Editorial

Țara în care moartea e plină de viață

Nouă nu ne mai e frică de moarte. Ba chiar o îmbrățișăm. Suntem atât de obișnuiți cu mirosul morții, încât îl purtăm ca parfum. Primim moartea în casă și o omenim, în spiritul ospitalității românești. „Dar vă rugăm, doamnă, mai serviți! Că nu ne-am pregătit degeaba! Vă punem și la pachet!” Nu poți lăsa un musafir să plece neîndopat de la tine, fie el chiar și moartea. Te faci de rușine pe scară.

Mai rar o țară în care moartea e acceptată în societate cu atâta naturalețe. Dar ce zic acceptată, e chiar încurajată. Cu fiecare drum neconstruit, cu fiecare spital lăsat în paragină, cu fiecare investiție în calitatea vieții nerealizată, invităm moartea în viața noastră. Trăim în țara în care moartea e plină de viață.

Moartea se simte ca în vacanță pe șoselele României. A petrecut cu 24 de români weekend-ul trecut și i-a îndrăgit atât de tare, încât i-a luat cu ea. Și ca să se simtă și mai binevenită, polițiștii rutieri brăileni au invitat-o la o cafea.

„Cine refuză o cafea, mai ales la drum lung? În această dimineață, pe DE 584 – traseul către litoral, toți cei care au fost opriți de către colegii noștri în albastru, de la Serviciul Rutier Brăila, au avut parte de-o vorbă bună și-o cafea! Tema discuției, oboseala la volan! Activitatea are un feedback bun din partea conducătorilor, ceea ce ne bucură foarte mult!”, s-a lăudat Poliția Română pe facebook.

Ăștia din ministerul de Interne s-au scărpinat în cap până și-au făcut rană și au concluzionat că cea mai bună soluție pentru a combate accidentele mortale e să le împartă cafele șoferilor. Nu să înăsprească amenzile, nu să scoată în stradă mai mulți polițiști, nu să modifice codul rutier, ci să dea o cafea! Păi să nu se simtă moartea-n vacanță?

Măi, Răzvan, de ce ești rău și nu apreciezi că oamenii au făcut o acțiune drăguță? Așa e, haideți să repetăm mantra țării care se mulțumește cu puțin: bine că s-a făcut ceva! Eu doar întreb: La cum se moare pe drumurile României, ne permitem să facem doar niște acțiuni ieftine de PR? Ne permitem să stăm la cafele cu moartea?

Ne permitem, pentru că ne cunoaștem foarte bine. De la incendii. După ce am petrecut cu moartea prin cluburi și prin spitale, acum o invităm și pe stadion. După o cafea, merge și un meci.

Gsp.ro dezvăluie în exclusivitate că, la 6 ani de la „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu. Ce frumos! Ce suflete nobile cei care s-au gândit să invite oficial moartea pe cea mai mare arenă din România!

„Toate stingătoarele din interiorul stadionului sunt în afara perioadei de valabilitate a verificărilor periodice obligatorii. Pe etichetele acestora apare ca dată de expirare luna iunie 2021, iar din iulie s-au disputat meciuri în Supercupă, în Liga 1 și în Conference League. Hidranții din stadion au avut ultima verificare cu mai bine de 7 luni în urmă.”, scrie gsp.ro.

600 de extinctoare a căror verificare a expirat în luna în care pe Arena Națională s-au desfășurat cele patru meciuri din cadrul Campionatului European. Plus meciurile care s-au desfășurat din iulie până acum. Practic, am cazat moartea la tribuna VIP.

Gsp.ro mai scrie că: „Expirarea valabilității stingătoarelor de incendiu nu e singura anomalie de la Arena Națională, din perspectiva respectării normelor ISU. Punctele PSI (Prevenirea și stingerea incendiilor) arată deplorabil. Nu sunt dotate cu absolut nimic, ușile sunt rupte, doar pânzele de păianjeni sunt prezente și două lăzi de nisip, fără alte ustensile necesare.

În plus, zona de acces rezervată mașinilor de pompieri, care e marcată special și care chiar poartă un anunț mare că nu trebuie blocat spațiul respectiv, e ocupată: acolo sunt depozitate lămpile care ajută gazonul la procesul de fotosinteză. Chiar și verificarea hidranților a fost efectuată anul trecut, prin intermediul Companiei Municipale Energetica București.

Conform legislației în vigoare, niciun eveniment, indiferent că e sportiv sau de altă natură, nu poate fi găzduit de o clădire dacă aceasta nu respectă toate normele Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Iar aceste legi au fost înăsprite după tragedia de la Colectiv, care a avut loc în toamna lui 2015!”

 

Firma care trebuia să se ocupe de mentenanța echipamentelor de incendiu de pe Arena Națională este Fire & Rescue Services, despre care am mai vorbit. Este subiectul unui dosar în care e acuzată, printre altele, că bifa fictiv anumite verificări ale echipamentelor de protecție.

Stimată doamnă moarte, te așteptăm cu drag în România! Ți-am creat toate condițiile să performezi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *