Uber este o aplicatie implementata cu succes in 45 de tari, care le permite utilizatorilor sa calatoreasca in regim de taxi folosindu-se doar de telefonul mobil. Soferii inscrisi pe platforma Uber raspund comenzilor online, preturile sunt prestabilite, iar plata se face automat de pe card. In perioada aceasta, dezvoltatorii americani vor ca aplicatia sa devina functionala si la noi si prospecteaza piata din Cluj-Napoca.
Aplicatia Uber este considerat drept cel mai in voga start-up si, in acelasti timp, una dintre cele mai controversate afaceri. Succesul Uber a fost, la scurt timp dupa lansare, atat de rasunator incat taximetristii din Statele Unite ale Americii, dar si din cateva orase europene, au protestat si au cerut sa fie interzisa aplicatia. Taximetristii sustineau ca aplicatia genereaza concurenta neloiala, intrucat nu trebuie sa plateasca taxe specifice activitatii de taximetrie. Din pacate pentru ei, protestele la scara larga nu au facut decat sa creasca popularitatea aplicatiei Uber, iar compania a ajuns sa fie evaluata la peste 18 miliarde de dolari.
Dorinta dezvoltatorilor este de a implementa aplicatia in toate orasele cu peste 100.000 de locuitori. In Romania, recrutarile au inceput in aceasta toamna, cand americanii au inceput sa caute un director general, unul de marketing si unul pentru operatiuni si logistica. Acum, dezvoltatorii mai fac un pas inainte pe piata romaneasca si isi indreapta atentia catre Cluj.
Ce aduce in plus Uber
Aplicatia Uber permite utilizatorilor sa calatoreasca in regim de taxi folosindu-si telefonul mobil. Mai exact, utilizatorul gaseste in timp record cel mai apropiat sofer inscris in companie, care il preia si il duce oriunde are nevoie.
Soferii Uber nu sunt taximetristi si nu lucreaza pentru o companie de taxi propriu-zisa, ba chiar oricine poate deveni sofer Uber. Diferenta majora dintre Uber si taximetristii din Cluj este ca soferii Uber nu fumeaza in masini, nu miros a transpiratie si isi tin masinile curate si frumos mirositoare.
Tot ce trebuie sa faca soferii Uber este sa se inscrie in program si sa raspunda comenzilor online trimise prin intermediul aplicatiei. Plata nu se face pe loc, ci banii sunt transferati din contul clientului in cel al soferului, dupa ce compania isi primeste procentele cuvenite. Tarifele sunt calculate in functie de durata calatoriei, de trafic si de viteza.
Cu toate acestea, majoritatea taximetristilor spun ca nu isi fac probleme si ca o astfel de aplicatie nu le va pune meseria in pericol deoarece clientii vor ramen fideli comandarii unui taxi telefonic.
Totodata, fondatorii Uber trebuie sa gestioneze si o problema legala – teoretic, soferii Uber sunt scutiti de taxele aferente activitatii de transport, insa legislatia romaneasca stipuleaza ca transportatorii de persoane sunt nevoiti sa obtina o licenta de transport si sa-si achite taxele aferente.
Sursa foto: Facebook Uber