Targul de masini second-hand de la intrarea din comuna Gilau este, de multi ani, loc de pelerinaj pentru clujeni. Multi dintre acestia merg in fiecare sambata dimineata pentru a-si clati ochii cu autoturismele scoase la vanzare si pentru o portie de mici. Dupa arestarile de la sfarsitul anului trecut a retelei vanzatorilor de masini care au prejudiciat statul roman cu peste zece milioane de euro, piata auto clujeana a inceput acum sa se dezghete, iar numarul masinilor vandute in „Oserul de la Gilau” este in continua crestere. Majoritatea cumparatorilor insa sunt bisnitarii din Sud.
Dis de dimineata, sute de clujeni iau cu asalt drumul spre targul de masini second-hand de la intrarea din localitatea Gilau. Nu conteaza daca e soare, ceata sau temperatura de afara coboara cu multe grade sub 0, vizita clujenilor prin targul de la Gilau a devenit o obisnuinta asemenea unei plimbari prin Parcul Central.
Inca de la intrare, la un stand al martorilor lui Iehova ti se ofera cu titlu gratuit sfaturi si reviste cu continut biblic. Imediat dupa ce ai ajuns sa te plimbi printre masinile frumos „polishate”, un barbat de aproximativ 35 de ani cu accent moldovenesc de Italia te indeamna printr-un megafon sa cumperi cutite si alte instrumente de taiat.
„Uno, secundo cutite brici, vinde…. piatra ce ascute cutite, coasa. Nu sta, hai si cumpara piatra ce ascute cutitul si il face ca si briciul”, se aude din megafon.
Vanzatorii platesc o taxa de 25 de lei pentru a-si putea duce masina in targ. Unii dintre bisnitarii care vand in oserul de la Gilau sunt cunoscuti de catre paznici si platesc, daca au mai multe autoturisme, doar 10 lei pentru fiecare. Nici bisnitarii, nici vanzatorii simpli nu au certitudinea ca vor scapa de masini si vor pleca acasa cu banii. In gheretele de lemn sau in rulote angajatii firmelor care ofera posibilitatea redactarii contractelor de vanzare-cumparare stau stingheri, zgribuliti in jurul unui resou electric in asteptarea clientilor care din pacate nu prea se inghesuie sa faca contracte.
Cele mai cautate autoturisme sunt cele cu numere de inmatriculare temporare si cu preturi pana in 2.000 de euro. Mai exact cele cu numere rosii. Cumparatorii evita sau se apropie cu retinere de masinile deja inmatriculate in Romania.
„Ba, merem acolo, ca am vazut una faina cu numere provizorii. Ii numa’ 1500. Las-o, ba ,pe asta. Nu vezi ca e cu numere de Cluj? Ce daca nu are taxa recuperata? Ii in tara de patru ani, ii gata, sigur o sa ai de schimbat multe pe ea”, se aude o voce intr-un grup de tineri.
Printre randurile de masini zeci de persoane cu accent sudist isi incearca norocul la vanzatorii care ingheata langa autoturisme. Marea lor majoritate sunt din Pitesti si Targu Jiu. Sunt cunoscuti de vanzatorii clujeni ca drept bisnitari care vin cate patru cinci intr-o masina si cumpara pentru a le revinde in pietele din localitatile de bastina. Profitul bisnitarilor sudisti ce cumpara masini din Oserul de la Gilau este de multe ori mai mare decat al celor care aduc masinile din Germania.
„Daca-s la preturi mici, se vinde. La bisnitari, sa faca si ei cate o suta doua de euro. Da’ o fo’ cand o castigat si 500 la o masina. Mai mult ca noi care am mers dupa ele pana in Germania. Is bisnitari, se vede pe ei. Incearca sa te oblige sa le vinzi cu cat zic ei. Is’din Pitesti, Targu Jiu, Bucuresti, Bacau si Sibiu. Nu vezi ca se uita numa’ la masinile astea de baza Volkswagen, Opel, Skoda vechi de 12-14 ani. Le iau aci’ si le vand la ei. Sunt unde au adaos de 500 de euro, altii de 200. Castiga mai mult decat noi care merem dupa ele in Germania. Noi mergem, le aducem, le pregatim si ei castiga mai mult ca noi”, a declarat Darius, un vanzator care aduce masini in targul de la Gilau de aproape 10 ani.
Dupa cateva ore de plimbare prin targ, frigul si ceata diminetii te indeamna la o cafea sau un ceai cald. La ora 10 30 vanzatorii de la punctele de servire a mesei abia daca mai pot face fata clientilor.
„Ne-ati facut poza? Ii frig, stam si ne incalzim si noi aici langa mici. Ii mai ieftina caldura de la gratar decat micii”, spune un barbat in timp ce isi freca mainile la caldura grillului.
Micii sfaraie pe gratar. Desi pretul afisat e de 2,5 lei pentru trei mici, cumparatorul plateste 8 lei, fara sa primeasca bon fiscal. Urmatorul client la fel. Cafeaua e 3 lei, plus lapte condensat 0.30 de bani si zahar la plic 10 bani. Coada la mici si carnati devine din ce in ce mai lunga odata cu apropierea amiezii.
„Apoi io am venit sa ma plimb si sa mananc niste mici. Am avut de ales intre Oseru’ de aici si ala de vechituri. Am venit la masini ca nu am mai fost de mult. Vreau sa imi schimb masina, da’ numa’ la primavara, prin aprilie, mai, pana atunci ma uit doar. Dar cred ca merg si imi aduc eu, nu am incredere in astia de pe aici”, a declarat un vizitator al targului.
Pe langa marginea drumului european de langa targul de masini zeci de masini stau parcate neregulamentar. Nimeni nu comenteaza, iar politia rutiera tolereaza aglomeratia de pe marginea E 60 de la intrarea din comuna Gilau pana pe la ora 14.00. Abia dupa acea ora incep sa mai degajeze traficul.
Angajatii benzinariei de langa targul de masini second-hand au dezvoltat si ei o mica afacere care le aduce venituri suplimentare. In fiecare week-end locurile de parcare aflate pe teritoriul benzinariei, care altfel sunt gratuite tot restul saptamanii, de vineri insa, de la miezul noptii pana sambata, cei care opresc sunt taxati cu cate 5 lei.
„Nu te baga p-acolo, nu vezi ca-i blocat? Aici ti-am zis. No, asa. 5 lei, te rog”, striga un angajat al benzinariei catre un sofer ce incerca sa isi gaseasca un loc de parcare.