Politica

Testul PSD Cluj a reusit: 70.000 de voturi, o organizatie reformata din temelii si, mai ales, increderea ca stanga poate reusi la Cluj

Numirea jurnalistului Liviu Alexa in fruntea filialei PSD Cluj a socat pe multa lume, dupa cum si maniera sa de a reface din temelii filiala i-a surprins pe multi. Primu lucru pe care l-a reusit Alexa, in afara de a se debarasa de toate uscaturile si tradatorii din partid a fost faptul ca de circa 2 luni la Cluj se vorbeste incontinuu despre reforma din PSD de la nivel local. Iar maniera pe care Alexa a ales sa o abordeze e una cel putin inedita: transparenta totala si toleranta zero fata de cei care au capusat sau tradat acest partid. Lucru care pare sa placa clujenilor. 

Dupa rezultatul rece din primul tur, cand PSD Cluj a egalat scorul de la europarlamentare, Liviu Alexa si colegii sai din conducere, Adrian Mladinoiu si Mihai Mocanu, au reusit sa-si mobilizeze echipele si sa scoata un scor cel putin surprinzator, dublandu-si votul de acum doua saptamani. Daca in primul tur PSD scotea 37.000 de voturi la Cluj, in turul 2 PSD a marcat aseara o cifra neasteptat de buna: 70.000 de voturi, adica mai mult decat dublul turului 1, si peste, cu mult peste, votul de la parlamentarele din decembrie 2016, cand PSD a luat un rusinos 61.000. Si spunem rusinos pentru ca PSD era pe val in acel moment. 

Daca i se putea intampla orice lui Alexa in aceste opt saptamani, i s-a intamplat cu varf si indesat + TVA: contestarea unei anumite parti a primarilor, tradarea a trei deputati, si iesirea din decor a unui primar tradator, cel de Turda, ca sa nu mai vorbim de faptul ca, brusc, Cluj Napoca si-a reamintit ca este fieful lui Klaus Iohannis. Fief pe care-l imparte cu USR.

Toate acestea nu i-au demotivat pe cei trei lideri, iar lucrurile bune au inceput sa apara. PSD a reinviat la Cluj si asta s-a vazut prin echipele de campanie care au umplut strazile municipiului, dar si prin energia imprimata la nivel de judet. In fapt, PSD nu mai facuse campanie adevarata de circa 10 ani. 

La municipiu buba cronica a organizatiei e faptul ca am gasit 20 de oameni si o delasare totala, insa am recuperat toti oamenii inimosi care fusesera alungati sau izolati, am adus altii, iar organizatia municipala a capatat un nou suflu, sub conducerea colegei noastre Anca Ciubancan. Va asigur ca nu e usor sa gasesti oameni si rezerve pentru 600 si ceva de sectii de votare, dupa cum va spun ca in acest partid nu exista niciun fel de procedura, niciun fel de strategie de organizare. Nici nu e de mirare ca Clujul a avut rezultate atat de proaste ca si pana acum, lenea si indolenta fostilor „lideri” a facut ca PSD Cluj sa fie foarte departe de organizarea politica pe care o au filiale precum Dolj, Olt sau Arges. Acolo unde totul e cantarit si organizat astfel incat aceste filiale nu au niciodata emotii cand vine vreun val, anti val, trend sau anti trend”, spune Liviu Alexa. 

Poate cel mai notabil lucru reusit de Alexa este scorul incredibil realizat la municipiu in turul 2, unde aproape 30.000 de oameni (mult peste numarul de la europarlamentare) au ales sa voteze PSD. 

„Pare dificil de inteles cum functioneaza lucrurile intre mine, Mocanu si Mladinoiu, dar poate ca acest mister ne si ajuta sa depasim mai repede barierele sau capcanele pe care unii ni le intind. Adi Mladinoiu, prin experienta sa politica, Mihai Mocanu cu spiritul sau organizatoric si experienta sa in consultanta politica, curajul meu si pasiunea mea nestavilita de a arata ca se poate. PSD Cluj are niste oameni extraordinari in interior, oameni simpli, oameni care permit acestui partid sa nu faca compromisuri. Lor li se datoreaza in mare masura rezultatele din turul 2 si tot lor li se vor datora si viitoarele rezultate, care sunt convins vor fi tot mai bune. In general stilul meu de conducere este aparte, intervin rareori peste oameni, dar o fac cu fermitate. gandindu-ma mereu ca suntem o echipa, dar eu sunt capitanul. Am avut o discutie sincera cu ei si, desi le-a fost mai greu la inceput sa inteleaga, le-am spus ca nu mai vreau sa avem barfe in partid, ranchiuni, orgolii marunte, amante si neveste in functii. Le-am spus ca voi fi un partener dar nu voi fi nici stapanul, nici sclavul lor in acest proiect politic. Ii socheaza faptul ca discutam „in careu” problemele noastre, ca nu ne temem sa ascundem explicatiile pentru deiziile noastre dintr-un anumit moment. Nu au fost obisnuiti asa. Remus Lapusan sau Horia Nasra luau deciziile discretionar, promovand anumite grupulete de lingai, izolandu-i pe cei care aveau alte opinii”, continuă Alexa. 

O alta batalie grea avuta de jurnalist a fost cu unii dintre primari, care s-au speriat si chiar l-au contestat la inceput, stiind ca Alexa nu pune botul nici la santajele lor politice, nici la non-combatul lor. 

„Nu m-am suparat de la inceput pe unii dintre ei, desi au facut fronda referitor la decizia Bucurestiului sau a mea. Era clar ca e nevoie de o anumita perioada sa ne calibram energiile. Cei mai multi dintre primarii PSD sunt oameni respectati in comunitatile lor, unii cu multe mandate la activ. Probabil ca-i sperie reputatia mea de jurnalist dur, incetul cu incetul insa am gasit puncte comune de discutie si s-au dat pe brazda cum s-ar spune, constientizand ca PSD are nevoie de toate voturile, are nevoie de toata unitatea in aceste momente dificile din care adversarii nostri politici doresc sa obtina exterminarea politica a celui mai mare partid politic din Romania. Si lor li se datoreaza in buna parte din scorul din turul 2, cu amendamentul ca acum si eu stau drept in fata lor, cu 30.000 de voturi de la municipiu pe masa. Am echilibrat balanta dintre municipiu si judet si ce s-a intamplat in turul 2 ne-a facut sa constientizam cat de mult avem de lucru in realitate ca sa facem PSD-ul cu adevarat puternic la Cluj. 

Vedeti, am descoperit o realitate ingrijoratoare, iar primarii mi-au dat dreptate fara sa considere asta un repros. Mai degraba un pericol pe care trebuie sa-l eliminam. In realitate, organizatiile locale in judet, ca e vorba de comuni mari sau medii, organizatiile nu exista. Am sa va si explic, si intaresc din nou aceasta idee. Cei mai multi primari fiind preocupati de mandatul lor de edil, au ignorat dezvoltarea politica a organizatiilor locale. 95% dintre organizatiile locale nu pot aduce in acest moment la masa 30 de militanti pe organizatie (cam atatia sunt), cale de consecinta se face campanie electorala cu hei-rupul  cu o luna inainte de termen si nu de-a lungul celor patru ani de mandat.

Acesta e motivul pentru care, necomunicand politic realizarile PSD, oamenii aspira pe nemestecate minciunile si calomniile Dreptei, crezand ca „asa este”. Iar asta e greseala fatala care a facut ca 98% dintre primarii clujeni sa aiba totusi rezultate proaste si foarte proaste in aceste saptamani. Realitatea crunta a numarului mic de voturi readuce perspectiva ingrijoratoare: foarte multi dintre ei nu mai sunt siguri de mandatul lor in iunie. Iar asta ma preocupa si pe mine! Spun asta nu ca sa le reprosez public ceva, ci ca sa responsabilizez.  Incepem sa reconstruim organizatiile locale asa cum se face, traditional, dupa modelul marilor organizatii PSD-iste din tara. Desigur, eu nu oblig pe nimeni sa-mi impartaseaca ideile, dar cei care nu vor adopta modelul de organizare a filialelor puternice din Sud si Moldova care au rezultate in mod constant de ani de zile, sau decenii, o sa dispara din proiectul meu politic. Nu e niciun mister motivul pentru care Mehedinti sau Vaslui sau Dolj sau Olt sau Giurgiu nu pica in nas in contextele poitice dificile. Organizatii de acest tip, filiale de aceste tip, sunt extraordinar de riguros organizate. E de domeniul evidentei cand vezi ce cifre au, ca la Cluj s-a gresit si la ei nu. Una peste alta, insa, vreau sa subliniez inca o data de ce e important ca am luat 70.000 de voturi la Cluj, ca am dublat scorul din turul 1 si de la europarlamentare. In capul multor clujeni, inclusiv a unor PSD-isti s-a inoculat ideea ca stanga nu are si nu va avea niciodata sanse la Cluj. Iar eu, ca urmare a acestei prejudecati stupide, voi lupta, si lupt, si voi lupta. Nu exista asa ceva, ca Clujul e mai special fata de alte judete, din punct de vedere politic. Va dau o gramada de exemple, precum Bistrita Nasaud, Maramures, care au fost fiefuri PDL-iste, „judete inchise” si unde oameni ambitiosi au reusit sa impuna sigla PSD cu multa forta. 70.000 de voturi inseamna o cifra chiar mai mare decat la parlamentarele din decembrie 2016, mai mare cu aproape 12%. Pentru mine e evident, sunt anii pierduti de PSD la Cluj  pentru anii de delasare si trufie, dar asta e, nu mai privim in trecut si ne uitam spre viitorul pe care stanga trebuie sa si-l creioneze la Cluj”, a declarat seful PSD pentru Ziar de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *