După ce inițial, a propus dublarea taxei pentru salubrizare, conducerea Primăriei a dat vina pe calculele făcute de Direcția Financiar Contabilă și a revenit la gânduri mai…bune. Taxa aprobată în ședința de Consiliu Local de miercuri este de 8,4 lei/persoană/lună și nu 15 lei/persoană/lună cum s-a dorit inițial. Majorarea taxei se face pentru a recupera prejudiciul cauzat de persoanele care se sustrag de la plata acestei sume. În acest moment, există un deficit de aproape 1 milion de euro.
Taxa de 15 lei/persoană/lună pentru salubritate a fost propusă de Direcția Financiar Contabilă din cadrul Primăriei. Cel puțin așa a declarat primarul Horia Șulea în ședința de Consiliu Local de miercuri.
“Legat de cei 15 lei nu am putut să mă opun Direcției Financiar Contabile pentru că ei așa au considerat că se pot recupera banii”, a precizat Șulea.
Este vorba despre banii pe care Primăria îi pierde din cauza persoanelor care nu plătesc taxa de salubritate. Potrivit conducerii administrației publice locale, prejudiciul se ridică la aproximativ 5 milioane lei, adică peste 1 milion euro. Pentru recuperarea acestui prejudiciu a fost necesară majorarea taxei pentru gunoi. Consilierii locali au făcut calcule peste calcule după ce floreștenii s-au revoltat din cauza propunerii de dublare a taxei. Surpriză! Nu le-a ieșit 15 lei/persoană, ci 8,4 lei/persoană/lună.
“Așa cum am discutat ieri, pe ultimele șase luni s-au colectat 7.200 de tone de deșeuri menajere, adică media pe lună de 1.200 tone pe lună. Dacă 1.200 de tone îi împărțim la 0,75 kg/persoane rezultă că 53.000 oameni au deversat în pubele resturile menajere. Mergând pe considerentul acesta, rezultă că avem 35.000 de persoane declarate cu resturile menajere, adică gradul de încasare a fost de 80%. Dacă înmulțim 1.200 de tone cu prețul de 400 lei/tonă și împărțim la 53.000 de oameni rezultă undeva la 8,3 lei/persoană. De fapt noi nu încasăm de la 53000 ci doar de la 28.000, propunerea noastră ar fi ca pentru o perioadă de clarificare să luăm în calcul 53.000 și o firmă de consultanță să ne ajute la identificarea tuturor celor care contribuie la producerea și deversarea deșeurilor. Atunci vom constata că vom fi poate chiar 60.000 oameni. Populația aici s-a dublat în ultimii ani”, a declarat consilierul local Nicu Oltean.
Potrivit calculelor Primăriei, această taxă ar fi tranzitorie. În tot acest timp, ar trebui să se facă un recensământ al populației astfel încât toată lumea să contribuie la plata taxei pentru deșeuri.
“Pe o perioadă tranzitorie de o lună să zicem să mergem pe 53.000 oameni, facem împărțeala, rezultă 8,4 lei/persoană. Ar însemna să ne mobilizăm toți, inclusiv asociațiile civice astfel încât să înțeleagă că dacă nu plătesc taxa sunt afectați de acest lucru”, a mai spus Nicu Oltean.
Consilierul local Adrian Mic a subliniat că logic ar fi ca mai întâi să se facă inventarierea locuitorilor și abia apoi să se treacă la majorarea taxei. Șulea a precizat că nu îl interesează care va fi valoarea taxei atâta timp cât există un regulament.
“Vreau să treacă acest punct având în vedere că este vorba și de aplicarea acestui regulament. Nu mă interesează la ce valoarea trece, pentru că dacă nu trece regulamentul de mâine nu mai avem operator de salubritate”, a afirmat Șulea.
Consilierul local Doru Matei a adus în atenție un aspect important și anume faptul că de doi ani nu s-a făcut licitație pentru salubritate și toate contractele s-au încheiat prin atribuire directă.
În ciuda faptului că pe Facebook, mulți floreșteni au fost revoltați de majorarea taxei, în sală au fost prezente aproximativ 10 persoane, din care nici măcar jumătate nu au luat cuvântul pe această temă.
“Sunt suprins că se caută să se acopere un gol făcut de rău platnici de către cei care plătesc. Nu e normal să se facă acest lucru. Eu voi refuza să mai plătesc dacă va fi așa. Primăria are responsabilitatea să găsească soluțiile potrivite”, a declarat Ștefan Bălașa, un locuitor din Florești.
Daniel Meze, activist și locuitor din Florești a adus în discuție faptul că de doi ani nu a fost selectat un operator de salubritate.
“Nu este în regulă ca de 2 ani Primăria să nu fie în stare să selecteze prin licitație un operator de salubritate. Salubrizarea nu trebuie plătită la Primărie, ci fiecare cetățean să aibă contract cu firma de salubrizare. Nu este normal să avem tot încredințare directă de doi ani de zile. Mare grijă ce votați”, a spus Meze.
După dezbateri și discuții care au durat aproximativ o oră proiectul a fost votat cu 11 voturi pentru, 2 abțineri și 5 împotrivă.