Din oras

Terapia cu celule stem e doar o mare afacere, atrag atentia specialistii

Faptul ca terapia cu celule stem nu are inca rezultate notabile ar trebui sa le dea de gandit celor care investesc sume mari in aceasta zona, mai ales in cazul prelevarii si conservarii acestora, avertizeaza din ce in ce mai multe voci din zona medicala. Academicianul Laurentiu M. Popescu, directorul Institutului Victor Babes a declarat in aceste zile ca terapia cu celule stem este o afacere de peste sapte miliarde de dolari, insa fara nici un pacient vindecat. 

Declaratia a fost facuta in cadrul Scolii Internationale de Vara de Neurologie de la Eforie Nord. Mai exact, specialistul a precizat ca din suma totala  3,6 miliarde sunt investiti in cercetare si 3,7 miliarde in terapie, insa, pana acum, nu avem niciun singur pacient vindecat, potrivit Mediafax.

Premisa de la care Popescu a pornit era faptul ca dominanta in neurologie, in acest moment, este „cum sa fie restaurata functia pierduta ca urmare a unor boli sau leziuni”. 

„Altfel zis, cum s-ar putea repara sau regenera asemenea organe, cum ar fi creierul, nervii, inima, ficatul, plamanii. Toata lumea stie ca este o excitatie internationala in legatura cu folosirea celulelor stem. Dar, ca sa fiu foarte sincer, nimeni nu stie destinatia lor medicala. Mie imi place sa spun ca avem de-a face cu o dogma. Orice reparare se face cu celule stem. Numai ca sute, ca sa nu spun mii de studii, inclusiv trial-uri clinice facute de cele mai inalte foruri, cele mai prestigioase facultati, demonstreaza ca suntem departe de a face terapie cu celule stem. Suntem intre speranta si incertitudine. S-au alocat 3,6 miliarde de dolari in cercetare si 3,7 miliarde de dolari pentru terapia cu celule stem (la nivel mondial – n.r.). Este, deci, o afacere de peste sapte miliarde de dolari. As vrea sa-mi arate si mie cineva o persoana cu fractura de coloana sau infarct care a fost vindecata cu celule stem. Una singura”, a spus academicianul.

Seful Institutului National de Patologie Victor Babes a mai atrasa tentia ca ca injectarea de celule stem pure nu va rezolva niciodata nicio boala si a pledat pentru folosirea tandemului celule stem – telocite.

„In problema restaurarii, regenerarii, indiferent despre ce tip de tesut este vorba, trebuie renuntat la aceasta dogma – celule stem pure. Injectarea de celule stem pure, imi iau raspunderea in fata dumneavoastra sa spun, nu va rezolva niciodata nicio boala. Pentru ca celulele stem traiesc in organismul uman sau animal in niste spatii, in niste camere speciale, unde ele au un mediu ambiant extrem de complicat, sunt inconjurate, invaluite de telocite, de asemenea, de proteinele din spatiul extracelular, au contact cu vasele sanguine si primesc informatii nervoase. Ce vrem noi sa facem? Smulgem o celula stem de undeva, o purificam si o injectam si cerem acelei celule sa stie unde sa se duca. Dar ea nu are nicio informatie ca sa gaseasca locul unde trebuie sa se duca. Apoi, ea trebuie sa primeasca un semnal prin care sa se divida intr-o celula a organului respectiv si o noua celula stem”, a explicat Laurentiu M. Popescu, punctand ca celulele stem nu trebuie sa mai fie considerate „actori de Hollywood” care rezolva orice.

Specialistul a mai precizat ca recent s-a demonstrat recent ca telocitele joaca un rol important in regenerarea muschiului cardiac.

„Recent, la Lugano, in Elvetia, avut loc a patra Conferinta de Celule Stem, unde am vorbit despre raportul dintre telocite si celulele stem. In cadrul aceluiasi eveniment am prezentat lucrarea ‘Telocite si celule stem in tratamentul infarctului miocardic experimental’, realizata alaturi de Catalin G. Manole si Mihaela Gherghiceanu, pentru care am primit premiul I. Aceasta lucrare prezinta date vizuale suplimentare fara echivoc referitoare la comunicarea dintre telocite si celulele stem transplantate intr-o inima care a suferit infarct miocardic. Acest lucru poate reprezenta temelia unei noi abordari a terapiei celulare cardiace”, a precizat el.

In prezent, telocitele, considerate celule capabile sa repare tesuturi, sunt recunoscute in peste 40 de laboratoare din toata lumea. Cele mai active tari in cercetarea telocitelor sunt China, Germania, Belgia, Italia, SUA, Spania si Singapore. 

Potrivit medicului ginecolog Florin Stamatian terapia cu celule stem ar putea avea rezultate promitatoare, insa cercetarile nu sunt prea avansate in acest moment. 

„La ora aceasta, din cate stiu, aceasta procedura este utila in tratarea bolilor hematologice. Exista cercetari, exista rezultate, insa nu prea avansate. Cand sunt intrebat de paciente si de cunostinte ce cred despre utilitatea stocarii celulelor stem le raspund ca daca imi spunea cineva in 1079, cand faceam ecografii cu un aparat cat o unitate de calculator pe care o puneam cu amandoua mainile pe abdomenul pacientelor ca acum voi avea o sonda de 5 centimetri si 100 de grame, iar unitatea cat o camera de bloc se va transforma in laptop, nu as fi crezut. Tehnologia avanseaza incredibil, poate in 20 de ani celulele stem vor fi foarte utile”, a apreciat acesta. 

Stamatian a precizat ca a asistat la un experiment pe un animal cu spinarea zdrobita si membrele din spate paralizate care, in urma unui tratament cu celule stem a inceput sa isi recapete mobilitatea membrelor. Totusi, specialistul clujea admite ca in jurul acestui procedeu s-au dezvoltat business-uri infloritoare.

„Pe de alta parte, celulele stem sunt o mare afacere, mai ales in privinta stocarii acestora in fragmente de cordon ombilical pe 15-20 de ani. Ma intreb cate familii sanatoase au, strict matematic nesansa de a avea de-a face cu o boala care sa necesite utilizarea acestor celule. Totusi, celulele stem nu sunt doar atat, sa nu uitam ca acestea au dus si la posibilitatea clonarii. Adevarul e undeva la mjiloc”, a conchis Florin Stamatian. 

Banca de celule stem Cord Blood Center a fost infiintata in noiembrie 2010. Potrivit listafirme.ro, compania a avut in 2013 o cifra de afaceri de 2.195.156 lei, un profit de -2 307 272, datorii de 10.355.485 de lei si 14 de angajati. Oficialii firmei nu ne-au furnizat un punct de vedere in aceasta problema. 

Foto: bebelu.ro

UPDATE

Oficialii Cord Blood Center ne-au remis miercuri, 10 iulie pozitia fata de declaratiile directorului Institutului Victor Babes, centrul fiind “un sustinator al activitatii de cercetare al profesorului Popescu in domeniul telocitelor,  intelegând ca incheierea  parteneriatului de sustinere a tandemului Telocite – Celule Stem, inca din 2010,  fiind de maxima importanta pentru medicina regenerativa”.  

“Dupa cum a declarat  academicianul  inca din 2010, “schimbul bidirectional de informatii moleculare dintre telocite si celulele stem este esential (exemple: diverse tipuri de ARN, VEGF, citokine etc.). 
Obtinerea doar  a“celulelor stem pure”, prin separare celulara inseamna in primul rand o saracire a grefei de diversitatea tipurilor de celule prezente in mod nativ si de factorii biologici activi (ex.factorii de crestere, citokine) cu rol in promovarea regenerarii si care prin procesarea integrala sunt pastrati. 

Rezultatele primelor studii desfasurate in centre de prestigiu cade ex. Duke University Hospital sau cazurile clinice publicate ex. Cazul Bochum, toate vin in sustinerea rolului celulelor stem din sangele ombilical ca terapie regenerativa pentru afectiuni neurologice dobandite la copii. Prin dezvoltarea domeniului nou al medicinei regenerative s-ar putea extinde paleta indicatiilor terapeutice ale celulelor stem si pentru alte categorii de boli, fata de indicatiile standard actuale”, au aratat acestia. 

La nivelul grupului Cord Blood Center au fost eliberate 48 de grefe de sange ombilical, din care 5 grefe proprii de sange ombilical au fost transfuzate anul acesta .  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *