Sanatate

Tulburarile glandei tiroide (hipertiroida si hipotiroida)

Numita si gusa exoftalmica, tireotoxicoza sau boala Graves-Basedow, hipertiroida reprezinta o disfunctie determinata de hipersecretia hormonilor tiroidieni (tiroxina si triodotironina) ca urmare a hiperactivitatii hipotalamice hipofizate.

Iesirea partiala a ochilor din orbite, insotita de fixitatea privirii si imposibilitatea de a mai acoperi complet ochii cu pleoapele (exoftalmia), precum si prezenta gusei (moale, elastica) sau a nodulului tiroidian sunt semne obiective care indica prezenta bolii in peste 50 % din cazuri.

Tulburarile neuropsihice (tremurul rapid al mainilor, capului, pleoapelor sau limbii, persistent chiar si in stare de repaus si agravat de emotii si oboseala, labilitatea afectiva, logoreea, ideile delirante, sindromul melancolic etc.), tulburarile de somn (insomnia, somnul nelinistit, cosmarurile), cele cardio-vasculare (tahicardia), digestive (transit intestinal accelerat, cu 3-15 scaune pe zi, varsaturi), vegetative (transpiratie abundenta, piele calda, depigmentari, caderea parului etc.) sunt alte simptome caracteristice ale bolii.

Frecvente si caracteristice sunt, de asemenea, cresterea rapida si exagerata in inaltime, coroborata cu intarzierea maturitatii sexuale in pubertate si cu tulburari de ciclu, reducerea fertilitatii si cresterea riscului de avort post-pubertar.

Cauzele bolii sunt atat de natura infectioasa (gripa, reumatism, sifilis), cat si neuro-psihica (nevroze, emotii), fiziologica (menopauza), alergii medicamentoase. Predispozitia familiala, sexul (predominanata neta la femei) si varsta (debutul, in jurul varstei de 10 ani, iar frecventa maxima, intre 20 si 40 de ani) sunt, de asemenea, incriminate in aparitia bolii.

Chiar daca prognosticul este, in general, favorabil (evolutie indelungata pe parcursul a catorva zeci de ani, cu episoade de remisiune), boala este considerata printre cele mai grave, datorita, in special, complicatiilor care pot surveni: tulburari de deglutitie, crize de agitatie, halucinatii, tahicardie paroxistica, insuficienta cardiaca, varsaturi si diarei incoercibile. In aceasta situatie, orice demers terapeutic poate fi intreprins numai dupa consultarea prealabila a medicului endocrinolog si numai sub directa lui monitorizare.
Eforturile sale se vor concentra in directia suprimarii (supra)productiei de hormon tiroidian, prin diverse mijloace: medicamente, medicina nucleara (iod radioactiv), chirurgie (tiroidectomie subtotala).

Asanarea focarelor inflamatoare cronice, evitarea surmenajului si a stresului psihic, un regim de viata echilibrat, dieta hipercalorica si vitaminizanta, eliminarea cu desavarsire a excitantelor (condimente, cafea, alcool) sunt alte masuri ce trebuie intreprinse pentru prevenirea sau tratarea bolii.

Hipotiroida reprezinta o hipofunctie endocrina aparuta ca urmare a carentei de hormoni tiroidieni si are o frecventa destul de ridicata (0,5-2 % din adulti). Boala apare mai ales la femei (de 5-6 ori mai des decat la barbati), in perioada menopauzei.

In forma manifesta, se constata mai multe categorii de anomalii:

mixedem – infiltrarea pielii si a tesuturilor subiacente cu o substanta mucoasa care afecteaza tegumentele (fata exagerat de rotunda, buhaita, cu pleoapele umflate, lipsa de expresivitate; nasul latit si buzele ingrosate; piele de culoare galbie, ingrosata, aspra, uscata, rece, cianotica la extremitati), fanerele (par rar, uscat si casant, chelie, pilozitate axilara si pubiana, unghii friabile, casante) si muschii (hipertrofie pseudo-atletica, dar si slabiciunea si crampe musculare);

sindrom hipometabolic – manifestat prin tulburari somato-viscerale (limba mare, care nu mai incape in gura, alteratii gingivale si dentare, castig ponderal in conditiile lipsei poftei de mancare), neuropsihice (astenie, intarziere de vorbire, deficit de memorie, scaderea atentiei, stari confuzionale, delirante, idiotie; miscari lente si lipsite de precizie, tulburari de sensibilitate, mai ales la frig, hipoacuzie), cardiovasculare (tensiune arteriala oscilanta, predominant hipotensiva, bradicardie, dureri precordiale), sexuale (descresterea libidoului, amenoree si menometroragie la femei, infantilism genital si sterilitate la barbat) etc.

Odata depistata, hipotiroida trebuie tratata toata viata, intrucat are o evolutie indelungata si progresiva, fara tendinta de vindecare.

Plantele medicinale (ovazul, mustarul-galben, ridichea, usturoiul, ceapa, nucul, mararul), bogate in compusi cu iod si vitamine sunt doar ajuvante, ele nesubstituindu-se, sub nici un motiv, tratamentului principal al bolii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *