Sanatate

Tehnici de eliminare a stresului

In viata de zi cu zi, factorii de stres abunda. Dar ori de cate ori se manifesta in propria-ti viata, tu poti neutraliza impactul, ramanand in forma. Optiunile de eliminare a stresului merg de la tehnici rapide “de urgenta” pana la evitarea pe termen mai lung a acestuia.

Miscarea. Uneori ti-ar mai placea, pentru detensionare, sa pocnesti pe cineva! Dar bataia azi e privita cu ochi rai. Asa ca incearca sa fugi. Are un efect minunat in disiparea stresului. Exercitiile aerobice cum sunt alergarea, mersul pe bicicleta sau pe role si inotul sunt pe primul loc printre tehnicile de eliminare a stresului. Efortul fizic regulat e tot ce poti face mai bun ca sa te “imunizezi”. Intarindu-ti sitemul cardiovascular si pe cel muscular, devi mai rezistent la stresul exterior. Dar nu-ti impune un regim generator el insusi de stres.

Respiratia. Este una din cele mai simple si totusi cele mai eficiente tehnici de reducere a stresului. Ideea este sa transformi respiratia accelerata, tensionata cauzata de stres in contrariul ei. Exista mai multe procedee: de la simpla numarare a respiratiilor (de la 1-l0 sau inapoi, de la 50-0) pana la respiratia yoga, alternativ prin fiecare nara, sau respiratia completa, de la baza plamanilor in sus. Toate pot ajuta la incetinirea pulsului ridicat si a altor reactii la stres.

Meditatia. Organismul nostru are, pe langa reactia de lupta sau fuga, o reactie opusa, de relaxare, care a fost suprasolicitata din cauza numarului mare de factori producatori de stres din viata modena. Exista o tehnica verificata de contracarare a efectelor stresului initiate de dr. Herbert Benson. Ea are patru trepte:

1.    Incepe cu linistea.O camera linistita, un loc linistit in aer liber, un moment linistit in timpul zilei, toate reduc la minimum solicitarile exterioare.
2.    Simte-te confortabil. Stai asezat in pozitia preferata – pe scaun, in genunchi sau turceste. Toate sunt pozitii bune. Tine spatele drept.
3.    Gaseste-ti un element asupra caruia sa te concentrezi mental. Un obiect, un sunet, un cuvant, respiratia, orice este natural pentru tine.
4.    Adopta o atitudine pasiva. Lasa gandurile sa vina si sa plece. Adu-ti in atentie elementul pe care te concentrezi. Nu este nevoie sa te analizezi. Nu este competitie; dimpotriva, este o contrapondere la mediul intens competitiv in care atat de multi dintre noi traiesc si muncesc.

Meditatia este antidotul perfect la stilul nostru de viata grabit si solicitant. Este pasiva. Opreste fluxul constant de energie spre exterior si permite corpului si mintii noastre sa intre in repaus si sa se reinnoiasca cu propriile energii interioare, hranitoare.

Stretchingul. In reactia de tip lupta/fuga, tensiunea arteriala creste, muschii se contracta, pregatindu-se de miscare, si fluxul de sange catre organele digestive descreste. Aceste reactii sunt susceptibile de cronicizare in cazul unui stres constant. Stretchingul poate ajuta la inversarea lor. Iata cateva posibilitati simple: miscarea circulara lenta a capului sau ridicarea umerilor (cand stai mult in fata computerului), intinderea muschilor, arcuirea abdomenului si ridicarea spinarii, genoflexiuni, etc. Poti descoperi si aplica exercitii adecvate pentru tine, la serviciu sau acasa, explorand yoga, mama tuturor sistemelor de stretching.

Medicatia. Cum pe piata exista medicamente eficiente impotriva anxietatii si depresiei, multe persoane apeleaza la pilule pentru a indeparta efectele stresului. Ele nu rezolva insa cauzele profunde. Ba mai au si efecte adverse. Castiga tot mai mult teren remediile naturale, cum sunt plantele medicinale care sunt eficiente in reducerea impactului stresului, iar pe deasupra nu au efecte secundare. Extractele de valeriana, ginseng, lemn-dulce si kawa sunt cateva din preparatele recomandate de specialisti.

Stabileste legaturi. Viziteaza-ti periodic rudele, prietenii. Fa cunostiinta cu oameni noi din alte sfere de activitate decat profesia ta. Ia-ti un animal de companie. Mangaie un caine! Relatiile sociale reprezinta un sprijin extraordinar impotriva stresului si efectelor sale nocive. Persoanele singuratice, care nu relationeaza, au riscul cel mai ridicat de imbolnaviri.

Pluteste ca un nor, loveste ca un sarpe (Tai Chi). Imagineaza-ti un ansamblu de micari lente care combina meditatia si exercitiul fizic pentru a imbunatati sanatatea. Fantezia ta are un corespondent in lumea reala: se numeste Tai Chi, sistem elaborat in China de maestrii taoisti. Tai Chi este usor si placut de practicat, avand capacitatea de a elimina stresul in mod natural. La niveluri avansate are aplicatii in artele martiale, dar cei mai multi practicanti se bucura de combinatia unica – de relaxare si intarire a organismului – pe care o ofera.
Gandeste creator. Nu te impotmoli in rutine mentale care nu fac decat sa perpetueze stresul. S-au identificat trei atitudinia asociate cu gestionarea reusita a stresului (dupa psihologul Suzanne Kobassa):

–    Gandeste-te la situatiile stresante ca la niste provocari. Cand cineva abordeaza momentele dificile cu aceasta atitudine, ele nu mai par amenintatoare. Energia ta devine pozitiva si o reactie sanatoasa e mai probabila.
–    Angajaza-te. Cand te confrunti cu o provocare si actionezi in beneficiul celorlalti, efortul tau capata mai mult sens si eficienta.
–    Mentine controlul. Senzatia de necunoastere, de neajutorare sau neputinta sporeste stresul. Cand simti ca ai puterea de a tine sub control o situatie, devii constient de optiunile care contribuie la reusita eforturilor tale. Este important sa te controlezi si pe tine insuti, pentru ca nu poti sa tii sub control orice situatie cu care te confrunti. Accepta constient acest lucru.

Fa dragoste. Sexul este, printre altele, un extraordinar antidot la stres. In acest sens, “una rapida” devine un fel de medicament. Dar ca reteta sa dea rezultate, partenera ta trebuie sa fie receptiva la o gama larga de scenarii sexuale…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *