Emil Boc e absolut fascinat de tot ce înseamnă noutate, inteligență artificială, conceptul de oraș smart, până la punctul în care e decis să sară etapele și să împânzească orașul cu puncte „hotspot” unde clujenii pot să acceseze internet gratuit, wireless.
Desigur, problemele reale ale orașului mai pot aștepta, cum ar fi lipsa locurilor de parcări și a decongestionării traficului, sau a locurilor lipsă din creșe.
Așadar, planul împânzirii orașului cu hotspoturi wireless prinde contur. Concret, celor 30 de hotspoturi deja existente li se vor alătura încă 18 astfel de locuri unde cetățenii naivi pot să navigheze în nesiguranță pe internet. Vorbim despre Parcul Rozelor, Piața Unirii – latura vestică, Piața Unirii – latura nordică, str. Potaissa, stația Minerva, stația Piața 1 Mai, Parc Grigorescu (1 Decembrie 1918), Parc Iuliu Prodan (cart. Zorilor), Universitatea de Artă și Design (Parcul Central), stația Calea Mănăștur, Blvd Eroilor (Cinema Victoria), stația Flora (Calea Florești 75), Piața Avram Iancu nord (zona Prefecturii), stația Sora (spre cart. Mănăștur), str. Emil Isac (Colegiul Național „George Barițiu), str. George Barițiu (zona UTCN), intersecție Baba Novac-Avram Iancu (Bastionul Croitorilor), Parc Detunata.
Trecând peste costurile de mentenanță (câteva sute de lei lunar – per hotspot), conceptul în sine este extrem de periculos și inutil în anul 2019. Cu toate că, conform datelor oficiale, există aproximativ 20.000 de oameni (clujeni și turiști) care accesează lunar hotspoturile din Cluj-Napoca. Trăim într-o lume liberă, în care oricine e liber să-și asume riscuri. Din păcate, mulți dintre oameni nu știu că există riscuri atunci când accesează o rețea wireless gratuită.
Parametri tehnici modești pentru Cluj SMART City
Am testat unul dintre cele mai cunoscute astfel de hotspoturi din oraș, din zona cinematografului Florin Piersic. Ne-a interesat cât de ușor se poate conecta cineva la un astfel de hotspot și cât de util este ca și viteză, comparativ cu clasicul 4G oferit de abonamentul clasic Orange / Vodafone. Despre siguranță vorbim în spre final.
Pasul 1: Cât de ușor a fost de identificat?
Telefonul a bâjbâit minute bune până când am reușit să identificăm rețeaua.
Pasul 2: Cât de ușor ne-am conectat la rețea?
Am reușit să ne conectăm la rețeaua „Cluj Wifi Free” din a 3-a încercare.
Pasul 3: Am testat parametri tehnici ai rețelei. Extrem de modești
Utilizând cel mai cunoscut program pentru testarea vitezei, am remarcat că rețeaua publică nu e de mare ajutor. În condițiile în care de pe 4G obținem o viteză de 3-4 ori mai mare. Ca să nu mai vorbim despre siguranță.
Despre cel mai important aspect: siguranța
Orice expert în domeniu va spune același lucru: hotspoturile publice sunt extrem de periculoase și vulnerabile. Pe scurt, fără prea mari cunoștințe de hacking, cineva poate fura datele naivilor care accesează acest tip de rețele publice (fie că sunt pe stradă, în cafenele, la cinema etc).
Într-un articol extrem de bine documentat și publicat de vpnmentor.com, oamenilor le este explicat destul de concis și pe înțelesul tuturor de ce e recomandat să evite cu orice cost rețelele publice: De ce CHIAR TREBUIE să încetezi să utilizezi WiFi-ul public
„Când vă conectați la o rețea Wi-Fi, vă trimiteți propriile informații personale prin intermediul site-urilor web sau al aplicațiilor mobile și este foarte simplu pentru hackeri să vă intercepteze și să vă deterioreze informațiile. (Este atât de simplu, chiar și un copil șapte ani poate să o facă)”, scrie sursa citată.
Așadar, înainte de a vă conecta pe un hotspot public din Cluj-Napoca, sau din orice altă localitate, gândiți-vă inainte de 10 ori. Puteți face ce vă recomandă experții în domeniu sau ce vă recomandă Emil Boc. Fiecare e liber să aleagă.