Din oras

Telenovela SMID continuă. Tahal, bun de plată după ce a declarat conforme lucrări neconforme

Tahal Consulting Engineers LTD, inginerul de şantier al SMID, a declarat lucrări neconforme ca fiind conforme şi bune de plată. Tribunalul Cluj a decis recent că i s-a executat pe bună dreptate de către CJ Cluj garanţia de bună execuţie firmei Tahal Consulting Engineers LTD, motiv pentru care aceasta a fost obligată să plătească suplimentar expertiza judiciară în cuantum de 73.000 de lei.  

Tahal Consulting Engineers LTD a dat în judecată CJ Cluj, dupa ce instituţia judeţeană a executat garanţia de bună execuţie. Societatea a considerat că a fost executată în mod abuziv şi a cerut instanţei să oblige CJ Cluj să returneze banii pe garanţie şi a mai solicitat suplimentar să i se achite certificatele de plată pe care le-a depus spre decontare şi pe care, echipa de implementare a proiectului a refuzat să le plătească după ce a obţinut rezultatul expertizei. Instanţa a respins acţiunea făcută de Tahal Consulting Engineers LTD şi a obligat la plată suplimentară de 73.000 de lei, în urma unei expertize care s-a făcut în cadrul procesului civil. 

“Pe parcursul executării contractului au fost depistate numeroase situații de decontare a unor lucrări neconforme, inexistente, executate la dimensiuni mai mici față de cele proiectate, toate aceste manopere fiind de natură să potențeze câștigul financiar al constructorului, concomitent cu realizarea unor lucrări de proastă calitate. În condițiile în care sumele decontate în cadrul proiectului se ridică la zeci de milioane de euro, reducerea costurilor de execuție prin întocmirea de devize false, ce atestă nereal respectarea parametrilor fizici, tehnici și calitativi proiectați, creează premisa obținerii de sume semnificative față de cele efectiv cheltuite, producând corelativ pagubă bugetului instituției publice. Aceste activități de fraudare a sumelor din contract sunt rezultatul unei înțelegeri survenite între conducerea CJ Cluj și constructor, nefiind posibilă decontarea de lucrări nerealizate sau de dimensiuni reduse semnificativ față de cele proiectate (există situații în care celulele de depozitare a deșeurilor au fost construite mai mici și cu zeci de metri față de proiectul inițial și decontate conform proiectului, ceea ce atrage alte câștiguri, generate de drumurile de acces interioare mai scurte, instalații de dimensiuni mai mici, etc. toate fiind corelate în favoarea grupului de interese și în detrimentul banilor publici)” se arată în rechizitoriul DNA  privind cererea de arestare a lui Horea Uioreanu. 

Tahal Consulting Engineers LTD s-a bazat foarte mult în timpul monitorizării evoluţiei lucrării pe probele de laboratur aduse de către constructor.  Acest lucru nu a fost conform procedurilor, deoarece Tahal avea obligaţia, ca în cazul apariţiei unor suspiciuni, sa realizeze prin resurse propii probele  de laborator. 

Consiliul Judeţean Cluj a licitat în 2011 contractul pentru asistenţă tehnică privind supervizarea contractelor de lucrări aferente SMID. Tahal Consulting Engineers LTD a fost declarată câștigătoare cu o ofertă de 2,822 milioane lei. Obligaţia societăţii era de a urmări/monitoriza realizarea în bune condiții tehnico-economice a proiectului CMID și de certificare a calităţii lucrărilor și cantitățile utilizate. Practic, Tahal era reprezentantul beneficiarului pe șantier. Soluţia dată de Tribunalul Cluj nu este una definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *