respectarea acestor măsuri am observat-o mai degrabă în locuri oficiale sau prin restaurante. De altfel, masca era purtată și la intrarea în Parcurile Naționale, fiind obligați să ne dezinfectăm mâinile. De asemenea, în locurile publice, în capitală (Kampala). Mai puțin în zonele rurale”. 

Uganda: Turismul în pandemie

„În rest, măsurile restrictive sunt resimțite mult în domeniul turismului, un aspect extrem de negativ care cred că este resimțit și în multe alte țări tropicale, la nivel de afaceri locale, dependente efectiv de turismul internațional și care suferă mult din această cauză. Evident, efectul este resimțit de oameni, de localnici, astfel că impactul social este foarte, foarte mare, după cum și la noi, în România, industria HoReCa a suferit, ei bine, acolo dezastrul pare să fie și mai mare. 

Iar asta întrucât sunt zone care practică, spre exemplu, turismul ecologic sau ecoturismul, sunt o serie de grupuri și comunități locale care, în loc să distrugă mediul, pădurile, să facă agricultură ca să câștige bani, au fost educate prin diverse programe internaționale derulate de mai mult timp, să facă acest turism ecologic. 

Și, iată că acum, din cauza pandemiei, nu pot să practice acest lucru și pe termen lung aceste mici afaceri locale nu pot rezista în aceste condiții restrictive. 

Deci, pe termen lung, aceste măsuri au efecte considerabile. Nu știu dacă au fost evaluate îndeajuns la nivel internațional…”, relatează profesorul Andrei Mihalca. 

Destinații sigure în Africa enigmatică 

„Uganda este o țară destul de dezvoltată, luând în considerare standardele din Africa.

Este o țară preponderent agricolă – din Capitală și până la primul Parc Național pe care l-am vizitat, am condus 6-7 ore prin zone exclusiv agricole, cu culturi mari de ceai, cafea, mango, de tot felul de produse agricole tropicale.

Este o țară umedă, care nu duce lipsă de apă, iar cel puțin în partea de Sud pe care am vizitat-o nu suferă de secetă. Este o țară cu resurse importante, comparativ cu multe alte țări africane, mai sărace din acest punct de vedere. 

Pe de altă parte, situația politică din Uganda este și ea mai aparte. La ora actuală președinte este Yoweri Museveni, care este în această funcție din anii ’80, prin urmare am putea-o defini ca pe o cvasi-dictatură, deși s-au făcut alegeri recent, în ianuarie, chiar înainte să plecăm spre Uganda.

Acestea nu au fost ferite de tensiuni, cu restricții în privința accesului la internet – aproape două săptămâni internetul a fost complet interzis în Uganda, prin operatorii de telefonie mobilă – după care a fost reluat și permis accesul la internet. Chiar și așa, mai există servicii restricționate, precum Facebook, care nu funcționează nici la ora actuală în Uganda. 

În rest, Uganda este o țară sigură în care se poate călători fără nici un fel de probleme, cel puțin din punct de vedere al siguranței legate de terorism ori alte riscuri de acest fel. 

Este o țară sigură, comparativ cu alte țări africane”, a adăugat Andrei Mihalca. 

Africa în imagini: un proiect fotografic inedit 

Recent, Andrei Mihalca a lansat un album foto cu imagini inedite din Africa, realizate pe parcursul călătoriilor succesive chiar de profesorul clujean. 

Este un produs unic în România, iar profesorul Andrei Mihalca a optat pentru limba română în acest caz, oferind publicului de la noi posibilitatea de a se familiariza cu o zonă ce rămâne în continuare pentru o mare majoritate, nu doar o destinație exotică, ci și un vis. 

„Am lansat un album foto, în luna ianuarie a acestui an, un album foto tipărit la o calitate excepțională, cu peste 100 de specii de animale din Africa prezentate, toate fotografiate de mine în natură și realizate pe parcursul ultimilor 15 ani de expediții. 

Este un album foto cu 320 de pagini, focalizat în special pe natură și animalele sălbatice din Africa și, din cunoștințele mele, este primul astfel de album fotografic publicat în România.

Albumul poate fi comandat de AICI. 

Am insistat mult să îl scriu și să îl public în limba română, chiar dacă mulți m-au întrebat de ce nu l-am scris în limba engleză, având probabil o piață mult mai mare de desfacere. 

Răspunsul este foarte simplu: am vrut să fie făcut pentru România, întrucât Africa este un continent destul de enigmatic, dacă pot spune așa, pentru români. 

Puțini au călătorit în Africa. 

Chiar și turismul exotic este practicat mai degrabă în Asia, prin Thailanda, Indonezia, Bali sau poate Mexic, în America, dar în Africa se încumetă prea puțini să călătorească. 

În primul rând din necunoaștere și dintr-o frică nejustificată de multe ori. 

Și, într-adevăr, decizia de a publica albumul foto în limba română, are un anumit impact financiar, fiind nevoit să suport costurile aferente publicării – tirajul este de 1.000 de exemplare. Pot spune că foarte puține librării sunt interesate să preia exemplare ale acestui albumfoto.

Se pare că piața din România nu este pregătită îndeajuns pentru un asemenea produs. 

De altfel, din proprie experiență pot spune că majoritatea cunoștințelor, prietenilor și colegilor care călătoresc în Africa o fac în baza unei explicații simple: și-au dorit de mici să ajungă în Africa. 

Sigur, depinde de vârsta fiecăruia, dar dorința acestora pare să fie de pe vremea documentarelor Teleenciclopedia, sau a cărților din copilărie care prezentau animalele de pe cinci continente, ori a atlasului zoologic.

Practic, din vremea copilăriei. Iar cei care sunt fascinați de Africa încep să viseze în acest sens încă de mici. 

Scopul acestui album este în primul rând să-i fac pe oameni să fie atrași de acest spațiu, mai ales copiii, pentru că în cazul adulților, care au deja o părere formată, este mai dificil. 

Dar poate că acest album foto va reprezenta o influență asupra copiilor, iar din 10 ori 100 de copii care îl văd, unii vor ajunge să facă ce fac și eu”, apreciază profesorul Andrei Mihalca. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO – INTERVIU: Andrei Mihalca, profesorul clujean pasionat de căpușe. Cum a ajuns să cerceteze paraziții în Africa

 

 

 

 

 

sursa capturi: andreidanielmihalca/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *