Din oras

Top 5 edituri clujene: Eikon s-a mutat la Bucuresti, a ramas Scoala Ardeleana

Succesul material sau cultural al cartilor se datoreaza, de cele mai multe ori, si editorilor. In ceea ce priveste situatia editurilor din Cluj, aici functioneaza peste zece astfel de institutii, ceea ce releva interesul clujenilor pentru diversitate culturala, dar si pentru sporirea pietei cartii. De la sfera stiintelor reale pana la cele umane, de la literatura pentru adulti, la cea pentru copii, editurile clujene reprezinta si pentru scriitorii aflati la prima incercare o oportunitate de a se lansa. Un caz interesant in lista editurilor clujene il reprezinta Editura Eikon, care functioneaza din 2003, insa, de anul trecut si-a mutat sediul la Bucuresti. Astfel, la Cluj, ea figureaza momentan sub numele de Editura Scoala Ardeleana.

Sursa Foto: onlinereport.ro

Desi editurile clujene inca nu reusesc sa depaseasca marile edituri ale capitalei precum Nemira, Rao, Polirom sau Humanitas, ele stabilesc o adevarata piata concurenta la nivel de municipiu. Astfel, cea mai veche editura clujeana este Casa Cartii de Stiinta, infiintata in 1992. Ea este situata pe Bulevardul Eroilor, fiind administrata de Mircea Trifu. Anul trecut, firma care gestioneaza editura, Casa Cartii de Stiinta SRL avea la o cifra de afaceri de aproape 500.000 de lei, un profit de 5.400 lei si datorii de 405.368 lei. Iar in 2013, firma avea datorii de peste 400.000 lei la o cifra de afaceri de circa 545.000 lei. 

Editura a scos pana in prezent carti din toate domeniile atat din literatura, filosofie, filologie, artele spectacolului cat si dictionare, carti pentru copii, carti din aria geografiei, a medicinei, teologiei si asa mai departe. In plus, editura s-a aratat deschisa fata de proza contemporana realizand sub sigla „prozoteca” si o Colectie de proza romana contemporana.

Sursa Foto: twitter.ro

Divizarea editurii Eikon. Actuala Scoala Ardeleana e fosta Eikon

Editura Clujeana Eikon se afla sub gestiunea firmei Cartea Ardeleana SRL, cu sediul pe strada Mecanicilor. Aceasta functioneaza inca din anul 2003, insa anul trecut a avut loc o separare intre membrii editurii. Fara niciun conflict la mijloc, informeaza reprezentantii de la Bucuresti ai Editurii Eikon, institutia are in continuare un sediu la Cluj. Astfel ca actuala editura clujeana se numeste in prezent Scoala Ardeleana si il are ca director pe Vasile G. Dancu.

„A fost, intr-adevar, o separare intre Eikon si Scoala Ardeleana. De fapt, in momentul in care s-a separat, Vasile Dancu a ramas cu Scoala Ardeleana si Eikon s-a mutat la Bucuresti. De anul trecut s-a petrecut aceasta mutare. Eikonul e la Bucuresti si Vasile a ramas la Cluj. Pur si simplu asa s-au petrecut lucrurile, a fost ceva natural, Vasile a ramas in Cluj, noi ne-am extins. Nu a existat niciun fel de conflict, lucrurile sunt destul de naturale. Am ramas prieteni, sunt colegii nostri de la Scoala Ardeleana si colaboram in continuare pe diverse proiecte comune”, a declarat reprezentantul editurii Eikon de la Bucuresti.

In urma cu un an, firma Cartea Ardeleana SRL a avut un profit de 104.000 de lei la o cifra de afaceri de 1,5 milioane de lei si datorii de circa 502.000 de lei. Pe cand, in 2013, la o cifra de afaceri de 1,8 milioane au avut un profit de 383.000 si datorii de aproape 600.000 de lei. 

Sursa Foto: idea.ro

O alta editura cunoscuta este si Editura Idea, gestionata de firma Idea Design & Print SRL. Firma a fost infiintata in februarie, 1993 si are sediul pe strada Dorobantilor numarul 12. Ea a fost fondata de Timotei Nadasan, care este, totodata si editor si redactor sef in cadrul revistei. Sub egida acesteia s-au lansat si o serie de colectii precum: Colectia Balon, Colectia Panopticon, Colectia Public, Colectia Refractii si Colectia Pluritopic. Totodata, aceasta are si o revista cu nume omonim care functioneaza din 2006. 

Fata de antecedentele, Editura Idea a avut anul trecut un profit de aproape 45 000 lei la o cifra de afaceri de 2,7 milioane de lei si datorii de aproape un milion de lei. Iar in 2013, la o cifra de afaceri aproape similara a avut un profit de 2 milioane jumatate si datorii de aproape 2 milioane.

Sursa Foto: vatraoficial.wordpress.com

Anul trecut, cea mai mare cifra de afaceri a avut-o Editura Tact gestionata de firma Tact SRL, firma care are ca obiect de lucru activitati ale agentiilor de publicitate. In 2014, firma a avut un profit si o cifra de afaceri ceva mai scazuta fata de anul 2013, inregistrand o cifra de afaceri de aproape 4,5 milioane, datorii de 500.000 de lei si un profit de 810.000 de lei. In timp ce, in 2013, la o cifra de afaceri care ajungea la aproape 5 milioane, a avut un profit de peste un milion de lei si datorii de circa 900.000 de lei. 

Firma care are in gestiune aceasta editura este una de agentie si publicitate. Miza lor este, asa cum reiese din descrierea site-ului lor, de a inlesni accesul la cartile esentiale ale culturii europene, in speta cele din domeniul filosofiei, sociologiei si al istoriei. Astfel, din 2005, Editura Tact a lansat mai multe colectii printre care si Colectia de strada, Colectia Pasaje, Angelus Novus (cu opere ce intersecteaza filosofia cu istoria si teologia), Cinemag, Colectia Polemos (dedicata dezbaterilor politice si filosofice contemporane), Colectia Atopos (include volume de urbanism, arhitectura, arte vizuale, teatru, poezie) si colectia cartilor pentru copii numita Mosmondila.

Sursa Foto: hyperliteratura.ro

In topul celor cinci edituri clujene, intra si Editura Limes infiintata in octombire 1998, sub egida firmei Limes SRL. Cu toate ca este destul de des intalnita in librariile clujene, insitutia are cele mai mici cifre de afaceri. Astfel, anul trecut editura a inregistrat pierderi de 1.500 de lei la o cifra de afaceri de 109.000 lei si datorii de 330.000 lei. Au avut, insa, un profit de 2.000 de lei in urma cu doi ani, la o cifra de afaceri de 161.000 lei.

In ceea ce priveste domeniile in care se incadreaza volumele scoase de ei, acestea sunt ceva mai limitate rezumandu-se la beletristica, literatura pentru copii si adolescenti si domeniul stiintelor umane si sociale. 

Cu toate ca in librarii cea mai mare vizibilitate o au, dintre editurile clujene, Casa Cartii de Stiinta, Scoala Ardeleana, Limes, Tact sau Idea, edituri precum RisoPrint sau Mega inregistreaza profituri si cifre de afaceri apropiate de acestea sau mai mari (fata de editura Idea, de exemplu). Astfel, RisoPrint, infiintata in 1995, a avut anul trecut o cifra de afaceri de peste doua milioane de lei si un profit de circa 130.000. Totodata, editura Mega, fondata mai recent, in 2003, inregistreaza la o cifra de afaceri de 1,6 milioane de lei un profit de 252.000 lei si datorii de 464.000 de lei.

Toate editurile mentionate sunt recunoscute de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior. Conform site-ului CNCSIS, in total sunt 30 de edituri clujene recunoscute de acesta printre care intra si: Centrul de Studii Transilvane, AcademicPres, Echinox, Albastra, Kriterion si altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *