Din oras

Testamentul olograf lui Avram Iancu a fost donat catre BCU

E timpul sa il aducem pe Avram Iancu printre noi, a tunat astazi Doru Radosav, directorul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Lucian Blaga”. O ceremonie plina de emotie a marcat donatia testamentului marelui erou, precum si a unor acte ale familiei sale catre institutie, din partea familiei Ratiu. Directorul bibliotecii a lansat un apel dur pentru schimbarea statuii acestuia, actualmente o „caricatura”.

Manifestarea a avut loc Biblioteca „Ratiu-Tilea” de la BCU, in prezenta multor istorici, moti si membri ai unor asociatii care omagiaza memoria lui Avram Iancu si jurnalisti. 

„Fiecare presedinte american dupa un mandat construieste o biblioteca. Domnul Ion Ratiu a construit si a donat aceasta biblioteca. Astazi marcam un moment cu valoare simbolica si anume o donatie din seria de donatii pe care familia Ratiu o face bibliotecii noastre. Astazi, probabil, marcam cea mai importanta donatie pe care Ion Ratiu, de dincolo de noi, o face prin familia domniei sale. E vorba de testamentul lui Avram Iancu, un document de valoare incontestabila, pentru noi, pentru constiinta noastra indiscutabil identitara. Ne raportam la Avram Iancu, ne raportam la 1918, ne raportam la tot ceea ce a insemnat constructia identitatii noastre. Nestrident, nepatriotard, cu ratiune si cu decenta si cu demnitatea pe care trebuie sa o avem si care iese din retorica patriotarda, spumoasa si paguboasa inca”, a declarat Doru Radosav, directorul BCU. 

Istoricul Ioan Bolovan, prorector al Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) a subliniat ca in istoria tarii noastre se gaseste un sir lung de personaje care au vorbit mult si au facut putin. 

„Familia Ratiu, timp de doua secole, a si vorbit mult, unde au avut ocazia sa apere interesele natiunii romane, a scris mult si a facut multe lucruri bune, incepand cu ce vedem aici, cu ceea ce este la Turda si multe alte lucruri in tara noastra. Sa avem la Cluj testamentul lui Avram Iancu! Numele lui e legat de cel al universitatii noastre. Sunt convins ca aceste documente vor aduce elemente noi in istoria noastra, revolutia de atunci cu toate lucrurile tragice si schimbarile care s-au intamplat in urma acesteia”, a precizat acesta.

Indrei Ratiu a relatat apoi parcursul acestui testament, cei 150 de ani in care a fost pastrat in cadrul familiei si pana in momentul in care a ajuns la BCU, in urma demersurilor conducerii institutiei. 

„Ce se intampla astazi este, ca sa zic asa, cireasa de pe tort. Noi nu stim care este momentul in care testamentul a ajuns in familia noastra. Probabil ca prin canonicul Basiliu Ratiu de la Blaj, cel care era foarte axat pe educatia tineretului si care tinea cu Avram Iancu legaturi frecvente. Era aproximativ contemporan cu Ion Ratiu memorandistul. Nu stim prin care din ei s-a transmis actul. Ce e aproape sigur e ca cel care a mostenit aceasta responsabilitate a fost bunicul meu, Augustin Ratiu, a fost primar in Turda, care a murit in ’70. Inainte de el, doctorul Radu Ratiu, medicul, unchiul meu, care era istoricul familiei… Doar ca el a pleca la Paris in ’80 si la cateva luni dupa plecare toata colectia lui a disparut intr-un incendiu in curtea casei la Turda. Acest secret, localizarea testamentului, era foarte ascuns chiar si fata de membri familiei si eu personal am fost convins ca era pierdut. Dar nu. Radu Ratiu inainte de a pleca a transmis mapa matusii mele Mia Ratiu de la Campia Turzii, fost cercetator la Industria Sarmei, si de la Mia s-a transmis la tatal meu Ion Ratiu”, a povestit Indrei Ratiu.

A urmat apoi o adevarata intrare in scena: a sosit in biblioteca, in aplauze, cel care a pastrat in ultimii 15 ani acest testament, pana acum doua saptamani: Mihai Banica, bodyguard al lui Ion Ratiu si prieten al sau.

„Nu stiu daca cunoasteti fotografia lui Ion Ratiu la Sala Parlamentului, la mineriada. In spatele lui e Mihai”, l-a prezentat Indrei Ratiu. 

Bolovan a citit apoi testamentul:

„Unicul dor al vietii mele este sa-mi vad natiunea mea fericita, pentru care dupa puteri am si lucrat pana acum, durere, fara mult succes, dar tomna acum cu intristare vad ca sperantele mele si jertfa adusa se prefac in nimica. Nu stiu cate zile mai pot avea. Un fel de presimtire imi pare ca mi-ar spune ca viitorul este nesigur. Voiesc dara si hotarat sa dispun ca dupa moartea mea toata averea mea miscatoare si nemiscatoare sa treaca in folosul natiunii si intru ajutorul infiintarii unei academii de Drepturi, tare crezand ca luptatorii cu arma legii vor putea scoate drepturile natiunii noi. Campeni, 20 decembrie, Avram Iancu, advocat si prefect”. 

Radosav a remarcat apoi ca, dincolo de contextul istoric, testamentul s-a constituit intr-un bun simbolic, un patrimoniu simbolic al unei elite transilvanene care a construit Romania Mare.

„Cred ca Ion Ratiu a inteles valoarea acestui testament, l-a preluat si l-a transmis generational intr-o succesiune simbolica, fapt care este marca identitatii unei genearatii care de la 1848 pana la 1918 si dupa, si au construit regimul nostru identitar. El face parte din elita politica transilvaneana, o elita politica atat de hulita astazi, dar asta este si care s-a consacrat in planul activismului politic inainte si dupa dupa 1989. Ion Ratiu ne-a predat cea mai potenta lectie de democratie, trebuie sa recunoastem. Sigur, multi vorbesc astazi cu lacrimi in ochi, si despre el, si despre Coposu, fals si distonant, dar el a reprezentat o lupta democratica, a reprezentat partidele in afara carora nu exista democratie. 

Acest gest simbolic este si provocator pentru noi, dincolo de ceea ce inseamna aspectul livresc, patrimonial, cercetare istorica. Trebuie sa reinvatam ca, sa zicem memoria acestui patrimoniu, acestui bun simbolic care este Avram Iancu si poate ca opinia publica clujeana o sa revina cu mintea la cap si o sa incercam il aducem pe Avram Iancu intre oameni. Asa cum este pozat el in statuie, intr-o ipostaza nationalista, toxica, este deasupa noastra si este intr-o caricatura. Trebuie sa il recuperam intr-o demnitate neelectorala, nepoliticianista si ni-l revendicam, sa ni-l aducem acasa asa cum am incercat sa aducem tesamentul lui aici”, a rostit directorul BCU. 

Starea de conservare a documentului este buna, insa va fi pus la dispozitia celor interesati in forma digitizata. Pe langa aceasta, incepand de luni, testamentul va putea fi cercetat la etajul I la BCU, la Colectii Speciale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *