Sanatate

Tratamentul intoxicatiilor cu ciuperci

Tuturor ne plac ciupercile. Este un aliment complex, gustos, care poate fi preparat intr-o multitudine de feluri. Dar unele ciuperci sunt toxice, otravitoare; nu toti constientizeaza acest pericol cand le culeg sau le cumpara de la culegatori anonimi din piete sau de pe marginea drumului. Este bine sa stiti ca exista peste 30 de ciuperci care contin diferite substante toxice si care pot produce intoxicatii de o gravitate mai mare sau mai mica.

 

 

Ciupercile necomestibile, care produc intoxicatii, se impart in doua categorii: cu o perioada de incubatie scurta si cu o perioada de incubatie lunga.

 

 

Semnele intoxicatiei cu ciupercile cu perioada de incubatie scurta apar dupa 15 minute pana la 3 ore de la consumul lor si se manifesta prin: cresterea salivei, tegumente umede, lacrimare, pupila mica, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, hipotensiune artificiala. Ulterior, apar tulburari nervoase: tremuraturi, furnicaturi ale pielii, agitatie, stare de confuzie, miscari bruste si dezordonate, convulsii si chiar coma. Unele specii de ciuperci dau halucinatii cu vedere colorata.

 

 

Tratamentul intoxicatiilor cu ciuperci cu perioada de incubatie scurta include provocarea de varsaturi, spalatura gastrica si purgative saline:

 

 

–    Producerea varsaturilor se face cel mai eficient inghitind 30 ml sirop de ipeca, dupa care se bea o cana de apa. Daca acest sirop nu este disponibil, se poate inghiti apa calda si sarata sau chiar se poate stimula voma iritand faringele cu varful degetelor.

 

 

–    Spalatura gastrica este metoda cea mai eficienta, daca este facuta in timp util. Daca bolnavul este inconstient, el trebuie intubat, pentru a-i proteja caile aeriene de aspiratie a continutului gastric. Daca bolnavul este constient, va fi asezat pe partea stanga, cu capul in jos. Se introduce prin gura un tub (sonda) in stomac, iar prin acesta se introduce 200-250 ml de apa calduta cu sare. Aceasta va fi tinuta in stomac 2-3 minute, mentinand tubul ridicat, dupa care, prin coborarea tubului sub nivelul bolnavului, lichidul se va elimina usor. Aceasta spalatura se va repeta de 6-8 ori.

 

 

–    Daca exista la indemana, este preferabila administrarea de carbune activat (30-50 g diluat in 150-200 ml apa). Aceasta are proprietatea de a neutraliza multe substante toxice. Administrarea de purgative osmotice stimuleaza evacuarea tubului digestiv prin scaune mai moi si mai frecvente. Se pot administra pe gura: sorbitol 70 % (1 cana), sulfat de magneziu (15-20 g intr-o cana cu apa) sau citrat de magneziu cu 10 % (20-30 g).

 

 

–    De asemenea, se administreaza in perfuzie atropina 1 mg repetat la 5-10 minute, pana cand tegumentele devin uscate, scade secretia salivara si apare tahicardia. Halucinatiile se trateaza cu plegomazin.

 

 

Semnele intoxicatiei cu ciupercile cu perioada de incubatie lunga apar dupa 12-24 de ore. In aceasta categorie intra ciupercile cele mai toxice, din familia Amanita phalloides. Intoxicatia debuteaza cu greturi, varsaturi si diaree in primele 24 de ore, dupa care se amelioreaza, fapt care creeaza o stare falsa si extrem de periculoasa de vindecare aparenta. Ulterior, apar fenomene de afectare hepatica grava: icter, hemoragii, encefalopatie, hipoglicemie, afectare renala grava, precum si tulburari neurologice: vedere dubla, convulsii, adinamie (scaderea generalizata a fortei musculare). In final, dupa 48-72 de  ore de la ingestie se instaleaza coma care, de cele mai multe ori, duce la deces.

 

 

Intoxicatiile cu ciuperci cu perioada de incubatie lunga sunt cele mai grave. Tratamentul incepe cu spalaturi gastrice cu solutie de permanganat de potasiu 0,05 %, asa cum s-a descris mai sus. Tratamentul este simptomatic: pentru calmarea durerii, perfuzii cu glucoza si medicamente hepato-protectoare. Tocmai din cauza lipsei de tratament specific, prognosticul intoxicatiei este rezervat, multe dintre cazuri ducand la deces, in ciuda tratamentului administrat.

 

 

Avertizare! In ciuda convingerii multor culegatori de ciuperci ca ar cunoaste bine diferenta dintre ciupercile comestibile si cele necomestibile, frecventa intoxicatiilor in perioadele specifice ale anului este foarte mare. Pe de alta parte, datorita unor fenomene de colonizare incrucisata, au aparut specii de ciuperci cu aspect asemanator celor comestibile, dar care contin aceleasi substante toxice cu efecte descrise mai sus. De aceea, recomandarea de a consuma numai ciuperci controlate de specialisti trebuie repetata ori de cate ori se iveste ocazia, mai ales din cauza caracterului foarte grav al acestor intoxicatii. Cele mai sigure ciuperci sunt cele recoltate direct din crescatoriile de ciuperci sau din cutiile de conserve. Evitati consumul ciupercilor cumparate din piata, direct de la culegatori!

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *