Anchete

TU ȘTII căror polițiști clujeni le plătești SALARII de EXCELENȚĂ și de câte ori?

Cel mai mare scandal intern în inspectoratele județene de poliție îl reprezintă cel pe tema banilor. Sume substanțiale primite de unii pe merit și de alții pe ochi frumoși. Odată la șase luni, prin vot, se acordă ”prime pentru misiuni speciale” sau ”salarii de excelență/excepție” anumitor angajați.

Ideea în sine este întâlnită și în alte țări, însă în România lista celor ”premiați” este ascunsă la sertar sau cel mult arătată unui număr restrâns de polițiști, dar cu siguranță nu este prezentată opiniei publice. Secret.

Care polițist a fost recompensat cu majorarea venitului pentru o jumătate de an? Secret.

Pentru ce misiune specială a fost acesta recompensat cu până la 50% din salar timp de șase luni? Secret.

De câte ori a primit această primă specială? Secret.

 

Cu toate că, în teorie, această primă reprezintă un motiv de mândrie al inspectoratul din care beneficiarul face parte, cât și pentru polițistul în sine, cu toate că aceste prime sunt acordate din banii plătitorilor de taxe și impozite, modalitatea de acordare a banilor invocată de inspectoratele de poliție, inclusiv IPJ Cluj, are la bază un ordin secret în care se spune că salariul unui polițist este confidențial.

 

 

Șeful IPJ Cluj, nepremiat pentru 18 ani de investigații criminale

 

Comisarul șef de poliție, actualmente șeful IPJ Cluj, Mircea Rus (FOTO dreapta) a lucrat timp de 18 ani la Biroul de Investigații Criminale Cluj-Napoca și la Serviciul Județean de Investigații Criminale Cluj. Cu toate că fișa postului arată că acesta ar fi candidatul ideal la o astfel de primă pentru misiune specială, în cei 18 ani nu a fost votat niciodată pentru a beneficia de acest venit.

aprilie 2017 – 19 iulie 2018: Șef Birou Investigații Criminale, Poliția Municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj

aprilie 2016 – martie 2017: Împuternicit Șef Serviciul de Investigații Criminale, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj

februarie 2006 – martie 2016: Șef Birou Investigații Criminale, Poliția Municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj

15 decembrie 2000 –  ianuarie 2006: Ofiţer de poliție judiciară, Biroul de Investigații Criminale, Poliția Municipiului Cluj-Napoca 

 * via Curriculum Vitae – Mircea Ion RUS, comisar șef de poliție

”Dreptatea” i s-a făcut doar după ce a lăsat structurile de investigații și a ajuns la vârful IPJ Cluj.

„Până la momentul în care am ajuns în postura de șef inspectorat nu am beneficiat de aceste prime niciodată, iar după ce am ajuns șef de inspectorat, există un ordin de ministru care reglementează acordarea acestor prime de la o funcție în sus, așa am ajuns să beneficiez”, arată inspectorul șef al IPJ Cluj, Mircea Rus.

 

Șeful de la municipiu: „De mai multe ori, pentru mai multe activitați. Nu îmi mai aduc aminte”

 

Comisarul șef Ciprian Rus(FOTO stânga), actualmente șeful Poliției Municipiului Cluj-Napoca a fost mai norocos decât șeful IPJ Cluj și a încasat de 3-4 ori, timp de șase luni, majorări salariale sub forma acestor ”salarii de excepție” sau prime pentru misiuni speciale.

 

„Da, de când am terminat Academia de Poliție, și sunt activ din 2001 în Poliția Română, am beneficiat de mai multe ori. Nu știu, în jur de 3-4 ori, nu mai știu. N-are rost să vă spun o cifră exactă. Am primit pentru activitatea depusă, nu mai îmi aduc aminte, foarte multe spețe rezolvate și multă activitate. Timp de 10 ani am lucrat în cadrul Direcției de Operațiuni Speciale, șef de structură în Cluj-Napoca. Acțiunile desfășurate în cadrul structurii sunt secrete. Nu doar în calitate de șef am beneficiat de aceste prime, dar am făcut mențiunea că o bună parte din ele mi-au fost acordate atunci. Am fost și lucrător, nu am fost toată viața șef. Cătinel, cărămidă cu cărămidă”, a declarat șeful Poliției Municipiului Cluj-Napoca, Ciprian Rus.

 

 

Metoda schimbată

Obiceiul primelor pe pile în IPJ Cluj s-ar fi schimbat prin noua metodă aplicată de Mircea Rus. Șeful IPJ Cluj susține că 70% din totalul primelor merg către Poliția Municipiului Cluj-Napoca, din cauză că această structură este compusă din 70% din totalul angajaților IPJ Cluj. Rus susține că înainte ca el să preia conducere IPJ Cluj, primele respective erau votate de către persoanele nepotrivite, motiv pentru care polițiști care meritau de drept sumele respective erau lăsați pe dinafară.

 

„Haideți să vă spun în cadrul IPJ Cluj cum stă treaba cu acordarea salariilor de excelență, primele pentru merite deosebite. Până la momentul în care am venit aici, salariile erau votate în acestă încăpere (n.red sala de conferințe din IPJ Cluj) în cadrul Consiliului de Conducere. Adică, fiind 27-28 de membri, toată lumea avea drept de vot. Se făceau propunerile și în baza notelor de fundamentare se supunea la vot acordarea acestora. Partea proastă era că un vot avea și colega mea de la Prevenire, care are cinci oameni în subordine, un vot avea și colegul meu de la Poliția Municipiului Cluj-Napoca, care are 550 de oameni în subordine.

Când am venit aici am spus: „Ok, din momentul acesta se schimbă lucrurile”. Astfel încât toată lumea primește în funcție de ponderea numărului de oameni. Dacă Poliția Municipiului Cluj-Napoca are 550 de oameni, reprezentând o treime din totalul de funcții la nivelul IPJ Cluj, atunci ei să primească o treime din acele salarii disponibile, iar la nivelul fiecărei structuri, plus structuri operative și neoperative, au fost votate acordarea acelor salarii de excelență. Bineînțeles, cu prezența sindicatelor de poliție și tot ce reprezintă transparența în sensul acesta. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, am luat decizia aceasta în contextul în care domnul Ciprian Rus de la Poliția Municipiului Cluj-Napoca nu are de unde să-l cunoască pe ofițerul, oricare vreți dumneavoastră, de la Poliția Turda. Cei mai îndreptăți să-i cunoască pe aceștia sunt șefii lor.

Și atunci s-a dat pentru Poliția Municipiului Cluj-Napoca o treime din ele, pentru Polița Turda, având cuantum de 10 % din totalul angajaților IPJ Cluj, s-au dat 10 % din salariile de excelență, reprezentând doi sau trei beneficiari. S-a făcut asta ca să nu mai existe dubii că nu se obțin voturi în Consiliul de Conducere”, a explicat inspectorul șef Mircea Rus.

 

SNPPC Cluj, discret, să nu supere

 

Ziar de Cluj a stat de vorbă cu Alin Pop, președintele SNPPC Cluj, cel care apără interesele polițiștilor clujeni din sindicatul său. Acesta a precizat că a primit de fiecare dată lista cu ”premiații de excepție” ai IPJ Cluj, însă refuză să o dea publicității.

„Mi-ar fi placut să vă ajut, însă nu vreau să îi supăr pe cei de la IPJ Cluj. Noi am luat-o pe semnătură. Cu privire la adresă, de data asta nu vă pot ajuta dintr-un motiv foarte clar și serios, este confidențială pe 677(n.red LEGE nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date). Colega mea a semnat pentru ea spre nedistribuire și diseminare doar în interior cu scopul declarat. Nici pe grup nu o pun că poate fi dată în alte părți. Deci cu părere de rău, eu nu pot să o dau, dar membrii noștri pe baza legitimației o pot vedea la mine oricând dacă sunt interesați”, arată președintele SNPPC Cluj Alin Pop.

 

Frumoasele pensii speciale

 

Secretul primelor pentru misiuni speciale îi protejează pe cei ce au beneficiat și din ”simpatia” superiorilor, oameni care nu au nicio legătură cu misiuni operative, ci stau pe funcții fără risc, dar au prieteni mai sus. Odată ce ești votat, cu nota de fundamentare reală sau înflorită de șef, beneficiezi de majorarea salariului cu până la 50% pe o durată de șase luni. Legea în baza căreia se pensionează angajații MAI arată că persoana care își depune dosarul de pensionare își alege o perioadă de șase luni din totalul carierei, perioada în care a câștigat cel mai mult, și de acolo i se calculează pensia.

Spre exemplu, 50% majorare salarială, prin prima pentru misiune specială, din venitul unui șef reprezită o sumă mult mai mare decât 50% majorare salarială, tot prin această primă, din venitul unui agent operativ. Predominant primele pentru misiuni speciale ajung la superiori, care deja au salarii mai mari decât subordonații, în loc să ajungă la cei din primul rând, care își asumă riscul cuvenit.

 

 

Acțiune în instanță

 

Ziar de Cluj a acceptat invitația Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj de a formula o cerere de chemare în judecată pentru refuzul de a soluționa petiția prin care am cerut listele din ultimii trei ani cu cei care au beneficiat de acești bani. Culmea, când a fost vorba de a comunica lista cu persoanele (și funcția acestora) care au beneficiat de avansarea în gradul profesional următor înaintea împlinirii stagiului minim, cei de la IPJ Cluj ne-au furnizat toate informațiile. Ba au publicat și poze de la ceremonie. Motivul: e o miza mult prea mică și nu implică sute de mii de lei în buzunarele polițiștilor clujeni.

În județele unde listele au fost publicate de către cei curajoși din sindicatele de poliție s-au luat măsuri de cercetare disciplinară a acestora. Ei au scos la iveală cu ”majorările” mascate în prime de excelență erau alocate unor ”abonați” sau unor polițiști care desfășoară activități banale.  

 

Întrebarea rămâne în continuare: TU ȘTII căror polițiști clujeni le plătești prime pentru misiuni speciale și de câte ori?

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *