In vizor

Taxe abuzive percepute de universitățile clujene? Absolvenților li se cer taxe de până la 800 de lei pentru eliberarea diplomelor

Scris de 114

Universitățile clujene percep taxe pentru orice, asta se știa deja. Una dintre aceste taxe impuse de către cei aflați în Consiliile de Administrație ale universităților este ce pentru eliberarea în regim de urgență a diplomelor de licență sau de master. Taxa este pentru cei care nu pot să aștepte aproape un an să își primească diploma. 

Un student al Facultății de Drept din București remarcă faptul că la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca se percepe o taxă de 800 de lei pentru eliberarea diplomei în regim de urgență. Acesta susține că este un abuz la Universității care profită de faptul că unii studenți au nevoie de diplomă pentru a se putea angaja în străinătate. 

„Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” le cere 800 de lei absolventilor pentru eliberarea anticipata a diplomei de medic. Asta se intampla in conditiile in care diplomele sunt venite deja de la Imprimeria Nationala iar art. 13, alin. (1), lit. B) din Ordinul nr. 3666/2012 prevede ca eliberarea actelor de studii este GRATUITA.  Speta este interesanta pentru toti studentii din toate universitatile, deoarece e caz clasic de hotie prin care universitatile incearca sa mai faca in mod ilegal rost de bani. Cum fac? Se folosesc de termenul de protectie de 12 luni, durata maxima in care au obligatia sa elibereze GRATUIT actele de studii, dar ei le primesc, in fapt, mai repede de la Imprimeria Nationala. Apoi se folosesc de un regulament intern nelegal care spune ca, daca vrei diploma mai repede, trebuie sa platesti.  Universitatile de medicina din tara folosesc din plin manevra, deoarece profita de faptul ca absolventii se grabesc sa se angajeze ca medici, unii dintre ei in afara tarii, si au nevoie de diploma”, este postare studentului.

 

 

Ordinul Ministerului Educației 4156 din 2020, Regulamentul privind regimul actelor de studii si al documentelor universitare prevede faptul că eliberarea actelor de studii se face în maxim 12 luni de la promovarea examenelor de studii. În același Ordin se menționează și faptul că „pentru eliberarea duplicatelor actelor de studii instituțiile pot percepe taxe în condițiile stabilite de conducerea instituției”. Niciunde în Ordin nu se menționează că se percep taxe pentru eliberarea actelor în regim de urgență.

Până la eliberarea diplomei, absolvenţii care au promovat examenul de finalizare a studiilor primesc adeverinţa privind finalizarea studiilor, care conferă titularului aceleaşi drepturi legale ca şi diploma, conţine semnăturile şi informaţiile înscrise în diplomă, precum şi informaţii privind forma de învăţământ la care s-a organizat şcolarizarea, perioada de studii, mediile de promovare a anilor de studii. 

Astfel de taxe pentru eliberarea diplomelor sunt percepute și de celelalte universități clujene

Universitatea Babeș Bolyain menționează că în situaţii bine motivate, când în străinătate nu este recunoscută adeverinţa privind finalizarea studiilor, diploma poate fi eliberată în regim de urgenţă. Cererea pentru eliberarea diplomei în regim de urgenţă, împreună cu dovada achitării taxei se depun la Serviciul Acte de studii (taxa este de 150 RON) 

Termenul pentru eliberarea diplomei de finalizare a studiilor în regim de urgenţă este de cinci zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. 

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, eliberarea actelor în regim de urgență este 500 de lei.  

La Universitatea Tehnică taxa pentru eliberare în regim de urgenţă a unui act de studii: diplomă, certificat (maxim 10 zile lucrătoare) este 200 de lei.

La Academia de Muzică Gheorghe Dima se percepe o taxă de 200 de lei pentru eliberarea diplomelor de licență/masterat în regim de urgență, înainte de data de 30 aprilie a anului următor anului în care s-a susținut examenul de finalizare a studiilor.

Astfel că, chiar dacă eliberarea diplomelor trebuie să fie făcută în regim gratuit, universitățile profită de faptul că nu se menționează explicit că actele de studiu pot fi eliberate gratuit indiferent de momentul în care acestea sunt solicitate de către studenți. Astfel că impun aceste taxe, care uneori, ca și în cazul Universitîății de Medicină și Farmacie au o valoare de-a dreptul nesimțită. Însă studenții nu își permit să intre în conflicte cu Universitățile. Plătesc sumele cerute pentru o diplomă pe care ar trebui să o primească gratuit.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 42 mins General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 3 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 4 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 5 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 5 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 6 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 7 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 7 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 10 hours Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 10 hours In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
 • Acum 11 hours In vizor
  O asociere dintre STRABAG SRL, desemnată drept ”firmă penală” în mass media română și veșnic abonată la banii statului și GEIGER TRANSILVANIA SRL, firma de casă a fostului primar Iohannis, a primit contractul de peste 420 milioane de lei pentru 15 km. de autostradă între Cheţani şi Câmpia Turzii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE