Anchete

Teparul ”Tower”, acuzat de frauda de 12,5 milioane $ in SUA, e liber si bine mersi

 

Portalul Clujust.ro publica o informatie socanta in dosarul escrocheriei Tower, care a lasat cu buza umflata sute de clujeni. Mihai Chezan, alias Michael Chezan, este acuzat de autoritățile americane că, împreună cu alte persoane, a înșelat mai mulți creditori imobiliari cu suma totală de 12,5 milioane dolari. În Cluj, Chezan a fost trimis în judecată recent de către DNA pentru înșelăciuni de peste 6 milioane de euro. O parte din acești bani au ajuns în firmele lui Chezan din Chicago. 99 de persoane s-au constituit părți civile în dosarul ”Tower”, dar numărul păgubiților este mult mai mare.

După doi ani și jumătate de anchetă, DNA Cluj l-a trimis în judecată, în 10 iunie, pe Mihai Chezan, alături de omul lui de încredere, Mihaela Bărbos, și de societățile Clark International SRL (fostă Tower SRL) și Sterling International Development SRL (fostă Tower Development). Anchetatorii au stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042 euro şi 4.816.253 lei, adus persoanelor care au achitat avansuri pentru apartamente în Tower Park, proiect ce nu a mai fost finalizat. Proiectul prevedea mai multe blocuri turn pe Calea Florești, pe terenul Universității de Științe Agricole și Medinică Veterinară.

 

Tower Park (redenumit Cluj Nou) de pe Calea Florești

Rechizitoriul arată că și în Statele Unite ale Americii, patronul afacerii Tower, Mihai Chezan, s-a ocupat tot cu infracțiuni în domeniul imobiliar.  “Chezan Mihai Dumitru a participat la săvârşirea mai multor infracţiuni pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, respectiv fraude ipotecare, fraude în domeniul tranzacţiilor electronice şi căsătorii de convenienţă, fiind acuzat în mod oficial şi trimis în judecată în două dosare, în cursul anului 2010. Dintre aceste acte infracţionale, se arată că Chezan Mihai Dumitru, împreună cu alte persoane, au înşelat mai mulţi creditori imobiliari, obţinând fraudulos credite de 12.500.000 dolari americani, sumă pe care şi-au însuşit-o. Inculpatul a fost acuzat că a fraudat Departamentul de Locuinţe şi Dezvoltare Urbană din SUA, furnizându-i documente şi declaraţii false. Pentru a dirija fraudele ipotecare şi fraudele în domeniul tranzacţiilor electronice, inculpatul a utilizat mai multe companii pe care le controla”, se arată în rechizitoriul DNA Cluj.

Pe portalul Departamentului de Locuințe și Dezvoltare Urbană din SUA este prezentată una dintre escrocheriile imobiliară în care a fost implicat Chezan alături de cetățeni americani. Potrivit autorităților americane, Michael Chezan, în perioada iulie 2002 – iulie 2008, a folosit documente false pentru a obține venituri din închirierea unor locuințe ce nu-i aparțineau.

Potrivit procurorilor români de la DNA, Chezan și-a început activitatea infracțională din Cluj în 2007. ”Inculpaţii Chezan Mihai Dumitru şi Bărbos Mihaela Măria au organizat şi executat, în perioada decembrie 2007 — mai 2011, o activitate complexă de inducere în eroare şi păgubire a unui număr mare de părţi civile, prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL.”, se arată în rechizitoriu. Practic, Chezan și Bărbos au promis apartamente la prețuri bune în zgârie-nori aflați doar la faza de proiect.

Mare parte din rechizitoriul procurorilor DNA se bazează pe acțiunile lichidatorului judiciar RVA Insolvency din dosarul de insolvenţă al Clark International (fostă Tower SRL), care a scos la iveală o metodă prin care Chezan scotea banii din Tower: trei contracte de prestări servicii încheiate de Clark International (fosta Tower) cu trei firme din statul american Chicago: Mox Realty Inc, Mox INC şi New Leland Development LLC.

 

A scos deja banii din tara

Potrivit rechizitoriului, Tower SRL a încheiat trei contracte de prestări servicii cu firmele din SUA  în 21 mai 2007- (factură de 2,79 milioane dolari),  în 4 decembrie 2007  ( factură de 1,51 milioane dolari) și în 5 iunie 2008 (factură de peste 920.000 dolari). În cazul fiecărui contract, procurorii au notat: ”La momentul încheierii contractului, reprezentantul legal al ambelor societăţi comerciale era inculpatul Chezan Mihai Dumitru”.

Potrivit unui site de profil de societăţi din Statele Unite ale Americii, preşedintele Mox Realty este Michael Chezan, iar New Leland Development este înregistrată la aceeaşi adresă. Ambele firme au ca obiect de activitate tranzacţii imobiliare, iar Mox Realty se laudă cu un venit anual de 8 milioane de dolari.

Lichidatorul judiciar al Tower a solicitat instanţei anularea contractelor de prestări servicii dintre firma clujeană și cele americane, ceea ce a și obținut la Tribunalul Comercial Cluj, așa cum arată și procurorii DNA în rechizitoriu:

”Prin sentinţa comercială nr…. , emisă de Tribunalul Specializat Cluj în dosarul nr. ………., s-a dispus anularea contractului arătat. Judecătorul sindic a reţinut că actul juridic atacat a fost încheiat în defavoarea vădită a debitoarei, având un caracter fraudulos, în condiţiile în care obiectul contractului a fost unul absolut general, necuantificabil, fără obligaţii concrete care să justifice onorariul pretins. Firma prestatoare nu a putut dovedi nici o prestaţie care să justifice emiterea facturii, care, de fapt, a produs o încărcare fictivă a cheltuielilor debitoarei”.

Paragraful de mai sus se repetă de trei ori în rechizitoriu.

 

5 milioane de euro pentru bunastarea lui Chezan

Procurorii mai notează că, pe lângă firmele din SUA, Chezan a scos bani din Tower și prin contracte de management pe sume fabuloase încheiate pe numele lui: ”Ca atare, există probe conform cărora inculpatul Chezan Mihai Dumitru a administrat voit defectuos activitatea şi bunurile SC TOWER SRL, urmărind decapitalizarea acesteia, în scopul păgubirii părţilor civile, prin imposibilitatea îndeplinirii obligaţiilor asumate. Inculpatul Chezan Mihai Dumitru a dispus înregistrarea în sarcina SC TOWER SRL a cheltuielilor efectuate pentru realizarea proiectului Tower Park, până la data de 07.12.2009, deşi acest proiect fusese cesionat către SC TOWER DEVELOPMENT SRL, încă din 24.06.2009.

Chezan Mihai Dumitru a încheiat contracte însumând 25.112.640,01 lei, cu firme aflate tot în administrarea sa, care au fost înregistrate în contul de evidenţă a cheltuielilor la 02.12.2009, în condiţiile în care aceste contracte au vizat, de fapt, prestaţii fictive, având scopul de a majora artificial activul şi pasivul societăţii. De asemenea, a acordat salarii / remuneraţii exagerate angajaţilor şi colaboratorilor.Numai în anul 2008, SC TOWER SRL a înregistrat cheltuieli de 20.677.242,99 lei, constând în salarii şi remuneraţii acordate şi încheierea unor contracte de management cu Chezan Mihai Dumitru, care stabileau remuneraţii exorbitante”, se precizează în rechizitoriul DNA Cluj.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Cluj și se află la judecătorul de cameră preliminară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *